Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα για τη βία εναντίον δημοσιογράφων στις ΗΠΑ

Με σημερινή της έκκληση η Οργάνωση “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” μετά από το μπαράζ των βίαιων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων από τις αστυνομικές δυνάμεις, ζητά από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Η οργάνωση παρενέβη μετά την έξαρση των βίαιων επιθέσεων εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων, στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία του άοπολου Τζορτζ Φλόιντ. Με κορυφαία την τύφλωση της δημοσιογράφου Λίντα Τιράδο στη Μινεάπολη από λαστιχένια σφαίρα η RSF, μέχρι τώρα πιστοποιήθηκαν 68 περιστατικά επιθέσεων από αστυνομία ή διαδηλωτές εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαμαρτυρίες.
Τους πυροβολούν με λαστιχένιες σφαίρες και μπάλες πιπεριού, εκτίθενται σε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, ξυλοκοπούνται και απειλούνται επειδή απλώς κάνουν τη δουλειά τους. 
Η δαιμονοποίηση των Μέσων Ενημέρωση Ντόναλντ Τράμπ σύμφωνα με την Οργάνωση είναι μια από τις αιτίες της βίας εναντίον των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των πιο σοβαρών επιθέσεων καταγράφεται:
  • Η τύφλωση της Λίντα Τιράδο στη Μινεάπολη που χτυπήθηκε με λαστιχένια σφαίρα από αστυνομικούς καθώς φωτογράφιζε στις διαδηλώσεις.
  • Στο Πίτσμπουργκ, ο Ίαν Σμιθ – φωτορεπόρτερ για την τηλεόραση KDKA – δημοσίευσε στο Twitter ότι «δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στο κέντρο της αρένας. Με πέταξαν και με κλωτσούσαν. Η κάμερά μου καταστράφηκε. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών με τράβηξε και έσωσε τη ζωή μου. “
  • Αναφέρονται συλλήψεις και κράτηση δημοσιογράφων από την αστυνομία. Στη Μινεάπολη, ο Αυστραλός ανταποκριτής 9News των ΗΠΑ Tim Arvier  συνελήφθη από την αστυνομία υπό την απειλή όπλου. Στο Λας Βέγκας, η ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ Μπρίτζετ Μπένετ  συνελήφθη   και κρατήθηκε για μια νύχτα φυλακή ενώ εργαζόταν για AFP. Η Έλεν Σμίντ, φωτορεπόρτερ στο Las Vegas Review-Journal,  συνελήφθη  και κρατήθηκε όλη τη νύχτα στο Λας Βέγκας. 
  • Στο Phoenix, η δημοσιογράφος της CBS, Briana Whitney, έδινε ρεπορτάζ όταν της επιτέθηκε ένας διαδηλωτής για να πάρει το μικρόφωνό της.
  • Στην Ουάσιγκτον, DC, ο δημοσιογράφος της Fox News Leland Vittert και η ομάδα του γρονθοκοπήθηκαν και κυνηγήθηκαν από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο.
Η RSF ζητά επείγουσα δράση από τις αμερικανικές αρχές για να τηρήσουν τις ιδρυτικές αρχές της χώρας όσον αφορά τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και να διασφαλίσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες , συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ που θα απαγορεύει τις συλλήψεις δημοσιογράφων καθιστώντας σαφές ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα στοχοποιούνται και δεν θα πυροβολούνται και θα πρέπει να προστατεύονται.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται 45η από 180 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Παγκόσμιου Τύπου 2020 της RSF  . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.