Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Για τις παραβιάσεις ελευθερίας δημοσιογράφων στην Ελλάδα μιλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ένα σχεδόν μήνα μετά το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου, (
εδώ το Ψήφισμα-ρεπορτάζ), βγήκε μια ακόμη “καταδίκη” για την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην Ελευθερία ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη την έκθεση «Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide» (Annual Report 2024 Platform for the Safety of Journalists WEB PDF)** στην οποία η Ελλάδα αναφέρεται για παραβιάσεις δίπλα και μαζί με Ρωσία, Τουρκία, Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία κ.α. Οι παραβιάσεις και καταδίκη αφορούν σε γεγονότα που καταγγέλλονται από το 2020-2021 και μετά από διεθνείς οργανισμούς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή απειλές και εκφοβισμό, κράτηση, νομοθεσία που περιορίζει το δημοσιογραφικό έργο, εκδικητικές αγωγές για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (SLAPPs), κατηγορίες ότι αποτελούν εθνικό κίνδυνο και ειδικότερα οι παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά, οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες του Σωκράτη Γκιόλια και του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και η δίωξη κατά της εφημερίδας Documento. Σε όλα αυτά τα καταγγελόμενα η κυβέρνηση είτε δηλώνει ως “εχθρό” τους Ευρωπαίου είτε δεν ασχολείται καν, ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, σιωπούν και αδιαφορούν!
Όπως διαβάζουμε τα ρεπορτάζ των ελάχιστων εφημερίδων και ιστοσελίδων που αναφέρονται στη νέα Έκθεση, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Κομισιόν να αναβαθμίσει τα μέτρα για την ελευθερία του Τύπου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περυσινή χρονιά, το 2023 σημειώθηκαν 24% περισσότερες επιθέσεις σε δημοσιογράφους σε σχέση με το 2015, ενώ εκτοξεύτηκε και ο αριθμός των περιστατικών κράτησης και φυλάκισης, παρενόχλησης και εκφοβισμού.
Στις 98 σελίδες της έκθεσης γίνεται ειδική αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών που έχει ξεσπάσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία, ηΟυγγαρία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι όχι μόνο η αντίδραση των κυβερνήσεων είχε σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας, αλλά μέσα στο 2023 βγήκαν στη δημοσιότητα και άλλες υποθέσεις.Επιπλέον στοιχεία για την Έκθεση μπορείτε να διαβάσετε στην Εφημερίδα των Συντακτών (εδώ) και στη “Μακεδονία” (εδώ) 
** Η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων ιδρύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2015, σε συνεργασία με εξέχουσες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και με ενώσεις δημοσιογράφων. να παρέχει πληροφορίες που μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για διάλογο με τα κράτη μέλη σχετικά με πιθανές προστατευτικές ή διορθωτικές ενέργειες.
Οι 15 εταίροι είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Άρθρο 19, Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, Ευρετήριο Λογοκρισίας, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, Διεθνές Ινστιτούτο Ασφάλειας Ειδήσεων, Rory Peck Trust, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, η PEN International, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, η Free Press Unlimited και το Ίδρυμα Justice for Journalists.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.