Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Αναστολή εργασίας στα ΜΜΕ, συνέχιση εργασίας στα Μέσα

 Αναστολών και καταστροφών συνέχεια στα ΜΜΕ με πηγή την katalipsiesiea.blogspot.com
Να προσθέσουμε ότι σε αναστολή εργασίας για τη συντριπτική πλειονότητα των συντακτών, βρίσκονται στο συγκρότημα Μαρινάκη (Νέα, Βήμα), στην Εφημερίδα των Συντακτών και σε άλλες πολλές διαδικτυακές σελίδες
 Τον Μάιο γράφαμε για το ζοφερό εργασιακό τοπίο που είχε διαμορφωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα ένεκα πανδημίας. Σημειώναμε την εντατικοποίηση της εργασίας, την παράνομη εργασία για όσους είχαν βγει σε αναστολή αλλά και την κρατική επιδοματική πολιτική. Τώρα, 8 μήνες μετά και εν μέσω δεύτερου lockdown, τα αφεντικά κάνουν ξανά την κρίση ευκαιρία αποδεικνύοντας αυτό που γράφαμε και τότε: Σε ότι αφορά τον κλάδο μας, όλα τα δύσκολα είναι μπροστά. Ας μην ξεχνάμε όμως και την κατακλείδα εκείνου του κειμένου: Δεν είχαμε και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την ανίερη σύμπραξη αφεντικών, κράτους και των προθύμων «συναδέλφων» μας που ζητούν να «βάλουμε πλάτη στα μαγαζιά μας που πλήττονται». Εκείνοι θα πρέπει να περιμένουν ότι σίγουρα δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας στωικά τη νέα λαίλαπα. 
Τα αριστερά…  Σε αναστολή εργασίας ωθούνται εργαζόμενοι σε μέσα του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή, avgi.gr). Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν πλάτη λόγω της δεινής οικονομικά θέσης των μέσων, καθώς μόνο την τελευταία πενταετία οι εργαζόμενοι σε εφημερίδα και σάιτ έχουν υποστεί δύο μειώσεις στους μισθούς τους κι έχουν υπομείνει αμέτρητες φορές καθυστερήσεις στην καταβολή τους, με το χρωστούμενο σήμερα ποσό για τα δεδουλευμένα τους να αγγίζει πλέον τα δύο μηνιάτικα. Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής βρίσκεται βέβαια σε ευθεία αντίθεση με τη θέση που έχει εκφράσει η εφημερίδα μέσα από δημοσιεύματά της, ζητώντας επιδότηση και όχι αναστολή της εργασίας, αλλά και σε αναντιστοιχία με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ομιλία του στη Βουλή τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι είναι απόλυτα λάθος η λογική να πηγαίνει στην λογική της αναστολής της εργασίας και όχι στην προστασία της. 
Τα πολύ αριστερά…  Σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην εφημερίδα Documento και στις ιστοσελίδες του ομίλου προχώρησε ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, παρά τα δεκάδες καθημερινά δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν «αντεργατικές» και «προκλητικές» τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ακολουθώντας πιστά τον δρόμο που χάραξε η πλειοψηφία των εργοδοτών στα ΜΜΕ, ο εκδότης δέχτηκε το «δώρο» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποφύγει την καταβολή των μισθών του Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας για το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή, ενώ η εφημερίδα θα κυκλοφορεί κανονικά στα περίπτερα. 
Και τα μικρά αφεντικά Σε απροειδοποίητη απόλυση εργαζομένου στο site οικονομικής ενημέρωσης Reporter.gr προχώρησε η εργοδοσία την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, αποφεύγοντας ακόμα και την επιλογή αναστολής της σύμβασης που προωθεί το κράτος. Η εταιρεία δικαιολόγησε την κίνησή της ως αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα εν μέσω οικονομικών δυσχερειών. Η απόλυση έρχεται σε μια στιγμή που η αναζήτηση εργασίας κάθε άλλο παρά ευνοϊκή θεωρείται, ενώ αυξάνεταιι παράλληλα η πίεση προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εταιρείας. Σημειώνεται πως ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί τον Ιούνιο οπότε δε δικαιούταν αποζημίωση, παρά μόνο ένα ποσό από το επίδομα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.