Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Bάλτε με το νου σας τι θα συμβεί έτσι και περάσει τέτοιο νομοσχέδιο...

Να κοιτάξουμε και λίγο το διεθνές στερέωμα αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, γιατί ως γνωστόν απέξω έρχονται όλες οι μόδες και οι συρμοί.

Στο γαλλικό κοινοβούλιο λοιπόν, εισήχθη προχθές προς συζήτηση το νομοσχέδιο με τίτλο «Loi relative à la sécurité globale», κάτι δηλαδή σαν «Νόμος για την παγκόσμια ασφάλεια».
Πολύ φιλόδοξο δεν λέω, αλλά δεν.. είναι η ευταξία της υφηλίου που μας απασχολεί εδώ.
Στην περίπτωση των ΜΜΕ, αυτό που έχει σημασία είναι το άρθρο 24 του νομοσχεδίου.
* Στο άρθρο αυτό γράφει ότι απαγορεύεται η διακίνηση σε κάθε είδους «μέσα» φωτογραφικών ενσταντανέ που απαθανατίζουν το πρόσωπο ή άλλο στοιχείο ταυτότητος οργάνου της αστυνομίας «με σκοπό να το βλάψουν».
Άπαξ και συμβεί κάτι τέτοιο και σε καταγγείλουν, πας δικαστήριο και αντιμετωπίζεις ποινή φυλάκισης ενός έτους καθώς και πρόστιμο 45.000 ευρώ.
* Ανάλογο νομοσχέδιο είχε κατέβει και την περασμένη άνοιξη, αλλά δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους. Τώρα, πάει να περάσει μιας και το έχει προσωπικά ο υπουργός Ζεράλ Νταρμανέν.
«Δουλειά μου είναι προστατεύω αυτούς που μας προστατεύουν», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:
«Υποσχέθηκα ότι δεν θα μπορεί κανείς να ποστάρει το πρόσωπο ενός αστυνομικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτή μου την υπόσχεση θα την κρατήσω».
* Και κάπου εδώ αρχίζουν να σκάνε μύτη ζητήματα ελευθεροτυπίας και λογοκρισίας, με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) να δηλώνουν ότι το άρθρο 24 είναι «προβληματικό» καθώς διακρίνεται για την αοριστία του, επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών και θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία λόγου των δημοσιογράφων.
«Σκεφθείτε», δήλωσε εκπρόσωπος των RSF, «κάποιος δημοσιογράφος να βιντεοσκοπεί έναν αστυνομικό κι ο αστυνομικός να θεωρήσει ότι κινδυνεύει και να τον συλλάβει. Πώς θα κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι
* Σκεφτείτε το, σκεφτείτε ότι το βίντεο με τον Τζωρτζ Φλόιντ να ψιθυρίζει «δεν μπορώ ν’αναπνεύσω», δεν τραβήχτηκε καν από δημοσιογράφο, τραβήχτηκε από έναν απλό πολίτη που έτυχε να βρεθεί μπροστά στην κτηνωδία και βάλτε με το νου σας τι θα συμβεί έτσι και περάσει το νομοσχέδιο.
Όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες που συνηθίζουν να πιάνουν τους διαδηλωτές απ’ το λαιμό…

- από τη στήλη του Χρήστου Ξανθάκη medioΠΙΛΑΦΟ στο newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.