Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο

«Συνταγματικές οι περικοπές 13ου και 14ου μισθού» - Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Μια δημοσιονομική βόμβα, η οποία θα έσκαγε στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης εξουδετέρωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχακαθώς και τους επιδόματος αδείας στο Δημόσιο προκαλώντας απογοήτευση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου κλείνει οριστικά το δρόμο της διεκδίκησης αναδρομικών από τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που προσδοκούσαν την επιστροφή αναδρομικών ακόμα και άνω των 3.000 ευρώ.
Ειδικότερα η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία, συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λ.π.
Υπενθυμίζεται ότι στην ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατάργησης των δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την επταμελή σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012. Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση.
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου. Κατά τη διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι είναι συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, των ΟΤΑ, κ.λπ..
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίρνουν βαθιά ανάσα καθώς βλέπουν να βγαίνει από το δρόμο τους ένα μεγάλο αγκάθι που απειλούσε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την οικονομία.
Και αυτό γιατί, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσιζε ότι οι περικοπές στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντισυνταγματικές τότε το Δημόσιο θα έπρεπε να συμμορφωθεί με την απόφαση και να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 3,9 δις. ευρώ για την περίοδο 2013-2018, 712,8 εκατ. ευρώ για το 2019 ενώ σε περίπτωση επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο από το 2020 και μετά το ετήσιο κόστος θα έφθανε τα 733,56 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.