Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Τηλεοπτικές άδειες με δώρα για τους καναλάρχες

Τηλεοπτικές άδειες με δώρα για καναλάρχες
Στη στήλη Πισω απο τις καμερεςστο κυριακάτικο ΠΡΙΝ
Ματίνα Παπαχριστούδη
Πριν λίγες μέρες το ΕΣΡ ανακοίνωσε τις οριστικές τηλεοπτικές άδειες σε 5 σταθμούς, βάζοντας τέλος σε ένα δίχρονο πόλεμο μεταξύ του Μαξίμου και της λεγόμενης τηλεοπτικής διαπλοκής. Η είδηση πέρασε στα ψιλά ακόμη και για την κυβέρνηση. Μόνο κάποιες ηρωϊκές δηλώσεις έγιναν από αρμόδιους υπουργούς κι αυτές αφορούν στα χρήματα που θα πληρώσουν οι «5» για τις άδειες, δηλαδή 3,5 εκατ. ευρώ ανά έτος ή 35 εκατ. ευρώ συνολικά για δέκα χρόνια – κι ένα πρωτοσέλιδο της Αυγής για Κοντομηνά,  Κυριακού, Σαββίδη, Βαρδινογιάννη και Αλαφούζο που θα πληρώσουν.
Τα σημαντικά δεν συμφέρει, άλλωστε, να αναφερθούν και να προβληθούν. Στην τριετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη σφοδρή μεταξύ τους μάχη, νίκησαν και οι … δυο.
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε εκτός μιντιακού σκηνικού τους παραδοσιακούς «διαπλεκόμενους», Μπόμπολα και Ψυχάρη, ενώ διαπραγματεύθηκε με τον Βαρδινογιάννη το κλείσιμο του Μega. Tο κανάλι–σημαία της παραδοσιακής διαπλοκής έκλεισε από τους μετόχους του και τις τράπεζες και η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε πφοκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα των 400 και πλέον εργαζομένων του.
Μετά από αυτές τις συμφωνίες, προσφέρθηκαν τα δώρα στους επιχειρηματίες που συμφώνησαν: Μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από το 15% στο 5%, κάτι που σημαίνει πως αν η τηλεοπτική διαφήμιση ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αυτοί θα πληρώσουν πλέον 5 εκατ. και όχι 15. Σύμφωνα δε με στοιχεία των αρμόδιων εταιρειών, η διαφήμιση παρουσιάζει αύξηση από το 2016 τουλάχιστον κατά 15% και για το 2018 μόνο για την τηλεόραση μπορεί να φθάσει έως και 400 εκατ. ευρώ!
Οι τηλεοπτικοί επιχειρηματίες ωφελήθηκαν επίσης – και είναι οι μόνοι – από την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, της εργοδοτικής εισφοράς 21% για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Επιπλέον, εξασφάλισαν κρατική επιδοτήση για την τηλεοπτική παραγωγή τους, μέσω του νέου κρατικού προγράμματος που θα φθάσει έως και 300 εκατ. ευρώ! Ωφελημένοι είναι και στα εργασιακά. Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί να πιπιλάνε τον αριθμό των 400 θέσεων εργασίας ανά τηλεοπτικό σταθμό, αλλά στην πράξη προχωρούν οι ενοποιήσεις με τις θυγατρικές εταιρείες παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.