Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΑΔΕΙΑ & ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ τι πρέπει να γνωρίζουμε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
Ενημερωτικό σημείωμα της ομάδας τεκμηρίωσης συναδέλφων του: ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ-ΠΟΕΠΤΥΜ.
«Κάνεις δεν θα πρέπει να  νιώθει ότι είναι μόνος» 
Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Γραμματείας: 
-μέλη Δ.Σ :ΕΠΗΕΑ  :Π.ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ,Μ.ΖΗΚΟΣ 
-μέληΔ.Σ:ΠΟΕΠΤΥΜ :Η.ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ  
Επισκεφτείτε την διαδικτυακή ιστοσελίδα μας : «ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ της ΕΠΗΕΑ»
Καθημερινά συνάδελφοι/σες, δίνουν και τη μάχη της ενημέρωσης .
Επικοινωνία (Υπεύθυνος Ύλης):Π.Σκουτέρης τηλ.6971967505,emai.pskouteris77@gmail.com
  ΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς, πρέπει να πάρουν άδεια με αποδοχές, εντός του χρονικού διαστήματος από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, από την έναρξη της εργασίας τους.
Ο χρόνος που ο εργαζόμενος θα λάβει την κανονική του άδεια, καθορίζεται με συμφωνία μεταξύ αυτού και του εργοδότη.
Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια, εντός δύο μηνών, από  το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε (έγγραφα)από τον εργαζόμενο το σχετικό αίτημα.
Επίσης ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια- ανεξάρτητα εάν ζητήθηκε από τον εργαζόμενο-πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους. Οποιαδήποτε μεταφορά στο επόμενο έτος δεν επιτρέπεται.
Ο εργαζόμενος πρέπει να υπογράψει απαραίτητα το βιβλίο αδειών της επιχείρησης, καθώς κάθε εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο, που περιλαμβάνει τις παρακάτω στήλες: Ονοματεπώνυμο εργαζομένων, ημερομηνία πρόσληψης, αριθμός δικαιούμενων ημερών αδείας, χρονολογία έναρξης & λήξης χορηγηθείσας αδείας, αποδοχές αδείας & επιδόματος αδείας.
Σημειωτέον ότι τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας του ΣΕΠΕ, που έχουν την ευθύνη, τον έλεγχο & την εποπτεία της εφαρμογής του παρόντος.
Εργαζόμενος που αρρώστησε, ενώ κάνει χρήση της κανονικής του άδειας, μπορεί να διεκδικήσει το διάστημα της ασθένειας του, ως κανονική άδεια αργότερα και εντός του συγκεκριμένου ημερολογιακού έτους, με μονή προϋπόθεση προσκόμισης στην επιχείρηση των σχετικών ως προς τις ημέρες ασθένειας, ιατρικών βεβαιώσεων –δικαιολογητικών.
Απαγορεύεται η απόλυση  εργαζομένου κατά τη χρονική διάρκεια , που κάνει χρήση της κανονικής του άδειας  αλλά όχι η προειδοποίηση περί προσεχούς απόλυσης του αρκεί η ημέρα της απόλυσης να εμπίπτει σε χρόνο μετά τη λήξη της αδείας.
Η απαγόρευση της απόλυσης δεν ισχύει κατά η διάρκεια αναρρωτικής άδειας.
Τμηματική χορήγηση-κατάτμιση αδείας : επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου της κανονικής άδειας σε δύο περιόδους, λόγω σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης, εκ των οποίων η πρώτη θα διαρκεί τουλάχιστον 5(πέντε) εργάσιμων ημερών- επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και τουλάχιστον 6(έξι)εργάσιμων ημερών – επί εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
Η κανονική άδεια, πάντως μπορεί να δοθεί και σε περισσότερες των δύο περιόδων –πάντα εντός του ημερολογιακού έτους –με έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου, εκ των οποίων η μία να διαρκεί τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, 12 εργάσιμες ημέρες για εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία & για ανήλικο –ανεξάρτητα πενθημέρου η εξαημέρου.
Η κατάτμηση της ετήσιας άδειας, ιδιαίτερα σε χρονικά διαστήματα κάτω από έξι(6)ημερών απαγορεύεται. Πάντως οποιαδήποτε μεταφορά αδείας τον επόμενο χρόνο θα πρέπει οι συγκεκριμένες ημέρες να καταβληθούν στον εργαζόμενο (βλ. περιπτώσεις απολύσεων κ.λ.π.) ως αποζημίωση με προσαύξηση 100%(ΜΙΣΘΟΣ /25=ημερομήσθια x2).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ –ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΩΝ ΑΔΕΙΑΣ  & ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ
Από το 1ο ημερολογιακό έτος, ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του, εντός του οποίου προσελήφθη ο εργαζόμενος, να χορηγήσει σ’ αυτόν  την αναλογία της κανονικής του αδείας με αποδοχές & το αντίστοιχο επίδομα αδείας.
Με βάση ετήσιας κανονικής άδειας για το πρώτο ημερολογιακό έτος -20 εργάσιμων  ημερών για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και 24 εργάσιμων ημερών για εξαήμερη εβδομαδιαία με αποδοχές, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχή απασχόληση –ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:
Ημέρες αδείας για
πενθήμερη εργασία:1,6667 ημέρες  για κάθε μήνα απασχόλησης.   
                                    20/12=1,6667x μήνες απασχόλησης-
                                                      με στρογγυλοποίηση του γινομένου = ημέρες
                                                      εργασίας.
 εξαήμερη εργασία :2ημέρες για κάθε μήνα απασχόλησης .
                                                       24/12=2 x μήνες απασχόλησης –με
                                                       στρογγυλοποίηση του γινομένου = ημέρες
                                                       εργασίας.
Αποδοχές αδείας: Κατ΄αρχη ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειας του τις αποδοχές που θα έπαιρνε εάν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση συμπεριλαμβανομένων μηνιαίων επιδομάτων, κυριακάτικων –υπερεργασίας από υπερωριακή απασχόληση κ.λ.π καθ’ ολοκληρία.
Αποδοχές αδείας :εννοούμαι τις μικτές καταβαλλόμενες αποδοχές  ακόμα και εάν είναι πάνω από τις νόμιμες.
Αποδοχές επιδόματος αδείας:
Είναι αναλογικά βάσει του χρόνου απασχόλησης & των αποδοχών αδείας και μέχρι συμπλήρωσης του ½ μισθού ή 12,5 ημερομίσθιων(για πενθήμερη εργασία) η 13 ημερομισθίων (για εξαήμερη εργασία), με βάση τον παραπάνω υπολογισμό των δικαιούμενων ημερών αδείας δηλ: όσες ημέρες αδείας – με αποδοχές –δικαιούται ο εργαζόμενος, ίδιες αποδοχές και για το επίδομα αδείας μέχρι του ½ μισθού ή 12,5 ημερομίσθια –για πενθήμερη εργασία ή μέχρι 13 ημερομίσθια – για εξαήμερη εργασία, συμπεριλαμβανομένων και κατά το ήμισυ(1/2), τυχόν παγίων και λοιπών πηγών, αποζημίωση απασχόλησης υπερεργασίας –κυριακάτικα κ.λ.π ακόμη και αν είναι πάνω από τις νόμιμες αποδοχές .
Παράδειγμα:
Α)Εργαζόμενος που έχει 3 μήνες απασχόλησης δικαιούται: ημέρες αδείας για το 1ημερολογιακό έτος με βάση 20 εργάσιμες ημέρες ή 24 εργάσιμες ημέρες ανάλογα πενθήμερης –εξαήμερης απασχόλησης:
ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ 20/12 = 1,6667x 3 μήνες =5 ημέρες αδείας
ΕΞΑΗΜΕΡΟ    24/12 = 2          x 3 μήνες =6 ημέρες αδείας
Οι αποδοχές του επιδόματος αδείας αντιστοιχούν σε:5 ημερομίσθια η 6 ημερομίσθια
Παράδειγμα:
Β)Εργαζόμενος που έχει 8 μήνες απασχόλησης δικαιούται:
Ημέρες αδείας για το 1 ημερολογιακό έτος με βάση 20 εργάσιμες ημέρες ή 24 εργάσιμες ημέρες, ανάλογα πενθήμερης –εξαήμερης απασχόλησης :
ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ  20/12 =1,6667x 8 μήνες = 13 ημέρες αδείας
ΕΞΑΗΜΕΡΟ     24/12 =2          x 8 μήνες = 16 ημέρες αδείας
Οι αποδοχές του επιδόματος άδειας σε :Μισό μισθό (1/2) δηλαδή πλαφόν 12,5 ημερομίσθια, και 13 ημερομίσθια αντίστοιχα.

Το   2ο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια με αποδοχές, που αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στο έτος αυτό.
Όπως αναφέραμε για το πρώτο ημερολογιακό έτος, η βάση του οποίου είναι 20 εργάσιμες ημέρες. Στη διάρκεια του έτους αυτού (δευτέρου ημερολογιακού έτους)και στο χρονικό σημείο, που ο εργαζόμενος συμπληρώνει 12 μήνες εργασία, η άδεια αυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη μέρα ήτοι :21 ημέρες αδείας για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 25 για εξαήμερο ημέρες αδείας με αποδοχές. Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος και μετά τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου από την πρόσληψη ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:
Ημέρες αδείας για
πενθήμερη εργασία:1,75 ημέρες  για κάθε μήνα απασχόλησης.  
                               21/12=1,75x μήνες απασχόλησης-με
                                              με στρογγυλοποίηση του γινομένου = ημέρες
                                              εργασίας.
 εξαήμερη εργασία :2,083 ημέρες για κάθε μήνα απασχόλησης .
                                              25/12=2,083 x μήνες απασχόλησης –με
                                              στρογγυλοποίηση του γινομένου = ημέρες
                                              εργασίας.

Αποδοχές αδείας: Όσες  οι αποδοχές των δικαιούμενων ημερών αδείας (μικτές καταβαλλόμενες +έκτακτα που δύνανται να είναι πάνω από τις νόμιμες), για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο και με αναγωγή στα 25/25 του μισθού για τους αμειβόμενους με μισθό (2,083 ημερομίσθια  για κάθε μήνα απασχόλησης ή 20,833/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε μήνα).

Αποδοχές επιδόματος αδείας:
Αναλογικά βάσει του χρόνου απασχόλησης και των αποδοχών αδείας και μέχρι να συμπλήρωσης του ½ μισθού(συμπεριλαμβανομένων κατά το (½ ) ήμισυ της αναλογίας υπερεργασίας, λοιπών τακτικών αποδοχών, κυριακάτικων κ.λ.π για πενθήμερη εργασία ή μέχρι συμπλήρωσης 13 ημερομισθίων για εξαήμερη εργασία.
Βλέπε :παράδειγμα υπολογισμού προσαρμοσμένο ανάλογα (με βάση για το δεύτερο  ημερολογιακό έτος 21εργάσιμες ημέρες /12 = 1,75 x μήνες).
Το   3ο ημερολογιακό έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια με αποδοχές (μικτές καταβαλλόμενες ακόμα και εάν είναι πάνω από τις νόμιμες, συμπεριλαμβανομένων παγίων λοιπών πηγών, υπερεργασίας κυριακάτικα κ.λ.π).
Μετά τη συμπλήρωση 24 μηνών από την πρόσληψη, η άδεια αυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα ήτοι:22 ημέρες αδείας, για τους εργαζόμενους  με πενθήμερο και 26 ημέρες αδείας για εξαήμερο, με αποδοχές.
Αποδοχές αδείας:1 μηνιαίο καταβαλλόμενο( συμπεριλαμβανομένων λοιπών τακτικών αποδοχών, υπερεργασίας, κυριακάτικα κ.λ.π), για πενθήμερη απασχόληση ή 25 ημερομίσθια για εξαήμερη απασχόληση, εφόσον η άδεια διαρκεί ένα ολόκληρο μήνα.
Αποδοχές επιδόματος αδείας:1/2 (μισό), μηνιαίο καταβαλλόμενο μισθό(συμπεριλαμβανομένων κατά το ήμισυ (1/2) της αναλογίας υπερεργασίας, λοιπών τακτικών αποδοχών, κυριακάτικων κ.λ.π).
·         Ημέρες που δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές είναι : οι επίσημες ή κατ’έθιμο εορτάσιμες ημέρες, διακοπή εργασίας οφειλόμενη σε ασθένεια κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται το Σάββατο –Κυριακή (εργάσιμη ημέρα)για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και η Κυριακή για τους εργαζόμενους για εξαήμερο.
·         Παραίτηση (ακόμα & έγγραφη) του εργαζόμενου από το δικαίωμα λήψης της κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας είναι άκυρη(Απόφ. Αρείου Πάγου :677/2012 τμ.Β1).
·         Η αξίωση του μισθωτού για την προσαύξηση κατά 100%, επί των αποδοχών της αδείας (όταν από πταίσμα του εργοδότη δεν έλαβε ο μισθωτός την άδεια του, μέσα στο ημερολογιακό έτος, που την εδικαιούτο) υπόκειται σε πενταετή παραγραφή(Αποφ. Αρείου. Πάγου :413/80).
·         Σε κάθε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας (καταγγελία, παραίτηση ή θάνατος μισθωτού)ο μισθωτός και σε περίπτωση θανάτου οι κληρονόμοι του, δικαιούται αποζημίωση αδείας & επιδόματος αδείας.
·         Δεν επιτρέπεται στον εργοδότη να συμψηφίσει (αφαιρέσει) ημέρες κανονικής άδειας εργαζομένου, ίσες με τον αριθμό ημερών απεργίας του εργαζόμενου, παρά μόνο στη περίπτωση κατά την οποία με δικαστική απόφαση, η απεργιακή κινητοποίηση κρίθηκε «παράνομη».
·         Ο εργοδότης υποχρεούται με τη αρχή λήψης της κανονικής άδειας να καταβάλλει το επίδομα αδείας & προκαταβολικά τις αποδοχές του μήνα αδείας.

Άδεια άνευ αποδοχών
Όταν ο εργαζόμενος θελήσει να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης.
Η συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη θα πρέπει απαραίτητα  να είναι έγγραφη και να υπογράφεται και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη.
Ο εργαζόμενος καταθέτει αίτηση, για να λάβει την άδεια άνευ αποδοχών, με την οποία εξηγεί τους λόγους και τη διάρκεια της.
Η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών-προς το ΣΕΠΕ –πριν την έναρξη της αδείας δεν είναι απαραίτητη, αλλά ενδεδειγμένη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν εκ των υστέρων διενέξεις.
Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται (συνήθως)όταν θα έχει τελειώσει η κανονική άδεια.
Ο χρόνος της αδείας άνευ αποδοχών  θεωρείται ως χρόνος εργασίας μιας και δεν έχουμε λύση αλλά αναστολή της σύμβασης του εργαζόμενου.
Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται στο χρόνο εργασιακής σχέσης, του ποσού αποζημίωσης κ.λ.π.
Ο χρόνος δεν υπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.
Μετά τη λήξη της αδείας άνευ αποδοχών ο εργοδότης υποχρεούται να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζόμενου, καθώς η σύμβαση δεν λύθηκε. 

Επιπρόσθετες ημέρες αδείας

Ειδικότερα για τα μέλη της ΕΠΗΕΑ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ΣΣΕ(2009/2010) με την ΕΙΗΕΑ, (που αφορούν εργαζόμενους στους ημερήσιες εφημερίδες), ΕΙΤΗΣΕΕ(που αφορούν εργαζόμενους στους  Τηλεοπτικούς Σταθμούς), και ΕΙΙΡΑ(που αφορούν εργαζόμενους στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς),  και εφόσον δεν έχουν καταργηθεί ρητά με όρους ατομικών συμβάσεων, ιδιωτικών συμφωνιών κ.λ.π. εξακολουθούν να ισχύουν ως όροι της «ατομικής» σύμβασης και προβλέπεται:
*Όσοι εργαζόμενοι (μέλη της ΕΠΗΕΑ)έχουν μέχρι και (8) οκτώ χρόνια υπηρεσίας και προϋπηρεσίας η ετήσια άδεια αυξάνεται κατά δύο(2)εργάσιμες ημέρες το έτος και μέχρι να συμπληρωθούν τριάντα μία (31) συνολικά εργάσιμες ημέρες ετήσιας κανονικής άδειας, για όσους εργάζονται με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.
Υ.Γ. Είναι τα «απομεινάρια» αποτελεσμάτων σκληρών αγώνων της Ένωσης μας πριν ο εργοδοτικός συνδικαλισμός επιβληθεί ως καθεστώς(περίοδος Μ.Γκανά), αφήνοντας τους εργοδότες ανενόχλητους να κουρελιάσουν τις κατακτήσεις μας.
Εξάλλου μέχρι σήμερα επικαλούνται κατακτήσεις, που δεν είχαν  καμία απολύτως συμμετοχή. Από το 2005 & μετά ….μιλούν τα  πεπραγμένα τους…
Επιπρόσθετες ημέρες αδείας
ένεκα προϋπηρεσίας
Γενικές διατάξεις

v  Με 10(δέκα) έτη τουλάχιστον προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται συνολικά κανονικής ετήσιας άδειας 25 εργάσιμων ημερών, με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και 30 εργάσιμων ημερών συνολικά ως κανονικής ετήσιας άδειας με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.
v  Με 12(δώδεκα)έτη  σε οποιονδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται συνολικά κανονικής ετήσιας άδειας 25εργάσιμων ημερών με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και 30 εργάσιμων ημερών συνολικά ως κανονική ετήσια άδεια, με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.
v  Με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας, ο εργαζόμενος δικαιούται (1) μία  εργάσιμη ημέρα παραπάνω κανονικής άδειας , δηλαδή 26(είκοσι έξι) εργάσιμες ημέρες κανονικής ετήσιας άδειας, με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και 31(τριάντα μία) εργάσιμες ημέρες κανονικής ετήσιας άδειας, με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.  

Συνάδελφοι/σες  
Να σπάσουμε την κοινωνική απομόνωση :
Αντίσταση & Αλληλεγγύη
"Κανείς συνάδελφος να μην νιώσει ότι είναι μόνος του"
Επικοινωνήσετε μαζί μας

Η συντονιστική Γραμματεία του "ΔΙΚΤΥΟΥ" ευχαριστεί δημόσια τους συναδέλφους της ομάδας τεκμηρίωσης, που με την εθελοντική τους και επιστημονική τους κατάρτιση συμβάλουν στον πολυεπίπεδο αγώνα μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται …ενάντια & στους "ΕΦΙΑΛΤΕΣ" του ΚΛΑΔΟΥ – που παίζουν τα «ρέστα» τους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.