Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο “εμφύλιος της διαπλοκής” και το θύμα τους, οι εργαζόμενοι

Βορά οι εργαζόμενοι στον «εμφύλιο της διαπλοκής»
της Ματίνας Παπαχριστούδη στο “ΠΡΙΝ”

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκε­ται η αναδιάταξη του διαπλε­κόμενου τριγώνου εξουσίας τραπεζών, πολιτικών και μί­ντια. Όλες οι πλευρές έχουν οχυρωθεί για την προάσπιση των συμφερόντων τους ή και την κατοχύρωση θέσης ισχύος στο νέο σύστημα διαπλοκής, ενώ ανταγωνίζονται με όλα τα μέσα για να κερδίσουν ό,τι πε­ρισσότερο και καλύτερο μπο­ρούν.
Το παιχνίδι είναι σκλη­ρό και έχει ένα βέβαιο θύμα. Πρόκειται, φυσικά, για τους εργαζόμενους οι οποίοι, με ευθύνη και (αλλά όχι μόνο) των συνδικαλιστικών ενώσε­ων, δεν έχουν καταφέρει να έχουν ρόλο ή άποψη για τα δικά τους συμφέροντα. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στα περισσότερα ΜΜΕ είναι είτε απλήρωτοι επί μήνες είτε μισθοδοτούνται με έναντι κά­θε μήνα. Είναι υπό την τρομο­κρατία του λουκέτου και υπό την κυριαρχία των υπηρετών των αφεντικών τους.
Τα όσα συνέβησαν στον αέρα του Άλ­φα, με τον ιδιοκτήτη του Δημή­τρη Κοντομηνά να βάζει στον αέρα τις φωνές σε παρουσια­στές πρωινής εκπομπής επειδή τόλμησαν να έχουν άποψη που δεν του άρεσε, πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την από­λυτη υποταγή της ενημέρωσης στα συμφέροντα των ιδιοκτη­τών. Όσο για τους μεγαλοδη­μοσιογράφους, δεν τηρούν ού­τε καν τα προσχήματα, συνεχί­ζουν να αναζητούν αυλές πολι­τικών για να εξασφαλίσουν μια θέση γραφείου Τύπου, «που­λώντας» ταυτόχρονα στους πο­λιτικούς τη θέση που κατέχουν στο εκάστοτε ΜΜΕ.

Η περίπτωση του Μέγκα εί­ναι αποκαλυπτική για το παι­χνίδι που παίζεται στο «τρίγω­νο» εδώ και μήνες. Η κυβέρνη­ση Τσίπρα μετέτρεψε τον προ­εκλογικό «αγώνα» της ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθο­ρά στην απαίτηση να αποχω­ρήσει ο Ψυχάρης από το Μέ­γκα. Εξαγόρασε την ισχύ των άλλων εκδοτών βάζοντάς τους στην αυλή της νέας διαπλοκής που στήνει με ένα νέο θεσμι­κό πλαίσιο κι αφού έχει εξα­σφαλίσει τη συναίνεση των δανειστών. Παράλληλα σε ρό­λο μπαμπούλα, για όσους δεν υποταχθούν πλήρως, βγαίνουν, όποτε χρειαστεί, οι εισαγγελι­κοί έλεγχοι για τα θαλασσοδά­νεια, οι υποθέσεις διαφθοράς δημοσιογράφων και οι ανοι­χτές υποθέσεις στη δικαιοσύ­νη για εκδότες και καναλάρχες. Στην κορυφή δε της εκβιαστι­κής αυτής πολιτικής είναι η δη­μιουργία εξεταστικής επιτρο­πής στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια πολιτικών και μίντια, για τα οποία τα στοιχεία δίνο­νται στη δημοσιότητα επιλεκτι­κά και υπό τον έλεγχο της νέ­ας επιτροπείας στην ενημέρω­ση, που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία και στο Μαξίμου.
Τα διαπλεκόμενα συμφέ­ροντα από τη δική τους πλευ­ρά βρίσκονται σε σκληρή μετα­ξύ τους διαμάχη, με αποτέλε­σμα να αποκαλύπτεται σε με­γάλο βαθμό η λειτουργία τους ως οργανωμένης μαφίας συμ­φερόντων. Τα παραδοσιακά εκ­δοτικά τζάκια της χώρας, των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, αφού έπαιξαν την τύχη του καναλιού τους στη δι­απραγμάτευση με την κυβέρ­νηση Τσίπρα, αποδέχθηκαν τελικά να δώσουν 3 εκατ. ευ­ρώ για να πληρωθεί μέρος από τα οφειλόμενα προς τους εργα­ζομένους. Το μπαλάκι μετα­φέρεται τώρα στις άλλες πλευ­ρές του τριγώνου διαπλοκής. Στις τράπεζες, που θα πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Φι­λιππόπουλου και να (ξανα)δα­νειοδοτήσουν το Μέγκα ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του. Αλλά και στην κυβέρνη­ση, η οποία, αφού ο Ψυχάρης του ΔΟΛ βγήκε εκτός παιχνι­διού Μέγκα, θα πρέπει να δώ­σει το πράσινο φως στη συμμε­τοχή της εταιρείας στην τηλεο­πτική αδειοδότηση και να απο­δεχθεί την ανακεφαλαιοποίηση των δανείων του.

Βεβαίως, είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα απαιτήσουν σκληρό μνημόνιο περικοπών, δηλαδή απολύσεις και μειώ­σεις μισθών. Και οι εργαζόμε­νοι, που παρακολουθούν παθη­τικά το παιχνίδι των ιδιοκτητών, θα πληρώσουν ακριβά την αλ­λαγή του ιδιοκτησιακού καθε­στώτος – όπως θα συμβεί και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση.
Η ουσία είναι ότι το λου­κέτο στο Μέγκα δεν συνέφερε κανέναν από το τρίγωνο της δι­απλοκής. Γιατί θα συμπαρέσυ­ρε σε ντόμινο όλες τις άλλες εκ­δοτικές επιχειρήσεις των παρα­δοσιακών διαπλεκόμενων, με πρώτους από όλους τα συ­γκροτήματα του Ψυχάρη και του Μπόμπολα. Και τα δυο μαζί, Πήγασος και ΔΟΛ, έχουν απλήρωτα δάνεια της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, κι αν προ­στεθούν σε αυτά τα δάνεια των κοινών τους εταιρειών (Πρα­κτορεία διανομής, περιοδικά, εκτυπωτική μονάδα Ίρις, Αγγε­λιοφόρος που ήδη πτώχευσε), ο λογαριασμός των «κόκκινων δανείων» για τις τράπεζες ανε­βαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Και τα στελέχη τους έχουν τους δι­κούς τους επιτρ’οπους των δα­νειστών που ζητάνε ευθύνες και …απολύσεις.
Το πιθανότερο λοιπόν, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι οι εκ­δότες να βουλιάξουν τις εταιρεί­ες που χρωστάνε και να συνε­χίσουν να είναι εκδότες ή ιδι­οκτήτες με άλλα εταιρικά σχή­ματα. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να περάσει το διάστημα ελέγχου τους μέσω της τηλεο­πτικής αδειοδότησης και να πά­ρουν την αναγκαία πιστοποίηση από τις τράπεζες και την κυβέρ­νηση Τσίπρα. Το σκληρό παι­χνίδι παραμένει ανοιχτό και στη συνέχεια…

Πηγή:mediatvnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.