Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Στον «αέρα» οι πολιτικώς εκδιωχθέντες από τον ιδιωτικό τομέα

Ο Παναγιώτης Δρίβας και η Κατερίνα Κουτσελάκη, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοι στον ιδιωτικό τομέα, αντιστάθηκαν στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, άρθρωσαν συνδικαλιστικό και πολιτικό λόγο υπέρ των συλλογικών συμβάσεων, συσπειρώθηκαν γύρω από τις αποφάσεις των σωματείων τους. Εν τέλει αρνήθηκαν να υποκύψουν στις μνημονιακές επιταγές της εσωτερικής υποτίμησης και του ευτελισμού της εργατικής αξιοπρέπειας.
Η επιλογή τους συκοφαντήθηκε δεόντως ως πράξη ατομικιστική, εγωιστική στο τέλος τέλος αντισυναδελφική που απάδει με τις απόψεις του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι υπό καθεστώς τρομοκρατίας «έσπευδαν» να υπογράψουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης και υποτέλειας.
Έξω από τα δικαστήρια Σκουτέρης -Δρίβας-Πρωτολάτης 
Εξηγήσιμα ο αγώνας για δικαίωση δεν δόθηκε στο δρόμο, όπως πρέπει να δίνονται οι εργατικοί αγώνες. Κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες και εκεί θα κριθεί με το γράμμα του νόμου και όχι με τη δυναμική της αλληλεγγύης.
Στα χαλκευμένα επιχειρήματα, είναι μια απάντηση, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα και η αποκατάσταση της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις εργασίας.
Αποτελεί δικαίωση, ηθική, για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που εκδιώχθηκαν για τις πολιτικές τους απόψεις.
Για να παραχθεί, παράλληλα, ουσιαστικό κοινωνικό αποτέλεσμα, η αποκατάσταση αυτών των εργαζομένων πρέπει να είναι και πρακτική. ΔΕΝ θα μπορούσε βέβαια, μια κυβέρνηση ακόμη και της αριστεράς, να νομοθετήσει για την υποχρεωτική επιστροφή των πολιτικά εκδιωχθέντων από τον ιδιωτικό τομέα. Ποιος εργοδότης θα το εφάρμοζε την ώρα μάλιστα που όλοι σπεύδουν να επιβάλλουν νέες ατομικές συμβάσεις, για να ακυρώσουν στην πράξη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Όμως, μιας και ο όρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης επανέρχεται, δεν θα είναι μάταιο, στην επερχόμενη συζήτηση με τους Μιντιάρχες, να ζητηθεί να επωμιστούν το (μεγάλο) βάρος που τους αναλογεί, για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τότε θα διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για μια ειλικρινή πολιτική στροφή των πρώην μνημονιακών μέσων, ή απλώς για ακόμη μια υποκριτική κωλοτούμπα ενόψει της νέας διαδικασίας αδειοδοτήσεων τηλεοπτικών και λοιπών αμαρτωλών συχνοτήτων. 
Αναδημοσίευση:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.