Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

«Μακεδονία»: τέσσερις απολύσεις δημοσιογράφων που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις

Νέος ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας 
Συνεχίζονται στην εφημερίδα Μακεδονία τα συνεχή σχέδια σφαγής των εργαζομένων από την εργοδοσία της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, η οποία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμόσει κάθε αντεργατικό μέτρο του μνημονιακού οπλοστασίου, με απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, περικοπές, εκ περιτροπής εργασία, υπογραφή ατομικών συμβάσεων και πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Ο ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας αφορά αυτή τη φορά τέσσερις εργαζόμενους μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (εκ των οποίων ο ένας μέλος του ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ και ο άλλος εργασιακός εκπρόσωπος στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) και συγκεκριμενα τους  αγωνιζόμενους δημοσιογράφους Μπάμπη Μπίκα, Κώστα Κεκελιάδη, Βασίλη Πάγκαλο, Κώστα Σιαμέλη.
Κι όλα αυτά, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της το Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων, την ώρα που η επιχείρηση του Ι. Ρήγα (εκπροσωπούμενου από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) χρηματοδοτήθηκε..  με κρατική χρηματοδότηση που ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μόλις πήρε τα χρήματα για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα! Την ίδια στιγμή έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα του Αγγελιοφόρου των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα.
Αφού δε, ανάγκασε τους εργαζόμενους που απέμειναν στο συγκρότημα να συνεναίσουν εγγράφως στην ένταξη στο άρθρο 99, καθώς να ζητήσουν κάτι τέτοιο και από το ασφαλιστικό ταμείο μας ΕΔΟΕΑΠ, στη συνέχεια τους ζήτησε την υπογραφή νέων τριετών ατομικών συμβάσεων. Κάτι που πέτυχε πλην 4 δημοσιογράφων που το αρνήθηκαν, υπερασπιζόμενοι το στοιχειώδες εργασιακό δικαίωμα της συνέχισης αμοιβής τους σύμφωνα με όσα ισχύουν στις ΣΣΕ και το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ (όπως και των άλλων Ενώσεων Συντακτών) θέτει ως υποχρέωση τη διαφύλαξή του.
Κι ενώ έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της έφεσης στην απόρριψη της αίτησης της ΜΕΕ για το 99 στις 18 Μαίου, χτες κοινοποίησε τις απολύσεις των 4 δημοσιογράφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Με έναν άνευ προηγουμένου ωμό εκβιασμό: ή υπογράφετε ατομική σύμβαση μέχρι την Παρασκευή στις 14:00 ή βρίσκεστε σε υποχρεωτική άδεια και στις 23 Ιουλίου απολύεστε! Σε έναν ευθύ συσχετισμό της μη υπογραφής ατομικών συμβάσεων με τις απολύσεις, ομολογεί κυνικά την εκδικητικότητα έναντι αυτών που συνεπώς υπερασπίστηκαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και μάλιστα λίγες μέρες πριν η νέα κυβέρνηση φέρει το σχετικό νομοσχέδιο.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων, τα αφεντικά στο χώρο του Τύπου έχουν προχωρήσει όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια στην εφαρμογή των πιο σκληρών σχεδίων πάντα εναντίον των εργαζομένων, επιβάλλοντας έναν εργασιακό μεσαίωνα και γυρνώντας μας στην προ Σικάγου εποχή στα ΜΜΕ. Την ώρα που βαρώνοι  του Τύπου, καναλάρχες και κάθε είδους «εκδότες», ανενόχλητοι με τα τόσα δάνεια και επιχορηγήσεις που έχουν πάρει από το κράτος και τις μνημονιακές κυβερνήσεις που υπηρέτησαν (με το αζημίωτο όπως φάνηκε), αφήνονται ανενόχλητοι στις οφειλές προς τους στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά  ταμεία τους. Προς δόξαν των τραπεζών φυσικά!
- πηγή: asyntaxtostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.