Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Να δώσουμε το παρόν μαζικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΕΔΟΕΑΠ το Σάββατο 23 Ιουνίου (ξενοδοχείο Τιτάνια & ώρα 2 μ.μ).


·        Σοκ & δέος από την ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ-από τη νέα ληστρική δήμευση περιουσιακών του στοιχείων.
Με φόντο τον ορατό πλέον κίνδυνο – με μνημονιακούς όρους – της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης, περίθαλψης & επικούρησης.
Στις επιδιώξεις επιβολής της πιο ακραίας μονεταριστικής νεοφιλελεύθερης  πολιτικής επιλογής, που μία από τις βασικές παραμέτρους της είναι η οριστική αποποίηση – απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή της υγείας σε εμπορευματική αξία και αντικείμενο κερδοσκοπίας.

·        Αμήχανες – παρακολουθούν τις εξελίξεις οι εκφυλισμένες συνδικαλιστικές ελίτ των «βολεμένων» στο κλάδο μας.

Αναζητώντας ως συνήθως με αποσπασματικές ενέργειες της τελευταίας στιγμής, μέσα από περιγραφικές εκθέσεις ιδεών, διακηρύξεις προθέσεων κ.λ.π., να αποκρύψουν τη συνυπευθυνότητα τους για τις εξελίξεις αυτές, στο βαθμό και τον τρόπο συνδικαλιστικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στο χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας.
Από το Δεκέμβριο του 2007 δεν ήταν ξεκάθαρο ότι ο περιβόητος «λογαριασμός κοινωνικής αλληλεγγύης» ….. ο κουμπαράς – όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κάποιοι – της ασφάλισης (!) δεν ήταν μια απάτη, με σκοπό να στηριχθεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αφενός και αφετέρου να στηριχθούν ποικίλες αντιεργασιακές – αντιασφαλιστικές δράσεις;

Εξ’ ορισμού η επιβολή της παρακράτησης του 10% των πόρων των ασφαλιστικών μας ταμείων -  την ίδια χρονική περίοδο  -  δεν έθετε ευθέως το θέμα της βιωσιμότητας τους;

Χωρίς να συναθροίζεται το επί σειρά ετών συσσωρευμένο εκρηκτικό μείγμα:
  •     Της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής
  •     Των χαριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων υπέρ των εργοδοτών
  •     Της απομείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την αποσάθρωση των Σ.Σ.Ε, των όρων αμοιβής & εργασίας, και τη γενίκευση κάθε μορφής ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με τις στρατιές των υποαπασχολούμενων και των ανέργων
  •     Την αποδόμηση του ελεγκτικού μηχανισμού του αγγελιοσήμου, την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, και την αποτυχία επιβολής αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο (New Media) κ.λ.π.
Έχει ιδιαίτερη αξία εκτός των άλλων η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα σχετικά με:
  •     Τα δίς  που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις τοποθετήσεις στο    Χ.Α.Α
  •    Τη κατασπατάληση χιλιάδων ευρώ για συμβάσεις έργων που δεν παραδόθηκαν, αγορά ομολόγων κ.λ.π.
Να μάθουν επιτέλους οι συνάδελφοι/σες στον κλάδο μας αλλά έστω και εκ των υστέρων – να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες για την εκ των έσω υπονόμευση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων στο κόσμο του παραγοντισμού και των τζογαδόρικων επιλογών.
Συνδικαλιστικές «ηγεσίες» στον κλάδο μας είναι άμοιροι αυτών των ευθυνών απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους μας;

Συνάδελφοι/σες,

Οι τελευταίες εξελίξεις όπως προκύπτουν από την ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, αφορούν το αποθεματικό χρηματικό διαθέσιμο και συγκεκριμένα ποσό των 115.312.441,47 ευρώ, που είχε τοποθετηθεί – υποχρεωτικά με νόμο του κράτους στην Τράπεζα της Ελλάδος στο προβλεπόμενο λογαριασμό «Κοινού Κεφαλαίου» των Ασφαλιστικών φορέων, που μετατράπηκαν… σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, πολλά από αυτά έχουν ημερομηνία λήξης το 2043.
Μετά τις 9/3/2012 τα καταβληθέντα στο «Κοινό Κεφάλαιο» περιουσιακά στοιχεία είχαν ήδη μετατραπεί μετά το PSI (με το οποίο το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είχε διαφωνήσει) σε νέα ομόλογα αξίας 59 εκατομμυρίων ευρώ (αξία σε περίπτωση διακράτησης  των ομολόγων μέχρι τη λήξη το 2043).
Ο ΕΔΟΕΑΠ από τις 19 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου 2012, προέβη σε πέντε διαδοχικές – αναλήψεις για κάλυψη τρεχουσών αναγκών οι οποίες ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 25.000.000 ευρώ.
Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων στις 12/3/2012 ήταν 35.000.000 ευρώ, λόγω της μειωμένης τιμής κατά την διαπραγμάτευση των νέων τίτλων.
Ο ΕΔΟΕΑΠ με τις αναλήψεις που πραγματοποίησε ρευστοποίησε τίτλους σε εξαιρετικά χαμηλή (τρέχουσα) τιμή, με αποτέλεσμα στις 30 Μαΐου, η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του να μειωθεί στο ποσό των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν ότι ρευστοποίησε ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 εκατομμυρίων για να πάρει 25 εκατομμύρια.
Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ισχυρίζεται ότι δεν είχε γνώση της πραγματικής μείωσης που είχε υποστεί το κεφάλαιο του μετά το «κούρεμα». Προς τούτο έδωσαν στη δημοσιότητα πίνακα στον οποίο φαίνεται ότι μετά τις 28/3/2012, το υπόλοιπο του λογαριασμού, μετά και τις δύο αναλήψεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ δεν ήταν 35 εκατομμύρια ευρώ βάσει της τρέχουσας τιμής ομολόγων, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά εμφανίζεται να διατηρείται στο ποσό των 105,3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως επιβεβαιώνεται από το σχετικό extrait  της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πολλά ερωτήματα – κρίσιμες οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, επικούρησης και περίθαλψης.

Να μην λείψει  κανείς από τη Γ. Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ το Σάββατο 23 Ιούνη (Ξεν. Τιτάνια & ώρα 2 μ.μ.).

Οι αυταπάτες περί «συντεχνιακών εξαιρέσεων ή του λιγότερου κακού» κατέρρευσαν.

Θεωρούμε ότι οι  βασικοι κατευθυντήριοι άξονες  συνδικαλιστικών παρεμβατικών ενεργειών πρέπει να συγκλίνουν:

1.Στο πάγωμα όλων των μέτρων της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ  που υποβαθμίζουν και μειώνουν συντάξεις, επιδόματα υγείας, πρόνοιας κλπ.
2.Την εκπόνηση νέας επικαιροποιημένης αναλογιστικής  μελέτης με την ουσιαστική συμβολή και  συμμετοχή των τεσσάρων συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ,ΕΠΗΕΑ,ΕΣΗΕΜΘ,ΕΠΗΕΘ).
3.Στην ενίσχυση και στον κεντρικό συνδικαλιστικό σχεδιασμό των νομικών και πολιτικών παρεμβάσεων.
4.Τη σύσταση από της συνδικαλιστικές Ενώσεις μόνιμου  επιστημονικού παρατηρητηρίου τεκμηρίωσης για το εργασιακό και ασφαλιστικό με εξειδικευμένες και στοχευμένες προτάσεις και εισηγήσεις.
5.Στη λειτουργική αναβάθμιση και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Αγγελιοσήμου.
6.Εκκαθάρηση μητρώου μελών ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ.
7.Στην οργάνωση και διεξαγωγή ενός κλιμακούμενου πολυεπίπεδου αγώνα διαρκείας για το Ασφαλιστικό και εργασιακό - ΣΣΕ με έμφαση στη διαρκή ενημέρωση των μελών και με ανοικτές συλλογικές διαδικασίες Γεν .Συνελεύσεων, μικτών συμβουλίων κλπ.

Ο καθένας με τη στάση και τις επιλογές του ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες.
Η ανατροπή όμως της κατάστασης  παραμένει  όπως πάντα  συλλογικό διακύβευμα.



Για το

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ

Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ
Στ.Πρωτολάτης
Χρ.Διαμάντης
Παν.Σκουτέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.