Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Οι ΝΥΤ εκθέτουν την κυβέρνηση για τον ανεπαρκή μηχανισμό πυροπροστασίας

Την προσοχή και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας έχουν τραβήξει για άλλη μια φορά οι φονικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα μας την τελευταία βδομάδα, αφανίζοντας παρθένα δάση, οικοσυστήματα και περιουσίες.
Οι εικόνες από τα πύρινα μέτωπα έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και βρίσκονται πολύ ψηλά στις στήλες διεθνών πρακτορείων και καταξιωμένων Μέσων.
Το σημαντικότερο σημείο του άρθρου των NYT όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι εκείνο στο οποίο ασκείται ανοιχτά κριτική στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας την παντελή απουσία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών σαν αυτών που κατακαίνε τη χώρα μας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χρόνια υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και των υπηρεσιών δασοπροστασίας των Δήμων και των Περιφερειών συνθέτουν την εφιαλτική συνθήκη που βιώνει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αυτές τις μέρες.

«Η Ελλάδα μάχεται τακτικά με μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γίνονται θανατηφόρες. Τα ζεστά, ξηρά, θυελλώδη καλοκαίρια σε συνδυασμό με ιθαγενή πευκοδάση και εύφλεκτα χαμόκλαδα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για τις φλόγες να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου», γράφει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Οι NYT αναφέρουν συγκεκριμένα: «τα μέτρα προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, όπως το σκάψιμο πυρκαγιών και ο καθαρισμός των ξερών χόρτων, είναι ανεπαρκή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τον κίνδυνο και επένδυσε ελάχιστα σε εξοπλισμό πυρόσβεσης και εκπαίδευση».
Σε άλλη σημείο του άρθρου, γράφεται: «Οι επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μεταξύ της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα γίνουν θερμότερες και ξηρότερες ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η κλιματική αλλαγή προχωράει». «Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια πρόγευση του μέλλοντος, το οποίο έρχεται γρήγορα», αναφέρουν οι αρθρογράφοι της αμερικανικής εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.