Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Εκλογές με διευθυντές ΜΜΕ από το… Μαξίμου!

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής prin.gr 
(8 Ιανουαρίου 2023)
Ανέκαθεν, πριν τις βουλευτικές εκλογές, στον Τύπο και αργότερα στα ηλεκτρονικά Μέσα, κάθε πολιτικό κόμμα «έστελνε» έναν δικό του δημοσιογράφο για το πολιτικό ρεπορτάζ. Οι «κομματικοί» προσλαμβάνονταν για όσο διάστημα κρινόταν απαραίτητο, με στόχο να περάσουν τη γραμμή χωρίς «δημοσιογραφικά παράσιτα» — ερωτημάτων, αμφισβητήσεων ή, έστω, αποστασιοποίησης.
Η βαθειά οικονομική εξάρτηση του συνόλου των σημερινών μίντια στο κρατικό χρήμα κατέστησε τη χειραγώγηση Μέσων και δημοσιογράφων αχρείαστη. Αν στα μεγάλα συγκροτήματα των μίντια, οι δουλειές και δουλείες του αφεντικού είναι αυτές που δίνουν την κυρίαρχη πολιτική γραμμή, στα δεκάδες εκατοντάδες μεσαία και μικρά ιντερνετικά Μέσα, στις εφημερίδες, κεντρικές και περιφερειακές που εξαρτώνται αποκλειστικά από το κρατικό, διαφημιστικό ή μαύρο πολιτικό χρήμα, αρχισυντάκτης είναι το Μαξίμου. 
Είναι μια τεράστια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Τύπου-ΜΜΕ και του βαθμού εξάρτησης τους από την πολιτική εξουσία στην οποία ούτε τα άλλα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου δεν αντιδρούν. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν να παίρνει μαθήματα χειραγώγησης από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πως μπορεί να ελεγχθούν ολοκληρωτικά τα ΜΜΕ, ακολουθώντας μόνο την τακτική του επικοινωνιακού πολέμου. 
Μπροστά στις επικείμενες εκλογές το φαινόμενο των “τοποτηρητών” εξελίχθηκε. Οι απεσταλμένοι προς πρόσληψη δημοσιογράφοι σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, κανάλια και εφημερίδες προέρχονται απευθείας από τα υπόγεια ή τα ανώγεια των υπηρεσιών ενημέρωσης του Μαξίμου, εργάζονται ήδη σε γραφεία Τύπου κυβέρνησης ή υπουργών. Προσλαμβάνονται όχι για να μεταφέρουν τη γραμμή ως ρεπόρτερ αλλά σε ρόλο διευθυντή σύνταξης να λογοκρίνουν άλλα ρεπορτάζ, αυτά που δεν εγκρίνει η κυβερνητική τους υπηρεσία. Κυρίως θέματα διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ειδήσεις από τα σωματεία, κ.λ.π. Συνήθως έχουν την ισχύ να απολύουν δημοσιογράφους απλά επειδή είναι επίμονοι στο να κάνουν ρεπορτάζ ή επιμένουν στη γραμμή του δημοσιογραφικού πλουραλισμού. 
Η χρηματοδότηση των ιστοσελίδων, μεταξύ αυτών και ορισμένων από τις διαφημιζόμενες ως “έγκυρες ή ανεξάρτητες” με έδρα εκτός της Ελλάδας και άγνωστο τρόπο μισθοδοσίας των εργαζόμενων, ενόψει των εκλογών θα αυξάνεται ευθέως ανάλογα του ρόλου που θα έχουν οι τοποτηρητές του Μαξίμου. Αυτοί που μετατρέπουν τους δημοσιογράφους σε “ανεβαστήρια” εγκεκριμένων πολιτικά ειδήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.