Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΤ μεσάζοντας ιδιωτών, γαλέρα συμβασιούχων

Γράφει η Ματίνα Παπαχριστούδη στο
 ΠΡΙΝ της Κυριακής
Ξαφνικά η Ένωση Συντακτών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα προκήρυξε στάση εργασίας στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Αιτίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ήταν πως η διοίκηση της ΕΡΤ δεν δίνει τους αριθμούς των απασχολούμενων συμβασιούχων σε ενημέρωση, μεικτές και εξωτερικές παραγωγές και η απόλυση μιας συμβασιούχου.
Η ΕΣΗΕΑ η οποία δεν αντέδρασε απεργιακά επί τρία ολόκληρα χρόνια στη σταδιακή μετατροπή της ΕΡΤ σε υπηρεσία προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου με εργολαβικούς συμβασιούχους οι οποίοι θα εναλλάσσονται ανά δυο χρόνια. Η ΕΣΗΕΑ η οποία αποδέχθηκε χωρίς άχνα τον δημοσιογραφικό ξεπεσμό της ενημέρωσης, ανταλλάσοντας τη σιωπή της έναντι 100 ευρώ κουπόνια -τροφεία αναξιοπρέπειας, κάλεσε σε απεργιακή κινητοποίηση, επειδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα εγκρίθηκε η πρόσληψη 287 συμβασιούχων έργου διάρκειας ενός έτους. Και πάλι αυτό που δεν έγραψε είναι πως τις ίδιες ημέρες η διοίκηση της ΕΡΤ “απέλυσε” περί τους 70 εργαζόμενους αορίστου χρόνου με καταγγελία της σύμβασης τους λόγω συντάξιμων ετών.
Η σταδιακή μετατροπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε απλό μεσάζοντα διανομής κρατικού χρήματος στην αγορά ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων ολοκληρώνεται και με την απαλλαγή από το μόνιμο προσωπικό άνω των 55 ετών. Τους 70 που απολύονται στο τέλος αυτού του έτους θα ακολουθήσουν κι άλλοι, όσοι πλησιάζουν σε συνταξιοδότηση. Η ΕΡΤ των τεσσάρων καναλιών, δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών, αρχείου, διαδικτυακών σελίδων, δορυφορικής υπηρεσίας μετατρέπεται σε κέλυφος-μεταπράτη του ανταποδοτικού τέλους των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος. Έως το 2024 προβλέπεται η ΕΡΤ να παραμείνει με περίπου 1.800 εργαζόμενους. Το 2013 που έβαλε λουκέτο επί συγκυβέρνησης Ν.Δ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ είχε 3.100 εργαζόμενους αορίστου χρόνου και περίπου 1.000 συμβασιούχους.
Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά στούντιο σε Αγία Παρασκευή και Κατεχάκη των οποίων η κατασκευή κόστισε πάνω από 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση θα εξυπηρετούν τις “μεικτές παραγωγές” των ιδιωτικών παραγωγών, στη χειρότερη θα νεκρώσουν και θα καταστραφούν.
Πλειάδα διοικητικών στελεχών με τη συμμετοχή διορισμένων δημοσιογράφων, υπόλογων μόνο στο μέγαρο Μαξίμου και την εκάστοτε κυβέρνηση, μοιράζουν παραγωγές και υπογράφουν συμβάσεις εργολαβικών που κρατούνται σε διαρκή ομηρία.
Το 2022 η ΕΡΤ είχε προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, το 95% των εσόδων της προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος μέσω λογαριασμών ρεύματος. Το 2022 επίσης υπερδιπλασιάστηκαν οι αμοιβές για περίπου 85 ανώτατα και ανώτερα στελέχη με νόμο, με τους γενικούς διευθυντές να αμείβονται με μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ο αριθμός των απασχολούμενων με συμβάσεις των 900 και 1000 ευρώ αυξανόταν σε όλες τις λειτουργικές μονάδες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Η ανάθεση σχεδόν όλων των λειτουργιών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, από τις ειδήσεις έως και την τεχνική-τεχνολογική λειτουργία σε εξωτερικές εταιρείες έγινε πλέον καθεστώς μέσω του Μητρώου παρόχων περιεχομένου. Τα καλοπληρωμένα στελέχη της ΕΡΤ μοιράζουν τα εκατομμύρια για παραγωγές σε εξωτερικές εταιρείες με άγνωστα κριτήρια και στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών απασχολούνται πλέον συμβασιούχοι.
Η μετατροπή αυτή αλήθεια είναι πως ξεκίνησε με την επαναφορά της ΕΡΤ το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία επέλεξε να στήσει τη νέα ΕΡΤ ελεγχόμενη στην κυβέρνηση με δικούς της συμβασιούχους σε μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, μέσω της εταιρείας του λουκέτου, τη ΝΕΡΙΤ. Χωρίς κανέναν έλεγχο, πολιτικό, κοινοβουλευτικό, συνδικαλιστικό, η διοίκηση αποφασίζει και μοιράζει το χρήμα. Έως το 2024 για την τηλεοπτική παραγωγή προβλέπεται δαπάνη σχεδόν 64 εκατ. ευρώ, για τη μισθοδοσία κάτω λιγότερα από 40 εκατ. Ήδη για το 2023 έγιναν αναλήψεις ύψους 35 και πλέον εκατ. ευρώ για τηλεοπτικό πρόγραμμα, εξωτερικές και μεικτές παραγωγές και πάνω από 17 εκατ. για αθλητικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.