Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Οι «σκλάβοι» της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο -Μετανάστες χρησιμοποιούνται για επαναπροωθήσεις

αναδημοσίευση από το
 info-war
Μεγάλη έρευνα των μέσων Lighthouse Reports, Monde, Spiegel, ARD και Guardian, για τις επαναπροωθήσεις στον Έβρο δημοσιεύει αποκλειστικά το Reporters United. Στην έρευνα περιέχονται αποδείξεις και μαρτυρίες για τη χρήση σύγχρονων «σκλάβων» μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο, στους οποίους ανατίθεται η «βρόμικη δουλειά» των επαναπροωθήσεων, ούτως ώστε να μη «λερώνουν» τα χέρια τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα οι ελληνικές αρχές, ενδεχομένως με πολιτική κάλυψη (σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ), συναλλάσσονται με δίκτυα διακινητών στην Τουρκία. Συνεργάζονται με άτομα που έχουν ποινικό μητρώο στο trafficking. Εισάγουν παράτυπα στην Ελλάδα μετανάστες, με σκοπό να διεκπεραιώνουν εξαναγκαστικά τη βρόμικη δουλειά που οι Έλληνες αστυνομικοί δεν θέλουν πλέον να κάνουν: τη διεκπεραίωση επαναπροωθήσεων, συχνά με την προσφυγή στην ωμή βία και στην καταλήστευση των αιτούντων άσυλο.
Η έρευνα περιέχει μαρτυρίες από τρία διαφορετικά είδη πηγών – κανένα εκ των οποίων δεν προέρχεται από την τουρκική πλευρά:
  • Έξι μετανάστες που πλέον βρίσκονται εκτός Ελλάδας και από τις αρχές του 2020 και μετά «υπηρέτησαν» (ανεπίσημα φυσικά) στα αστυνομικά τμήματα του Νέου Χειμωνίου και του Τυχερού, στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, συμμετέχοντας ενεργά σε επαναπροωθήσεις.
  • Τρεις ελληνικές αστυνομικές πηγές που όχι μόνο επιβεβαιώνουν την πρακτική των pushbacks, αλλά αποκαλύπτουν τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του κυκλώματος που χρησιμοποιεί μετανάστες.
  • Έλληνες κάτοικοι της μεθορίου που επιβεβαιώνουν την πρακτική ως «κοινό μυστικό», καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους «σκλάβους».
Σύμφωνα με μία από τις αστυνομικές πηγές που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η ανάθεση της «βρόμικης δουλειάς» σε μετανάστες είναι εν γνώσει τόσο των επιτελών της αστυνομίας όσο και πολιτικών προσώπων, αν όχι στις επιχειρησιακές της λεπτομέρειες, τουλάχιστον στις γενικές γραμμές της.Η «αμοιβή» των «σκλάβων» είναι πως στο τέλος της υπηρεσίας, μετά από έναν ως τρεις μήνες, τους δίνεται το λεγόμενο Υπηρεσιακό Σημείωμα, με το οποίο τους επιτρέπεται να φύγουν από τον Έβρο και να κινηθούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια για ορισμένο χρονικό διάστημα, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στην πράξη φυσικά αυτό δεν γίνεται σχεδόν ποτέ. Τις περισσότερες φορές αναζητούν τρόπους και τελικά καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα για κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.
Το υλικό και τα τεκμήρια της δημοσιογραφικής έρευνας μελετήθηκαν από το Reporters United και τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο.
Μπορείτε να τη διαβάσετε αποκλειστικά στο Reporters United.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.