Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Κατασκοπευτικά λογισμικά κατά ερευνητικής δημοσιογραφίας

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
«Πετσωμένες» λίστες στη δημοσιογραφία, αναπαραγωγή των non paper πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, στοχοποίηση, εκφοβισμός, λογοκρισία, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε βάρος της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Ο βαθμός εξάρτησης των ΜΜΕ από το κράτος στην Ελλάδα έφθασε στο απόγειό του: Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη για την παρακολούθηση τηλεφώνου του ερευνητή-δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το κατασκοπευτικό πρόγραμμα (spyware) Predator, σε… ιδιώτη. 
Η αποκάλυψη και άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για τη δαιδαλώδη διάδοση του εν λόγω «εργαλείου», που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, κρατική ασφάλεια, στρατό και πολυεθνικές, έγινε από την ιστοσελίδα insidestory.gr, της οποίας συνεργάτης είναι ο δημοσιογράφος.
Αφορά, δε, το τελευταίο 10μηνο, διάστημα κατά το οποίο βρίσκεται υπό την «κατασκοπευτική παρακολούθηση» του Predator, με τη δικαστική εξέλιξη των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς στον όμιλο Λογοθέτη, τη δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ-ELFE, υποθέσεις υπερτιμολόγησης ΑΠΕ, ξεπλύματος χρημάτων μέσω συνεταιριστικών τραπεζών, υποθέσεις δαπανών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Πρόκειται για υποθέσεις που αγγίζουν την καρδιά της διαφθοράς σε κράτος και ολιγαρχία και για τις οποίες τα παραδοσιακά ΜΜΕ συνήθως «μπουκώνονται» με ολοσέλιδες καταχωρήσεις για να σιωπήσουν.
Η σπουδή του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποδώσει την παρακολούθηση του τηλεφώνου σε «ιδιώτη», γεννά το εύλογο ερώτημα αν η κυβέρνηση ήδη γνώριζε το γεγονός.
Όπως καταδεικνύει και το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, τέτοιου είδους κατασκοπευτικές εφαρμογές και λογισμικά, όπως το Predator ή το «ξαδελφάκι» του Pegasus, βρίσκονται στην ατζέντα δαπανών πολλών κυβερνήσεων, ανάμεσα τους και της ελληνικής, ενώ και η ΕΥΠ πριν δυο χρόνια είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να προμηθευτεί ανάλογο λογισμικό για την παρακολούθηση αναρτήσεων σε Ψηφιακά Μέσα.
Στη νέα αποκάλυψη, που εντάσσεται στο οπλοστάσιο εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων, αντέδρασαν άμεσα οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις και το Διεθνές Ινστιτούτο Tύπου ζήτησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη «άμεσες απαντήσεις». Τη διερεύνηση του γεγονός ζήτησε και η ΕΣΗΕΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.