- Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργησή του για ορισμένες εταιρείες ΜΜΕ
Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, που αφορά «ανείσπρακτο αγγελιόσημο κατά τα έτη 2005 – 2013» και «είσπραξη και απόδοσή του κατά τα έτη 2005 – 2014», ανοίγει εκ νέου και με τον χειρότερο τρόπο το θέμα της εισφοράς του 2%, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο έκτακτος έλεγχος του υπουργείου Εργασίας ελήφθη μετά την απόφαση του ΣτΕ και προωθήθηκε από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς που υπόκεινται σε έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε ήδη την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Βρούτση, με την οποία εντάχθηκε το Ταμείο των ΜΜΕ στον έκτακτο έλεγχο, και είχε επαφές ήδη με το υπουργείο Οικονομικών. Το επιχείρημα της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ είναι πως δεν ανήκει στους Φορείς Γενικής Διακυβέρνησης ώστε να διαταχθεί έλεγχος και δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρόβλημα για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι πως ο Γιάννης Βρούτσης «πάτησε» στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας του Ταμείου από Οργανισμό σε Ταμείο ΜΜΕ. Στους φορείς που υπόκεινται σε έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όχι όμως ο ΕΔΟΕΑΠ.
Ο έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου για ανείσπρακτο αγγελιόσημο κατά τα έτη 2005 – 2013 και για είσπραξη και απόδοσή του τα έτη 2005 – 2014 θα διενεργηθεί κανονικά στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ως διεύθυνση του ΕΦΚΑ. Και αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ είναι ενταγμένος στους φορείς δημοσιονομικών ελέγχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παλαιότερων ετών, το ανείσπρακτο αγγελιόσημο μπορεί να φθάνει και τα 150 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.