Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η Συντονιστική Γραμματεία του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη καταβολή του Δώρου Πάσχα 2016.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΜΗ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ (μέχρι & την 27η ΑΠΡΙΛΙΟΥ)
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
και προβλέπεται από το νόμο αυτόφωρη διαδικασία για τους παρανομούντες,
όταν υπάρχει σχετική καταγγελία στο ΣΕΠΕ.
Η Συντονιστική Γραμματεία του: ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ
παραθέτει βασικές έννοιες από την εργατική νομοθεσία σχετικά με το Δώρο Πάσχα.
Το Δώρο εορτών Πάσχα είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με μισθό και με (15) ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο.
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται ολόκληρο (1/2 μισθού) εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον υπόχρεο εργοδότη διάρκεσε, χωρίς διακοπή καθ’ όλη τη χρονική περίοδο που αναφέρεται.
Συγκεκριμένα για το Δώρο Πάσχα εργασιακή σχέση από:1ης Ιανουαρίου 2016 μέχρι 30 Απριλίου 2016 (1/2 μισθός - Δ. Πάσχα)
Για όσους από τους μισθωτούς η σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους δεν διάρκεσε καθόλου το ανώτερο χρονικό διάστημα (1/1/2016-30/4/2016) δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου Πάσχα, ανάλογα της εργασιακής τους σχέσης στο ως άνω χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα: Ως δώρο Πάσχα ποσό ίσο με το 1/15 του μισού μισθού ή ένα ημερομίσθιο (για τους ημερομίσθιους) για κάθε 8 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Ημέρες
8
16
24
32
40
48
56
64
72
80
88
96
Ημερομίσθια
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Για το χρονικό διάστημα μικρότερου του 8ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα του δώρου, χωρίς βέβαια να αφαιρούνται οι Κυριακές και εορτές, που περιλαμβάνονται μέσα σ’ αυτά τα διαστήματα.
Ημέρες
Αναλογούν ημερ/θιο.
1
0.125
2
0.250
3
0.375
4
0.500
5
0.625
6
0.750
7
0.875
Αν για παράδειγμα έχουμε να υπολογίσουμε 23 ημέρες, θα αντιστοιχούν από τον 1ο πίνακα 2 ημερομίσθια και από τον 2ο πίνακα 0.875 ήτοι συνολικά 2.875 ημερομίσθια.
Σημειώνουμε ότι, δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση (αφαιρούνται τα ημερομίσθια των απεργιών, ασθενειών χωρίς ασφάλιση κλπ) δικαιούνται και οι μισθωτοί, που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, πριν από τη συγκεκριμένη εορτή του Πάσχα, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς, δηλαδή είναι αδιάφορο εάν υπάρχει η όχι εργασιακή σχέση κατά το χρόνο που χορηγείται 30/04/2016) το Δ. Πάσχα.
Αντίθετα όπως προαναφέρθηκε από το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης αφαιρούνται οι ημέρες της αδικαιολόγητης απουσίας, απεργίες, άδειες χωρίς αποδοχές κ.λ.π.
Προσοχή: Οι δικαιολογημένες απουσίες όπως π.χ είναι ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό, υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Περίοδος εργασίας 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου (σύνολο 100 ημερομίσθια για το τετράμηνο -12,5 ημερομίσθια Δ.Πάσχα).
Ο κάθε μήνας 25 Χ 4 μήνες.
Τρόπος υπολογισμού του Δώρου Πάσχα
Αφού προσδιορίσαμε ότι: ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ = Μισθός / 25 και από τον προηγούμενο
πίνακα υπολογίσαμε ότι για το χρονικό διάστημα (1/1-30/4) (ο κάθε μήνας 25Χ4 μήνες = 100 ημερομίσθια σε σύνολο το τετράμηνο) πόσα ημερομίσθια είχαμε, προχωράμε στο στάδιο του υπολογισμού.
Σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου, το Δώρο του Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που πραγματικά καταβλήθηκαν στους μισθωτούς για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (1/1-30/4) μέχρι τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.
Προσοχή: Εάν π.χ υπάρχει μείωση αποδοχών τον μήνα Μάρτιο η Απρίλιο θα αθροιστούν οι αποδοχές των τετραμήνων και θα βγει ο μέσος όρος, και δεν θα υπολογισθεί το Δ. Πάσχα στο τελευταίο μειωμένο μισθό.
Μόνο σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις ανωτέρω ημερομηνίες το Δ. Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές, που καταβάλλονται την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
ΚΑΤΑΒΑΛΟΜΕΝΟΣ ΜΙΣΘΟΣ θεωρείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού, όπου περιλαμβάνονται:
  • Ο συμβατικός ή ο νόμιμος μισθός.
  • Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή, τις εορτές, τις νυχτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και νόμιμη.
  • Τα διάφορα επιμίσθια (λοιπές πηγές), όταν επαναλαμβάνονται επί μακρό χρονικό διάστημα και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τα οδοιπορικά έξοδα.
  • Η αμοιβή της νόμιμης υπερωριακής εργασίας και η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον πραγματοποιείται τακτικά.
  • Η αμοιβή από προμήθειες.
  • Το επίδομα ισολογισμού.
Προσοχή: Για τους μισθωτούς που οι καταβαλλόμενες αποδοχές την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα η κατά το χρόνο λύσης της εργασιακής σχέσης, δεν υπερβαίνουν τις αποδοχές που καθορίζονται από τις οικείες ΣΣΕ, δικαιούνται να λάβουν Δ.Π με βάση τις αποδοχές που προβλέπονται απ’ αυτές .(Ιδιαίτερα στα «ιδιωτικά συμφωνητικά» που έχουν υπογραφεί και κάνουν αναφορά στην ΣΣΕ των Ενώσεων μας).
Ο υπολογισμός υπερεργασίας ,υπερωρίας κ.λ.π στο Δ.Πάσχα
Όσοι συνάδελφοι παρέχουν υπερεργασία, υπερωρία, εργασία σε νύκτες κ.λ.π όπως αναφέρθηκε δικαιούνται προσαύξηση στο Δ. Πάσχα και ο τρόπος υπολογισμού γίνεται ως εξής :
Καταρχήν διαιρούμε το συνολικό ποσό της αμοιβής (δηλαδή τα ημερομίσθια και τις προσαυξήσεις M / 25 = ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ που έλαβε ο συγκεκριμένος μισθωτός για υπερωριακή απασχόληση, υπερεργασία, και Κυριακές, νύχτες κ.λ.π στην περίοδο (1/1-30/4) για το Δ. Πάσχα με τον αντίστοιχο αριθμό ημερών του διαστήματος αυτού, για τις οποίες έλαβε αποδοχές.
Στη συνέχεια το ποσό που προκύπτει προστίθεται στο ημερομίσθιο με βάση το οποίο υπολογίζεται το δώρο.
Τέλος σημειώνουμε ότι:
Το Δ. Πάσχα θεωρείται (μέχρι σήμερα) ότι αποτελεί αποδοχές του εργαζόμενου και ως εκ τούτου υπάγεται στην πενταετή παραγραφή.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους/νες αλλά και τους εκπροσώπους να καταγγείλουν αμέσως στις συνδικαλιστικές μας ενώσεις, οποιαδήποτε παραβίαση εκ μέρους των εργοδοτών.

Η Συντονιστική Γραμματεία του ΔΙΚΤΥΟΥ
Εύχεται σε όλους και στον καθένα προσωπικά
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Με υγεία, δύναμη και αυτοπεποίθηση
Ο αγώνας μας συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.