Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σε μή νομότυπες εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ επιμένει το ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ- Υπαναχώρησε η ΕΠΗΕΑ

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ -τα εννιά μέλη του οποίου  επέλεξαν να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στο Ταμείο και τα Σωματεία η κίνηση αυτή- οι κρίσιμες αποφάσεις για την προστασία των διαδικασιών πέρασαν στα Σωματεία.
Οι αντιδράσεις δεν ήταν οι ίδιες.
Η ΕΣΗΕΜΘ, η πλειοψηφία της οποίας (δια του προέδρου της κ. Βοϊτσίδη) είχε στηρίξει στη Συνέλευση του περασμένου Ιουνίου την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, όταν την καταδίκαζε η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων-μελών, βιάστηκε να ανταποκριθεί στα κελεύσματά της με διαδικασίες που δεν τιμούν τον κλάδο και σοβαρές παρατυπίες.
Το ίδιο έκανε και η πλειοψηφία της ΕΠΗΕΑ, της οποίας ο πρόεδρος (Μ. Γκανάς) βιαζόταν τόσο πολύ να κάνει στο χατίρι στην κ. Σπανοπούλου ώστε έστειλε για δημοσίευση στην εφημερίδα «Αυγή», με την οποία συνεργάζεται, την προκήρυξη των εκλογών. Ακόμη περισσότερο ξεπέρασε τόσο πολύ τα εσκαμμένα, ώστε να κάνει και δημόσια δήλωση με υποτιμητικό τρόπο για άλλο Σωματείο, παρεμβαίνοντας προκλητικά στα εσωτερικά της ΕΣΗΕΑ.
Σήμερα:
Ο  κ. Γκανάς ανέκρουσε πρύμνα συντασσόμενος (όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΠΗΕΑ) με τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ (του μόνου Σωματείου που χάρις στη στάση κάποιων μελών του ΔΣ αντιστάθηκε και γι΄ αυτό εισπράττει τις καταγγελίες και την εχθρότητα της υπόλογης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ… χωρίς άλλες λεπτομέρειες!!
Ο κ. Βοϊτσίδης επιμένει στις παράτυπες διαδικασίες που έχει επιλέξει παρά τις καταγγελίες μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ και τις έντονες αντιπαραθέσεις στην σημερινή δραματική συνεδρίαση.
Σχετικό ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής παράταξης «Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν» (http://dimosiografoisimmetexoun.blogspot.gr):

ΕΔΟΕΑΠ: αύριο ψηφίζουμε σε μη νομότυπες εκλογές

Το μαύρο άσπρο προσπάθησε να κάνει, σήμερα, στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ η διοίκηση Βοϊτσίδη. Προσπάθησε να αποδείξει πως η προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη Δ.Σ. για τον ΕΔΟΕΑΠ, είναι καθ’ όλα νόμιμη. Όμως οι αποφάσεις της και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, την αφήνουν έκθετη. >>>

Η προκήρυξη εκλογών αποφασίστηκε πριν από δυο εβδομάδες (τέτοια βιασύνη; ) μέσα από τις συνηθισμένες διαδικασίες του Δ.Σ.: Θολές προτάσεις, ανύπαρκτες ψηφοφορίες. Ο εκπρόσωπος του «Ασύνταχτου Τύπου», Φ. Δεργιαδές, επιφυλάχτηκε, αλλά ακόμη κι αυτό αμφισβητήθηκε δυο βδομάδες μετά.

Στο περασμένο Δ.Σ. το θέμα συζητήθηκε εκ νέου. Εκεί υπήρξε επιμονή δική μας για τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης, στην οποία θα υπήρχε συζήτηση για τις δραματικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε – για άλλη μία φορά – χωρίς ξεκάθαρη διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά με σαφέστατη τη θέση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. να προχωρήσουμε σε εκλογές χωρίς γενική συνέλευση, αφού “εκεί ο καθένας θα λέει το μακρύ του και το κοντό του”.

Ακολούθησε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, Λ. Μπελίτση, που έκρινε τα εξής:

1. Είναι αντικαταστατική (όσον αφορά στην ΕΣΗΕΑ) η προσφυγή στις εκλογές χωρίς την προηγούμενη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης

2. Είναι αναγκαίο, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, να οριστούν εκλογές ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, στις τέσσερις Ενώσεις, από τις οποίες προκύπτουν τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται ζήτημα επηρεασμού της ψήφου.
Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι για τον ΕΔΟΕΑΠ αναζητούσαν τρόπο να επικοινωνήσουν με τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ και να κοινοποιήσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους. Διαδικασία που έπρεπε να γίνει κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, οι τρεις εκπρόσωποι στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ των παρατάξεων «Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν», «Ασύνταχτος Τύπος» και «Δημοσιογραφική Ενότητα» ζητήσαμε τη διενέργεια έκτακτου Δ.Σ. για να συζητηθεί το θέμα (δες με κλικ εδώ το κοινό κείμενο).

Η συνεδρίαση ορίστηκε για σήμερα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013. Σε αυτήν το λόγο πρώτος πήρε ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δ. Ασπροπούλης, που ανέπτυξε το σκεπτικό, με το οποίο ζητήθηκε η σύγκληση της συνεδρίασης:

1. Στο αρ. 15 παρ. 2 του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπεται ότι, όταν πέντε μέλη του Δ.Σ.  παραιτούνται, τότε θεωρείται ότι παραιτείται όλο το Δ.Σ. και οι τέσσερις Ενώσεις είναι υποχρεωμένες να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. το αργότερο σε 15 ημέρες. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν την ίδια μέρα που συγκαλούνται και οι γενικές συνελεύσεις. Γι αυτό και η ΕΣΗΕΑ καλεί σε γ.σ. για τις 2 Μαρτίου με τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης: Ασφαλιστικό (εξελίξεις–Δημοσιογραφικά Ταμεία), απολογισμός (Πορεία Αποθεματικών–Ενημέρωση Μελών), παραιτήσεις Μελών των οργάνων Διοίκησης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και, τέλος, αρχαιρεσίες.

2. Στα αρ. 26 και 27 του καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ προβλέπεται ότι, στην απόφαση του Δ.Σ. αλλά και στις προσκλήσεις για έκτακτη γ.σ., πρέπει να αναφέρεται ρητά αν πρόκειται για την πρώτη, για τη δεύτερη ή την τρίτη συνέλευση, το πότε σχηματίζεται απαρτία, καθώς και τι προβλέπεται στην περίπτωση που δε σχηματιστεί απαρτία...

3. Από το ίδιο το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ προκύπτει ότι οι αρχαιρεσίες πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, σε όλες τις Ενώσεις, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (αυτή η «λεπτομέρεια» συμπεριλαμβάνεται στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, Λ. Μπελίτση).

Ο εκπρόσωπός μας επέμεινε ιδιαίτερα στο εξής σημείο: πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σχηματίζεται απαρτία, αν για παράδειγμα ψηφίσουν 80 μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, δηλαδή το 1/10 της δύναμης της ΕΣΗΕΜ-Θ; Είναι έγκυρο το αποτέλεσμα αυτής της γενικής συνέλευσης; Και μάλιστα της πρώτης συνέλευσης που συγκαλείται γι΄ αυτό το θέμα;;

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του «Ασύνταχτου Τύπου» έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιον λόγο δε συγκαλείται γ.σ. ώστε το σώμα να ακούσει τους υποψήφιους στις εκλογές; Να ζυγίσει τις απόψεις τους; Τις σκέψεις τους για τον ΕΔΟΕΑΠ;

2. Τι έγινε με τον έλεγχο στα ταμεία του ΕΔΟΕΑΠ; Γιατί η ΕΣΗΕΑ δεν όρισε, τελικά, εκπροσώπους για διαχειριστικό έλεγχο;

Η διοίκηση στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Στρ. Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία:

1. Δεν προκύπτει σύνδεση των εκλογών για το Δ.Σ.  του ΕΔΟΕΑΠ με τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού.

2. Αν οι εκλογές δε γίνουν σε 15 μέρες από την ημέρα που παραιτήθηκαν τα 5 μέλη της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, τότε είναι πιθανό να προσβληθούν από οποιονδήποτε έχει νόμιμο συμφέρον.

3. Διαφωνεί με την ερμηνεία ότι οι εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ μπορούν να διεξαχθούν και σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών (δες με κλικ εδώ όλη την γνωμοδότηση Μαυραγάνη).

Όταν ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκε η διάταξη του καταστατικού, όσον αφορά στις προσκλήσεις προς όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση – εκλογική διαδικασία της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου, καθώς στις προσκλήσεις αυτές δεν αναφέρεται ούτε πότε σχηματίζεται απαρτία, ούτε τι γίνεται στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία, η απάντηση ήταν: “Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν”… (σ.σ. καιρός να προχωρήσουμε σε διαφανείς διαδικασίες, έστω και τώρα. Προλαβαίνουμε!).

Στο δε επιχείρημά μας ότι οι υποψήφιοι, αν δεν πάμε σε γενική συνέλευση, δε θα έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν ακόμη και σε φήμες που διέρχονται τα δημοσιογραφικά γραφεία, περί έμμισθων μελών - συνδικαλιστών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, η απάντηση ήταν ότι… ρίχνουμε λάσπη! Ποιοι; Εμείς που ζητήσαμε να έχει το δικαίωμα όποιος λασπώνεται, να απαντήσει και να καταγγείλει τους –τυχόν- συκοφάντες του!

Για το αν προσβάλλεται το κύρος των εκλογών για τον ΕΔΟΕΑΠ επειδή αυτές αυτές θα διεξαχθούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η απάντηση ήταν: “Έχει… ξαναγίνει”. (σ.σ. Ας προσπαθήσουμε… να μην ξαναγίνει)!

Στη συνέχεια, στο Δ. Σ. υποβλήθηκαν δυο προτάσεις:

Μία από τον Φ. Δεργιαδέ για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης και διενέργεια εκλογών σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ).

Μία από τη διοίκηση, να προχωρήσουμε κανονικά στις εκλογές της Τετάρτης.

Η πρόταση Δεργιαδέ πήρε δύο ψήφους (Δεργιαδές – Ασπροπούλης).

Η πρόταση της διοίκησης έλαβε πέντε ψήφους (Βοϊτσίδης, Κοντογουλίδης, Πλήκα, Φωκιανίδης, Ρεπανάς).

Απουσίαζαν οι Γιαννούλης – Κυριακούλης.

Και μια λεπτομέρεια: Λίγο αργότερα και η ΕΠΗΕΑ αποφάσιζε να προχωρήσει σε εκλογές μαζί με την ΕΣΗΕΑ…

Πηγή:Μαχόμενη Δημοσιογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.