Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Λιγότερες απευθείας συνδέσεις για να μοντάρουν πλάνα φωτιάς χωρίς καταγγελίες κατοίκων

Φωτιά στα Δερβενοχώρια στης Αττικής, εκκενώσεις χωριών, η πληροφόρηση γίνεται από τα δελτία τύπου και τα πλάνα της αστυνομίας. Κανείς δεν πληροφορεί το κοινό πως ήδη μαίνεται μεγάλη φωτιά στη Ρόδο.
Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική, που περιορίστηκε η έκταση της ενημέρωσης. Χωρίς συνεχείς απευθείας συνδέσεις, συνεχίζονται κανονικά τα προγράμματα των επαναλήψεων και σήριαλ. Ο λόγος είναι κατανοητός. Στις απευθείας συνδέσεις δεν μπορεί να ελεγχθούν αυτά που λέγονται από τους κατοίκους, τους εθελοντές, όσους έτρεξαν να αντιμετωπίσουν τις πύρινες φλόγες. Στις απευθείας συνδέσεις θα ακουστεί η οργισμένη διάψευση των όσων λένε τηλεοπτικοί παρουσιαστές από κλιματιζόμενα στούντιο, όπως αυτή του εθελοντή πυροσβέστη στα Δερβενοχώρια ότι πήγαν έξι ελικόπτερα να σβήσουν τη φωτιά. Τέτοιες φωνές δεν μπορούν να ακούγονται στον ελεγχόμενο αέρα της TV.
Στους τηλεοπτικούς σταθμούς χρειάζονται χρόνο για να κοψοράψουν δηλώσεις, να βρουν τις ατάκες που τους βολεύουν, κατοίκους που θα πουν ότι βολεύει την κυβέρνηση, απαιτείται χρόνος για να μοντάρουν τα πλάνα και τα λόγια κάτω από τον τίτλο και το ρεπορτάζ που στέλνει το Μαξίμου. Το πόσο πετυχημένη είναι η εκκένωση κατοίκων, πως δεν υπάρχουν νεκροί. Κι άς έχει καταστραφεί η φυσική ζωή, ας έχουν καεί τα δάση, ζώα, περιουσίες, σπίτια.
Όταν οι πύρινες φλόγες είχαν φθάσει στις ξαπλώστρες των 5ντάστερων ξενοδοχείων στη Ρόδο, τα τηλεοπτικά κανάλια πήγαν να κάνουν επιτέλους ρεπορτάζ. Ελάχιστες όμως είναι και πάλι οι απευθείας συνδέσεις. Κάτοικοι που διαμαρτύρονται και ακούγονται στο παρασκήνιο, καταγγέλλουν, διαμαρτύρονται ότι τους άφησαν χωρίς κανένα μέσο πυρόσβεσης επί 4 μέρες. Ανταποκριτές της ΕΡΤ δηλώνουν στον αέρα πως υπάρχει οργή, πως δεν είχε θυελλώδεις ανέμους, πως το νησί καιγόταν για 4 ημέρες. Οι παρουσιαστές ενημερωτικής (;) εκπομπής στην ΕΡΤ τη διαψεύδουν! “Θυελλώδεις ήταν οι άνεμοι”, λέει ο ένας, “δεν είχε ανέμους” επαναλαμβάνει η ρεπόρτερ στη Ρόδο. “Δύσκολο να αντιμετωπιστεί η φωτιά με τέτοιον αέρα” επιμένει ο άλλος παρουσιαστής αναμασώντας το καρμπόν επιχείρημα της κυβερνητικής προπαγάνδας για όλες τις φωτιές. Δεν είχε προλάβει να φθάσει στο πλατό το κατευθυνόμενο non paper του Μαξίμου και οι ομιλούσες προπαγανδιστικές κεφαλές στις εκπομπές έμειναν μόνοι τους να ρεζιλεύονται. Μέχρι που βρήκαν από τη Ρόδο “δημοσιογράφους” τοπικών ιδιωτικών Μέσων, μελών της Ν.Δ και γραφείου τύπου της περιφέρειας για να επαναλαμβάνουν πως ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε άψογα, εκκενώθηκαν 19.000 άνθρωποι σε άριστο συντονισμό. Για κακή τύχη του επικοινωνιακού αφηγήματος στα ελληνικά μίντια, υπήρχαν οι λογαριασμοί των τουριστών στο twitter και η έκκληση για βοήθεια των τουριστών στα διεθνή ΜΜΕ.
Το κυβερνητικό αφήγημα και η επικοινωνιακή φούσκα για το επιτελικό κράτος καταρρέει, οι δηλώσεις κυβερνητικών πως αιτία είναι η “κλιματική κρίση” εξοργίζουν περισσότερο τους κατοίκους στις περιοχές που καίγονται αφού αποδεικνύεται πως δεν ελήφθη καμία απολύτως μέριμνα και προετοιμασία αντιπυρικής προστασίας εξαιτίας ακριβώς των ακραίων αναμενόμενων συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.