Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Πόλεμος για μια θέση στο κλειστό κλαμπ της διαπλοκής

Πολλά χρόνια είχαμε να ζήσουμε πόλεμο ανάμεσα σε τηλεοπτικό-αθλητικό-επιχειρηματικό-τηλεπικοινωνιακό-εφοπλιστικά συμφέροντα. Η κόντρα που υπόβοσκε πολύ καιρό ανάμεσα στο κλειστό κλαμπ των εκδοτών-καναλαρχών και της πολυεθνικής ιδιοκτησίας της συνδρομητικής Nova, έγινε πόλεμος που απειλεί τις ευαίσθητες ισορροπίες στην ικανοποίηση όλων των επιχειρηματικών συμφερόντων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 Κι είναι γεγονός πως η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ανησυχεί για την τροπή που πήρε αυτή η κόντρα. Η ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων ανάμεσα στην United Group του ομίλου της BC Partners, στην οποία ανήκει η Nova και στο Mega της Alter ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν γίνεται φυσικά για το ύψος του ενοικίου που πληρώνει η συνδρομητική για να έχει στην πλατφόρμα της το Mega, όπως θέλουν να πιστεύουμε οι δυο τωρινοί αντίπαλοι. Κύρια αιτία είναι ότι η Nova απέχει ελάχιστα από το να αποκτήσει ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση μέσω της πλήρους εξαγοράς του καναλιού Alpha από τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Και κατέχει ήδη μεγάλο μερίδιο στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Για πρώτη φορά δηλαδή στη ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και της περίφημης διαπλοκής των εκδοτών, μια πολυεθνική με άγνωστους παίχτες για τους Έλληνες διαπλεκόμενους που ελέγχουν πλήρως την αγορά, τις κυβερνήσεις και αποφασίζουν μέσα στις αντιφάσεις και τις αντιπαλότητες τους από κοινού για τις οικονομικές-πολιτικές- κοινωνικές-πολιτιστικές εξελίξεις, επιμένει να αποκτήσει μερίδιο στην εξουσία αυτή. Την πόρτα άνοιξε ο όμιλος Βαρδινογιάννη με τις συζητήσεις εξαγοράς του Alpha. Και ενώ ο ΑΝΤ1 του ομίλου Κυριακού που στο μεταξύ έχει μεταφέρει την έδρα της κύριας επιχείρησής του στο εξωτερικό, τάχθηκε ανοιχτά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη του Mega, σιωπηρά παρακολουθούν τις εξελίξεις ο όμιλος Βαρδινογιάννης (Star-Alpha), ο Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΙ) αλλά και η έτερη συνδρομητική πλατφόρμα της Cosmote TV που ανήκει στην Deutsche Telecom.
Η Nova προσπαθεί από το 2014 να μπεί στο χώρο της ελεύθερης τηλεόρασης, το ζήτησε το 2014 όταν το “κλειστό κλάμπ” της μιντιακής εξουσίας (Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Ψυχάρης, Μπόμπολας) πήραν όλες τις ψηφιακές συχνότητες μέσω της Digea και εκμεταλλεύτηκαν το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013 για να γίνουν κυρίαρχοι της ψηφιακής πλέον τηλεόρασης. Η Νοva κατέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στα εμπόδια των ελληνικών κυβερνήσεων στην είσοδο ξένων κεφαλαίων στο χώρο της ελεύθερης τηλεόρασης. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαίωσε τη Νοva και η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε στο νόμο τη δυνατότητα αυτή. Η δημιουργία νέου καναλιού είναι αδύνατη αφού δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν άλλες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Η Νοva μπορεί να μπει στην αγορά μόνο με την εξαγορά καναλιού που εκπέμπει ήδη. Η πολυεθνική της United group που ελέγχει πλέον πολλά μίντια στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, επιχειρεί να αποκτήσει τον Alpha, λαμβάνοντας έτσι ισότιμη θέση στο τραπέζι της μιντιακής εξουσίας στη χώρα.
Όλα τα παραπάνω αν προστεθούν και οι ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, ότι η United ενδιαφέρεται και για την απόκτηση αθλητικής ομάδας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα. Τον όρο διαπλοκή εισήγαγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν κατήγγειλε τα “διαπλεκόμενα” δηλαδή τους εκδότες ότι έριξαν την κυβέρνηση του. Τριάντα χρόνια μετά ο υιός Μητσοτάκη που έλεγξε όλα τα ΜΜΕ ικανοποιώντας σε όλα τους ιδιοκτήτες τους, βρίσκεται μπροστά στο εύφλεκτο μέτωπο της διαπλοκής. Χαρακτηριστική και αποκαλυπτική είναι η επίθεση των ΜΜΕ του γκρούπ alter ego του Βαγγέλη Μαρινάκη ενάντια στη Nova με το ρεπορτάζ ““United Group: στον αέρα η επένδυση 2 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες” κάνοντας λόγο για επενδύσεις επί χάρτου, για χρέη της μητρικής της NOVA ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
Η αρχή για την κόντρα μέσα από τη ιστοσελίδα euro2day είναι διαφωτιστική.
H αρχή έγινε την Πέμπτη όταν μέσα ενημέρωσης του εφοπλιστή (MEGA, ΒΗΜΑ) δημοσίευσαν σκληρά ρεπορτάζ κατά της ΝOVA εμπλέκοντας ονομαστικά και τους ισχυρούς άνδρες της μητρικής United Group, Σταθόπουλο και Σόλακ. Υποστηρίχθηκε ότι η NOVA αντιμετωπίζει «ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα» γεγονός που αφήνει μετέωρο το επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ που εξαγγέλθηκε από τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Ερωτήματα υπήρξαν και για το πώς έλαβε η εταιρεία δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδότηση από δυο τράπεζες.
Η πλευρά της NOVA, αφού προηγουμένως γνωστοποίησε από χθες Παρασκευή ότι το MEGA δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην πλατφόρμα της κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, τα δημοσιεύματα ως «αθέμιτη πίεση για να δεχτεί παράλογους όρους» που έθεσε η πλευρά Μαρινάκη.
Η NOVA υποστηρίζει ότι έγινε αποδέκτης απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος και κάνει λόγο για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group», αλλά και για την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών ως προς τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Προαναγγέλλει δε νομικές ενέργειες σημειώνοντας ότι «δεν θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος».
Η NOVA υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει ήδη 1,8 δισ. ευρώ από το 2020 και σε ότι αφορά το επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 έχουν ήδη διατεθεί 400 εκατ. ευρώ καθώς και ότι «η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group».
Από την πλευρά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη η πρώτη αντίδραση που σηκώνει το γάντι σε σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες ήρθε «ημιεπίσημα» μέσω δημοσιεύματος στο in.gr. Με ο οποίο καταγγέλλει τη NOVA ότι έριξε «μαύρο» στο MEGA, χωρίς να έχει πάρει απάντηση από το κανάλι για τους όρους συνεργασίας.
Στο ίδιο δημοσίευμα προαναγγέλλεται προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς όπως σημειώνεται «το Μega σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις απαράδεκτες αιτιάσεις της Nova ότι ο σταθμός μετέδωσε σε ρεπορτάζ ψευδείς ισχυρισμούς για την εταιρεία. Άλλωστε, αν η Nova θεωρεί πως μεταδόθηκε ανακριβές ρεπορτάζ μπορεί να προσφύγει και εκείνη στη Δικαιοσύνη».
Ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση της Alter Ego Media που δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη:  Σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με χθεσινό ρεπορτάζ του Τ/Σ MEGA, η ALTER EGO MEDIA Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Τώρα στο παιχνίδι έχει μπει και ο όμιλος ΑΝΤ1 με εξίσου επιθετικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.