Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

1η ΜΑΗ 2020

Ανακοίνωση της Συντονιστικής γραμματείας του: ΔΙΚΤΥΟΥ αλληλεγγύης & παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ.
ΕΦΟΔΟΣ στον ουρανό της ουτοπίας :
ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ.
Το πρόταγμα του ματωβαμένου Μάη του 1886: της εξέγερσης στο Haymarket του Σικάγο επικαιροποιείται όσο ποτέ σήμερα.
Πέρα από τη διατήρηση της ταξικής μνήμης των μαχητικών αγώνων της εργατικής τάξης και των εκτελεσθέντων αναρχικών εργατών, στη δικαιωματική διεκδίκηση «ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, 8ωρο κ.λ.π.» διασυνδέει με οργανική αλληλουχία.
Τα επιμέρους αιτήματα με πολλαπλασιαστική ισχύ, στην αντιπαράθεση με το δομικό πυρήνα, ενός δαρβινικού κοινωνικού μοντέλου αναπαραγωγής υπηκόων, στη συνθήκη της αγοραίας προσφοράς & ζήτησης - της ελεύθερης & αχαλίνωτης ασυδοσίας.
Η 1η ΜΑΗ δεν είναι διατηρητέο & προστατευόμενο έκθεμα –επίσημης αργίας (βλ. σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφει η διοίκηση της ΕΠΗΕΑ – καρικατούρα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης & φερέφωνο των εργοδοτών), ή εορτασμός της επερχόμενης άνοιξης και των λουλουδιών… ή της εθιμοτυπίας περιπατητών, που κατακλύζουν  το «κλεινόν άστυ».   
Η εντεινόμενη άγρια επίθεση διαρκείας προοιωνίζει την ένταση και τη σκληρότητα των συγκρούσεων που έρχονται.
Συνάδελφοι/σες,
Αδιαμεσολάβητα να ριζοσπαστικοποιήσουμε  την αυτοοργάνωση των αντιστάσεων & παρεμβάσεων μας, με την ανυπέρβλητη δύναμη της ταξικής μας αλληλεγγύης.
Ας επιχειρήσουμε ξανά μία ΕΦΟΔΟ στον ουρανό της ουτοπίας:
χωρίς εκπτώσεις - όπως πάντα.
ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ .
1η ΜΑΗ εμείς ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ                

Οι πρόσφατες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ένεκα της πανδημίας του COVID-19, αφορμή της παγίωσης του εργασιακού μεσαίωνα…
ΜΟΝΟ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.
Σημείωμα της ομάδας ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ  συναδέλφων/σων του «ΔΙΚΤΥΟΥ»
Μικροαπασχόληση σε καθεστώς «μερικής ή ολικής» ανεργίας και κοινωνικής περιθωριοποίησης .
Η πανδημία & η υγειονομική κρίση, το εργαστήριο μέτρων ολοκληρωτικής και  απόλυτης επιβολής, ως διαχρονικά υπόρρητος στόχος της εξουσίας.
Στο restart της αμέσως επόμενης χρονικής περιόδου, όλα θα είναι καινούργια σε μια αντιστροφή της πραγματικότητας :σαν να βγήκε από τις σελίδες του «ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» του Άλντους Χάξλει, στο δυστοπικό κόσμο της τηλεργασίας και της αναστολής των κοινωνικών μας δικαιωμάτων.
Τα έκτακτα μέτρα ήρθαν για να μείνουν :θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις μας σε ακραίες συνθήκες.
Οι πρόσφατες αλλαγές:
1.ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - για τις επιχειρήσεις που δεν έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή επί συνόλου του προσωπικού τους.
Επισημαίνεται :
α)Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης, απαγορεύεται να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους, που εάν  γίνει καθιστά άκυρη την απόλυση.
β)Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης, υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους , να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο  με εκείνο της αναστολής(δεν υπάρχει ακυρότητα της απόλυσης – αφού με κριτήρια μισθολογικού κόστους μπορεί να αντικατασταθεί ο εργαζόμενος).  

2.ΕΝΔΟ –ΟΜΙΛΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες μεταφοράς εργαζομένων σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου Ομίλου, με απλή συμφωνία των επιχειρήσεων, χωρίς την συγκατάθεση των εργαζομένων.
*Επισήμανση: Και στη περίπτωση αυτή γενικά και αόριστα, οι εργοδότες των ομιλικών επιχειρήσεων, πρέπει να διατηρήσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη χρονική του ισχύ του μέτρου.
3.ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες επιβολής ενός ιδιότυπου συστήματος εκ’  περιτροπής απασχόλησης.
Ειδικότερα κάθε εργοδότης, ανεξάρτητα εάν ανήκει ή όχι στις κατηγορίες επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τα μέτρα ένεκα του COVID -19 και ανεξάρτητα εάν  η δραστηριότητα που ασκούν, υπάγεται ή όχι στους σχετικούς ΚΑΔ, δύναται να επιβάλλει μονομερώς  - σύστημα εκ’ περιτροπής εργασίας, με προσωπικό ασφαλείας.
Οι βασικές προϋποθέσεις είναι :
α)Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο(2) εβδομάδες ανά μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα(π.χ την 1η και την 3η εβδομάδα κάθε μήνα).
β)Ο παραπάνω τρόπος οργάνωσης της εργασίας, γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων της επιχείρησης.
*Επισήμανση: Με την ίδια αοριστολογία, περί διατήρησης του συνολικού αριθμού των εργαζομένων,  σε όλη τη χρονική διάρκεια που εφαρμόζεται η ως άνω διαδικασία οργάνωσης της εργασίας.
Στη περίπτωση αυτή η χρονική περίοδος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των έξι (6) μηνών, αρχής γενομένης από την 20/03/2020 ούτε και να εφαρμοστεί μετά την 20/09/2020.
Στις ιδιότυπες μορφές εκ’ περιτροπής απασχόλησης ως άνω, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται- όπως ο νόμος ορίζει μέχρι σήμερα – ενημέρωση των εργαζομένων της επιχείρησης και διαβούλευσης με αυτούς – εκπροσώπους συνδικαλιστικών Ενώσεων.
*Επισήμανση :Σε διαφορετική περίπτωση, που ο εργοδότης επιθυμεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του με διαφορετικό σύστημα, εκ’ περιτροπής απασχόλησης(π.χ λιγότερες ημέρες ανά εβδομάδα), θα πρέπει να προβεί σε διαβούλευση(βλ. εξαναγκασμό) στην τροποποίηση συμβάσεων εργασίας.
Το RESTART της «κανονικότητας» της ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑΣ γίνεται εφιάλτης όχι μόνο για τους χιλιάδες ανέργους συναδέλφους.
Σε αναμονή αποφάσεων του ΣτΕ για τις νέες μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων – κατάργηση τριετιών ωρίμανσης της προσφυγής εργοδοτών για την κατάργηση της εισφοράς (2%) υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, της επερχόμενης μείωσης των συντάξιμων αποδοχών και της απομείωσης παροχών υγείας περίθαλψης και πρόνοιας. κ.λ.π.
Μονόδρομος η αυτοοργάνωση των δράσεων και παρεμβάσεων μας.
Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν…
Ποιόν από τους παλιούς εαυτούς μας – συνθήκες θα βρούμε μετά το τέλος του αναγκαστικού εγκλεισμού;
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.