Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Άμεσα η καταβολή φόρου από τα κανάλια

Τον φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων ξεπαγώνει η κυβέρνηση και εν μέσω προεκλογικής περιόδου πιέζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν την πρώτη από τις δύο δόσεις που οφείλουν από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της "Αυγής", η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου εξέδωσε εγκύκλιο για να ξεπαγώσει την καταβολή του τηλεοπτικού φόρου διαφημίσεων, που η ίδια πάγωσε προεκλογικά, τον περασμένο Ιανουάριο, κάνοντας «δωράκι» στα κανάλια την παράταση της καταβολής του, συνολικά για το 2015, στις αρχές του επόμενου έτους!
Ο εν λόγω φόρος, 20% επί του τιμολογίου των διαφημίσεων, αναβάλλεται με αλλεπάλληλες.. νομοθετικές ρυθμίσεις εδώ και πέντε χρόνια, παρότι αποτελεί μνημονιακή επιταγή, που προβλέπεται ήδη από το πρώτο Μνημόνιο. Η επιλογή των έως τώρα κυβερνήσεων, όμως, ήταν η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαλλαγή των ιδιωτικών καναλιών.

Σήμερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάνει άμεσα απαιτητό τον φόρο επί του διαφημιστικού εσόδου των τηλεοπτικών σταθμών, με καταβολή του για τα χρωστούμενα από τον Ιανουάριο σε δύο δόσεις: βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε, η δήλωση για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου υποβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για το διάστημα έως και τον Αύγουστο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Βάσει της νομοθεσίας η δήλωση φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων πρέπει να υποβάλλεται μηνιαίως μέχρι και την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα. (Η εγκύκλιος "Επαναφορά σε μηνιαία υποβολή" δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 1836/25-08-2015 η ΠΟΛ 1180/2015).
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αναμένει να τονώσει τα δημόσια έσοδα κατά δεκάδες εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι για το 2014 από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών ο φόρος που δεν καταβλήθηκε στα δημόσια ταμεία, χάρη στη νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που ανέβαλλε την καταβολή του, υπολογίζεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, σε 50-60 εκατ. ευρώ

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ (Αυγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.