Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Στρατιές συνταξιούχων ανηφορίζουν στην Αγ. Παρασκευή

Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι στην ΕΡΤ 
Κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ και αμέσως ανέκυψαν ένα δύο ερωτηματάκια σχετικά με τα οικονομικά τού φορέα. Διότι με τις επαναπροσλήψεις των πρώην εργαζομένων και τη διατήρηση στο μισθολόγιο των νυν εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ  βγαίνει πάνω κάτω ένας ετήσιος λογαριασμός γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Βάλτε κι άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ που είναι τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας σε δωδεκάμηνη βάση (αυτό που λέμε στην κοινή ελληνική φως, νερό, τηλέφωνο) και μας προκύπτει ένα κονδύλι σιμά κοντά 90 εκατομμύρια ευρώ.
Με το ανταποδοτικό τέλος στα 3 ευρώ, διαμορφώνεται το τελικό έσοδο κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Εξ αυτών υπολογίστε μια κατοστάρα εκατομμύρια..
που θα πάνε υπέρ πίστεως (βλέπε κρατικός προϋπολογισμός) και τι μας μένει. Ένα, δύο, τρία, βαριά πέντε εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πρέπει να ρίξει η ΕΡΤ για να αποκτήσει πρόγραμμα. Φτώχεια καταραμένη εν ολίγοις, διότι με αυτά τα λεφτά ούτε το κύπελλο Βόλεϊ δεν καταφέρνεις να εξασφαλίσεις που λέει ο λόγος. Ούτε σήριαλ, ούτε ντοκιμαντέρ φρέσκα, ούτε ψυχαγωγικές εκπομπές, τίποτα απολύτως, ξέρα, στέγνα, τσεβά που λέμε και στα βλάχικα.
Κάπως το αναφέρει αυτό, δια της πλαγίας οδού, και ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου ΕπικρατείαςΜιχάλης Καλογήρου στην «Έκθεση Ανάλυσης Συνεπειών Ρυθμίσεων» που συνοδεύει το νομοσχέδιο.  Εκεί λοιπόν υπάρχει το ερώτημα: «Αναφέρατε αναλυτικά τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες που επηρεάζει άμεσα και αυτές που επηρεάζει έμμεσα η αξιολογούμενη ρύθμιση και προσδιορίστε το λόγο της επιρροής».  Και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος: «Η οικονομική ομάδα που ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού ή άλλου περιεχομένου που εμπίπτει στους σκοπούς της ΕΡΤ ΑΕ.» Σε απλά ελληνικά; Άμα περισσεύουν λεφτά στην Αγία Παρασκευή, θα φάει ψωμάκι η πιάτσα. Άμα δεν περισσεύουν…

Οπότε; Οπότε είτε προκύπτει ένας περίκλειστος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του δημοσίου που κάνει δουλειές μόνο με τον εαυτό του, είτε πάμε στη λογική της «κινητικότητας». Αφού περάσουν δηλαδή κάποια μηνάκια από τις προσλήψεις των πρώην εργαζομένων, να μετακινηθούν ορισμένοι  σε άλλες υπηρεσίες. Αυτό υπενόησε και ο νέος Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος στη σημερινή συνέντευξή του με τους συντάκτες media, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάδρομος μετακίνησης εργαζομένων ανάμεσα  στην ΕΡΤ, στη Γραμματεία και στο ΑΠΕ. Αρκεί να συμφωνήσουν βεβαίως και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, γιατί αλλιώς…
Υ.Γ.: Με το άρθρο 12 του νέου νόμου, καταργείται το άρθρο 15 του Ν.4173/2013. Μεταξύ άλλων, παίρνει την άγουσα και η παράγραφος που γράφει τα εξής:
«Δεν επιτρέπεται να προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ
α. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή
β. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου  σε θέση διευθυντή ή γενικού διευθυντή  πρόσωπο που κατά την ημερομηνία πρόσληψής του από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ είτε λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη γήρατος είτε έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό.»
Όπως καταλαβαίνετε, ήδη ξερογλείφονται ένα σωρό συνταξιούχοι για να ανέβουν στην Αγία Παρασκευή. Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; 

Xρήστος Ξανθάκης (newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.