Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Άκυρες οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στον «Αγγελιοφόρο»

Ανίσχυρες και άκυρες είναι εκ των πραγμάτων οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που επέβαλε η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» κατά τον τελευταίο χρόνο σχεδόν σε όλους τους εργαζόμενους και χάρη στις οποίες κατόρθωσε να μειώσει τις μηνιαίες αποδοχές τους κατά 25% και να επωφεληθεί η ίδια από την εξοικονόμηση μισθών.
Με νέα, βαρύνουσα απόφασή του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αποφαίνεται ότι ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος αθέτησε τις δεσμεύσεις που ο ίδιος είχε αναλάβει κατά την υπογραφή των ατομικών συμάσεων και έτσι τώρα οφείλει να καταβάλει τα χρηματικά ποσά που παρακράτησε από τους μισθούς του προσωπικού.
Κατά της εκδότριας εταιρίας του «Αγγελιοφόρου», της ΕΒΕ ΑΕ, την οποία διοικεί ο κ. Μπακατσέλος, με μετόχους τους Σταύρο Ψυχάρη και Γιώργο Μπόμπολα, προσέφυγαν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων 8 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, και 3 τεχνικοί Τύπου, μέλη της ΕΤΗΠΤΘ.
Τα κύρια αιτήματα των 11 μισθωτών ήταν να τους καταβληθούν οι καθυστερούμενοι μισθοί 4 μηνών και να τους επιδικαστούν οι διαφορές αποδοχών από την καταπάτηση των ατομικών συμβάσεων που κλήθηκαν να υπογράψουν.
Πληρώστε τώρα 96.000 € !
Το δικαστήριο δικαιώνει τους εργαζόμενους και διατάσσει τον εκδότη να πληρώσει αμέσως το συνολικό ποσό των 96.000 €.
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 8262/21.11.2014 απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία καθαρογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες, η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα καταβολής των μισθών που όφειλε στους εργαζόμενους. Το χρονοδιάγραμμα αυτό καθοριζόταν στις τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας που καταρτίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 με ετήσια διάρκεια, δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2014. Έτσι τώρα η εργοδοσία οφείλει στους εργαζόμενους τους πλήρεις μισθούς, αλλά και τις διαφορές αποδοχών, ύψους 25%, για όσους μήνες δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα όσα είχε υποσχεθεί.
Ο ρόλος των σωματείων
Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας αποτέλεσαν κύρια διαπραγματευτική επιδίωξη των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν νέες απολύσεις, αλλά και την επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Βασικό επιχείρημα για την υιοθέτησή τους ήταν πως οι 125 εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» θα λάμβαναν μεν μισθό μειωμένο κατά 25%, αλλά τουλάχιστον θα πληρώνονταν στην ώρα τους, ενώ δε θα διέτρεχαν τον κίνδυνο να χάσουν την εργασία τους. Τις εν λόγω συμβάσεις υπέγραψαν τελικώς όλοι, πλην 7 ατόμων.
Ωστόσο, ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος και ο εμπνευστής της συμφωνίας, Παντελής Χαλβατζάκης, δικηγόρος και γενικός διευθυντής της εταιρίας, καταστρατήγησαν τα υπογραφέντα τουλάχιστον 4 φορές, ενώ μέχρι πρόσφατα ισχυρίζονταν πως δεν αναγνωρίζουν τις διαφορές αποδοχών που οφείλουν να καταβάλουν, επειδή απλώς δεν υπάρχουν… χρήματα στο ταμείο της επιχείρησης.
Άκυρη η εκ περιτροπής εργασία
Εξάλλου, με την ίδια απόφαση το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαιώνει με πανηγυρικό τρόπο 2 από τους εργαζόμενους, που τέθηκαν ‒ μαζί με άλλους 5 μισθωτούς ‒  σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας τον Ιούλιο του 2014,  επειδή όλοι τους, δηλαδή και οι 7 εργαζόμενοι, αρνήθηκαν να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση, «η εφαρμογή από την καθ΄ ου (σ.σ. την εταιρία) μόνο στους 7 άνω εργαζόμενούς της του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, έγινε καταχρηστικά και ως εκ τούτου είναι άκυρη».
«Μοχλός πίεσης για μειώσεις»
Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή σχεδόν 1,5 μήνα πριν από τη λήξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας όλων των άλλων εργαζομένων, αλλά και μετά την πάροδο σχεδόν 10 μηνών από το χρόνο άρνησης των 7 εργαζομένων να τις υπογράψουν, «…δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ως προς τον πραγματικό σκοπό εφαρμογής του, καθώς αυτή (η εφαρμογή του) μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης στους λοιπούς εργαζόμενούς της (σ.σ. της εταιρίας), για να αποδεχτούν με την επικείμενη λήξη των συμβάσεών τους νέα αιτήματα της για περαιτέρω μειώσεις των μισθών τους».
Με άλλα λόγια, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» έθεσε στο στόχαστρο τους 7 εργαζόμενους, για να τους χρησιμοποιήσει ως «παράδειγμα προς αποφυγήν», ώστε να εξαναγκάσει όλους τους άλλους εργαζόμενους να αποδεχτούν νέο «κούρεμα» των αποδοχών τους.
Η εν λόγω κρίση του Ειρηνοδικείου έρχεται να προστεθεί σε άλλες δύο, πρόσφατες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (19563/24.11.2014 και 19566/24.11.2014), σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει μονομερώς ο εκδότης του «Αγγελιοφόρου» είναι άκυρο και πρέπει να διακοπεί αμέσως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ό,τι αφορά στους 11 εργαζόμενους του εκδοτικού συγκροτήματος, το Ειρηνοδικείο αναγνωρίζει ότι συντρέχει, εκτός των άλλων, και επείγουσα περίπτωση για την προσωρινή επιδίκαση των μισθών τους, η οποία (περίπτωση) συνίσταται στην ανάγκη αντιμετώπισης των βιοποριστικών αναγκών τους.
Βαριά δικαστική ήττα
Επισημαίνεται, τέλος, ότι η νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι η πέμπτη κατά σειρά που δικαιώνει κατά τον τελευταίο 1,5 μήνα απλήρωτους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» και συνιστά ακόμη μία, βαριά δικαστική ήττα του εκδότη και βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.