Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

«Είμαι ο φτωχός Μπακατσέλος. Δεν έχω κάτι να σας δώσω…»

«Εγώ είμαι ο φτωχός Μπακατσέλος. Δυστυχώς δεν έχω χρήματα να βάλω από την τσέπη μου, για να συνεχιστεί η λειτουργία του “Αγγελιοφόρου”», δήλωσε ο δευτερότοκος υιός της εύρωστης και δημοφιλούς επιχειρηματικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας κατά την πρώτη συνάντησή του χτες, Δευτέρα, αργά το μεσημέρι με εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων στα γραφεία της κλυδωνιζόμενης εφημερίδας, στη Θεσσαλονίκη.
Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη νέα αναβολή της ποινικής δίκης στην οποία είχε παραπεμφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο Βασίλειος Μπακατσέλος, υιός του γνωστού εκδότη και βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου από προηγούμενο γάμο, ανέφερε στους συνδικαλιστές ότι «δεν έχει να δώσει τίποτα» υπέρ των 125 απλήρωτων  εργαζομένων του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου».  
Ο υιός Μπακατσέλου, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ στις 19 Δεκεμβρίου, μετά την αιφνίδια παραίτηση του πατέρα του, εμφανίστηκε με φιλικό και συναινετικό προσωπείο, στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή του προσωπικού και να κατασκευάσει άλλοθι για την ορατή διακοπή λειτουργίας της εταιρίας.
«Σας καταλαβαίνω που είστε απλήρωτοι. Κι εγώ έχω περάσει από δύσκολες καταστάσεις», είπε ο νεόφερτος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΕ ΑΕ στους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ.

Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες εργαζόμενους, πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι σας χρωστούν χρήματα. Ξέρω πως δεν έχετε πληρωθεί για 5 μήνες και δεν έχετε πάρει το δώρο Χριστουγέννων. Είστε απογοητευμένοι και έχετε δίκιο».
«Διασφάλιση είναι ο λόγος μου»
Ο ίδιος, ωστόσο, σήμανε αμέσως νέο προσκλητήριο… εθελοντικής εργασίας, λέγοντας: «Εάν δεν κάνετε απεργίες, επισχέσεις εργασίας και κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θα πάρετε το μισθό του Ιανουαρίου στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Γι΄ αυτά που σας οφείλονται, θα κοιτάξω πως μπορώ να βρω κάποια χρήματα. Θα σας δίνω ένα ποσοστό κάθε μήνα. Και βλέπουμε…».
Στους συνδικαλιστές που τον ρώτησαν για τις εγγυήσεις που προσφέρει, απάντησε:  «Η διασφάλιση για όσα λέω, είναι ο λόγος μου». Δεν παρέλειψε να προσθέσει τη  διαρκή απειλή των προκατόχων του, σύμφωνα με την οποία «η εταιρία μπορεί να κλείσει, εάν οι εργαζόμενοι δε βοηθήσουν», ενώ επιβεβαίωσε πως «η κατεύθυνσή μας είναι το άρθρο 99 και γι΄ αυτό εργαζόμαστε».
Αμισθί έως τις εκλογές
Επί της ουσίας ο υιός Μπακατσέλου ζήτησε από το εξουθενωμένο προσωπικό να προσφέρει αμισθί την εργασία του, για να εκδοθούν οι εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» έως τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, αφήνοντας να αιωρείται η θολή υπόσχεση πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν από το πολιτικό χρήμα που θα εισρεύσει στο εκδοτικό συγκρότημα, λόγω της προβολής υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων.
 «Και τι έγινε που δεν εμφανίστηκα στη δίκη;»
Ο Βασίλειος Μπακατσέλος άφησε αναπάντητο το εύλογο ερώτημα γιατί δεν εμφανίστηκε στη δίκη της 27ης Δεκεμβρίου, στην οποία παραπέμφθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου, επειδή δεν κατέβαλε εγκαίρως το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά αντιθέτως, μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε και πέτυχε δεύτερη αναβολή της συζήτησης για τον Ιούνιο του 2015. Απέφυγε δε να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν ανέλαβε τις ποινικές ευθύνες που του αναλογούν. Αρκέστηκε μόνον να ψελλίσει: «Και τι έγινε; Αυτό είναι τώρα το πρόβλημα;».
Παράλληλα, έσπευσε να απαρνηθεί το πρόδηλο γεγονός ότι η οικογένεια Μπακατσέλου, την οποία εκπροσωπεί, έχει εξαιρετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια και διαθέτει αξιοσημείωτη επιχειρηματική ισχύ, ισχυριζόμενος τα εξής: «Εάν ο πατέρας μου, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, μπορούσε, θα έβαζε τα χρήματα που αναλογούν στα δεδουλευμένα και στις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Δεν τα έχει όμως…».
Φταίνε οι προηγούμενοι!
Ο ίδιος σημείωσε: «Ήρθα εδώ σε άσχημο καιρό. Βρίσκω ένα καράβι γεμάτο τρύπες». Ακολούθως, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις, που έχουν ασκηθεί τόσο από τον ίδιο τον πατέρα του, όσο και από τον ετεροθαλή αδελφό του, Νικόλαο Μπακατσέλο, επιχειρηματία και νυν μέλος της διοίκησης της Attica Bank, υποστηρίζοντας τα εξής: «Έγιναν πολλά λάθη, τα οποία θα προσπαθήσω να διορθώσω. Πιστεύω ότι αυτό το μαγαζί μπορεί να “περπατήσει”. Εγώ έβαλα τον πατέρα μου να φύγει από εδώ. Ήθελα να έρθω νωρίτερα, αλλά δεν με άφηναν…».
Πλήρης αποδιοργάνωση
Στα γραφεία του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου», επί της Δαναΐδων 4, επικρατεί εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης. Πολλοί εργαζόμενοι με θέσεις αυξημένης ευθύνης έχουν ήδη κατέλθει σε επίσχεση εργασίας, όντας απλήρωτοι από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ δεκάδες άλλοι μισθωτοί ετοιμάζονται να διακόψουν την προσφορά των υπηρεσιών τους από σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι,  καθώς έχουν πλέον πειστεί για το κενό περιεχόμενο των υποσχέσεων της εργοδοσίας.
Σ΄ αυτούς που αρνούνται να παράσχουν την εργασία τους, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, έχουν προστεθεί και υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη των δύο εφημερίδων, αλλά και του περιοδικού Close Up.
Την ίδια ώρα, τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ είναι έτοιμα να προκηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο, Τετάρτη, έως το τέλος της εβδομάδας.
Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον δεν αρθεί το αδιέξοδο που τεχνηέντως έχει προκαλέσει η ιδιοκτησία του εκδοτικού συγκροτήματος, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι εκδόσεις του ημερήσιου και του κυριακάτικου «Αγγελιοφόρου» θα ανασταλούν από σήμερα, Τρίτη, με κύρια ευθύνη της διοίκησης Μπακατσέλου, πατέρα και υιών, αλλά και των εξαφανισμένων μετόχων της εταιρίας, Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπόμπολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.