Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ….. Η ΒΟΛΕΜΕΝΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΧΡΟΝΟ…

Συνάδελφοι/σες , οι παρέες των «βολεμένων νενεκων  -συνδικαλιστών» του κλάδου μας  για άλλη μια φορά ψελλίζουν υπό μορφή διαρροών, και επικαλούνται υπαρκτές και ανύπαρκτες διαβεβαιώσεις, περί εξαιρέσεων και σχετικών ήπιων αλλαγών καλλιεργώντας με αυταπάτες τον εφησυχασμό μας, μπροστά στα νέα αντεργατικά μέτρα  που κυοφορούνται και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τον ρόλο τους.
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ.
Τι ενδιαφέρουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό & και τους εκπροσώπους του;
Με το πρόσχημα λοιπόν του εκσυγχρονισμού του Ν.1264/82, ο στόχος των εργοδοτών είναι να χτυπήσουν το μαχόμενο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συντρίψουν τη συλλογική διεκδίκηση να αποδυναμώσουν τους εργαζομένους, αφήνοντάς τους ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών,
Οι «νενέκοι –εργατοπατέρες» και με τον «νόμο» πλέον θα αιτιολογούν την ανυπαρξία τους.
Καθώς οι αλλαγές που ετοιμάζονται αφορούν:
Τ
Προσθήκη λεζάντας
ις προϋποθέσεις προκήρυξης απεργίας, την προστασία των συνδικαλιστών από απόλυση, τη συνδικαλιστική παρουσία και δράση μέσα στους εργασιακούς χώρους, τις συνδικαλιστικές άδειες κ.λ.π.
Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζουν:
·        Να περιορίσουν  τον αριθμό των εκλεγμένων συνδικαλιστών, που προστατεύονται  από απόλυση και να δώσουν έτσι την δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν ελεύθερα τους ενοχλητικούς & μη συμβιβασμένους συνδικαλιστές απαλλαγμένοι από τους μέχρι σήμερα περιορισμούς που θέτει  ο Ν.1264/82.

Χαρακτηριστική περίπτωση στο κλάδο μας :η εκδικητική απόλυση της εκπροσώπου των εργαζομένων & μέλος της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΔΟΛ συναδέλφισσάς Γ.Σακελλαριου.(Η υπόθεση της εκκρεμεί στα δικαστήρια).

Αντιθέτως ο σημερινός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΟΛ  "χαίρει   απόλυτης εμπιστοσύνης και εκτίμησης" της διοίκησης-σύμφωνα με κατάθεση στα δικαστήρια ανώτατου διευθυντικού στελέχους της εταιρείας(Μέλος της ΕΠΗΕΑ).

      Επιπλέον σχεδιάζεται να τεθούν εμπόδια στην παρουσία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των οργανώσεων μέσα στις επιχειρήσεις, στην ενημέρωση και τη διανομή ανακοινώσεων με προκλητικό ισχυρισμό ότι έτσι……. «διαλύονται οι επιχειρήσεις».
·        Όσον αφορά την προκήρυξη απεργιών γίνεται λόγος για αύξηση του χρόνου προειδοποίησης, στην προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης από τις 24 στις 48 ώρες πριν .(φαίνεται  ότι δεν τους έφτανε ο χρόνος για τις από πίσω πόρτες, διαβουλεύσεις-εκτόνωσης με τους γνωστούς "εργατοπατέρες"…)
·        Επίσης έχει τεθεί ανοικτά το θέμα ότι η απόφαση για απεργία  να μην λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων, που λαμβάνουν μέρος στην Γενική Συνέλευση, αφού έχει διαπιστωθεί απαρτία αλλά από την πλειοψηφία των εργαζομένων , όρος που πρακτικά οδηγεί σε αποτροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των απεργιών. 

Στους στόχους αυτών των ανατροπών μεθοδεύεται  ο περιορισμός της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
·        Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων αλλά και το θέμα του "λοκ άουτ" όπου μελετάται μέσω της δικαστικής οδού να μπορεί μία επιχείρηση να δικαιολογεί τους λόγους πού κάνει "ανταπεργία ", αρνούμενη να καταβάλει μισθούς, ακόμη και στους εργαζόμενους που δεν απεργούν.  
(Τι αδικία για τους… απεργοσπάστες!! Που ενίοτε τυγχάνει να είναι & "εκπρόσωποι εργαζομένων" ή ακόμα και μέλη προεδρείων Διοικητικών Συμβουλίων Οργανώσεων του κλάδου μας).

Συνάδελφοι/σες

Όσο ανεχόμαστε  συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο να μας εκπροσωπούν – με μικροανταλλάγματα και ρουσφετάκια μίας χρήσης, θα κινούμαστε μόνιμα στα άκρα φοβικών συνδρόμων κανιβαλλίζοντας ενίοτε τον διπλανό μας ως το μοναδικό μέσο επιβίωσης μέχρι να έρθει η σειρά μας.
Ο φόβος είναι πάντα ισχυρό παραισθησιογόνο της εξουσίας και της εξάρτησης.
Αλήθεια  αυτή η συνθήκη μας αξίζει;
Η ΕΠΗΕΑ είναι πάντως από τα λίγα επαγγελματικά σωματεία του κλάδου μας, που για διάφορους λόγους, εργαζόμενοι στρέφονται δικαστικά εναντίον της διοίκησης της, διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα(και όχι μόνο).

ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι δρομολογούμενες εξελίξεις είναι θέμα χρόνου όσον αφορά τη κατάργηση των υφιστάμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη θέσπιση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 έτη για τη κατώτατη σύνταξη αλλά και τις ενοποιήσεις & του πόρου (Αγγελιοσήμου) των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Άμεσα θα προχωρήσει το σχέδιο σε πρώτη φάση(σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ) της  εσωτερικής ενοποίησης των τριών  διευθύνσεων ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και θα εφαρμοστεί ένα ενιαίο καταστατικό  παροχών για όλους.
Στα επικουρικά ταμεία ο στόχος όπως μέχρι σήμερα διαφαίνεται είναι να εφαρμοστεί μετά το Μάρτιο του 2015 η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα φέρει νέες μειώσεις τόσο στις επικουρικές συντάξεις όσο και στα εφάπαξ.

Δύο μήνες πρίν την επερχόμενη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Συνάδελφοι/σες ,

Η Συντονιστική Γραμματεία του: ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ εφιστά την προσοχή των συναδέλφων για να εκμεταλλευτούν τις όποιες "ευνοϊκές" προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πριν τους πιάσουν  οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό εντός 2015.

Από 1/1/2015 (εκτός των άλλων) αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης.(βασική 360 € -αναλογική των χρόνων υπηρεσίας).  

Την παράμετρο αυτή να την προσέξουν και να την αξιολογήσουν ιδιαίτερα οι συνάδελφοι/σες που είναι ασφαλισμένοι ( σε οποιοδήποτε φορέα κύριας  ασφάλισης) έως 31/12/1982 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν (μέχρι σήμερα) με τη συμπλήρωση 35ετίας , ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

Γενικά  οι συνάδελφοι/σες –πάντα σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά μας ταμεία ΕΤΑΠ-ΜΜΕ(Ά Δ/νση ΤΣΠΕΑΘ τηλ.2109212896,2109212727) & ΕΔΟΕΑΠ ( τηλ.2107264700) θα πρέπει  άμεσα να εξετάσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που μπορούν να αξιοποιηθούν.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Πρώτη επιλογή: Όσοι έχουν συμπλήρωση την ηλικία εξόδου και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη μέχρι τις 31/12/2014.
Το ποσό των συντάξιμων αποδοχών θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν σήμερα, ακόμη και αν η απόφαση συνταξιοδότησης εκδοθεί μετά το 2014.
Δεύτερη επιλογή:Όσοι έχουν την ηλικία εξόδου αλλά τους λείπει ο χρόνος ασφάλισης, μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης με ταυτόχρονη αναγνώριση πλασματικού χρόνου, ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν με τις προϋποθέσεις του 2014.
Τρίτη   επιλογή:  Όσοι συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου το 2015 μπορούν να εκμεταλλευτούν τις μεταβατικές διατάξεις, που είναι ακόμη σε ισχύ και να κατοχυρώσουν την έξοδο τους, αναγνωρίζοντας πλασματικά έτη, τα οποία θα προσθέσου αναδρομικά το χρόνο ασφάλισης που είχαν έως το 2012 έτσι ώστε να "κλειδώσουν" και το αντίστοιχο όριο ηλικίας. 
Όσον αφορά τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου ισχύουν:
  
Ø      Για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης το 2011 αναγνωρίζονται μέχρι 4 πλασματικά έτη.
Ø      Για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης το 2012 αναγνωρίζονται μέχρι 5 πλασματικά έτη.
Ø      Για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης το 2013 αναγνωρίζονται μέχρι 6 πλασματικά έτη.
 
Από το 2014 και εφεξής αναγνωρίζονται μέχρι 7 πλασματικά έτη.

Στόχος είναι να μην υπάρξει κανένας ασφαλισμένος ο οποίος να  μπορεί να βγει στη σύνταξη και να είναι κάτω των 62 ετών.
Επίσης σχεδιάζεται  να αυξηθούν τα κατώτατα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση από τα 15 έτη(4500 ημέρες ασφάλισης) σε 20 έτη (6000 ημέρες ασφάλισης), καθώς και αναπροσαρμογή της κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος με 25ετία.

Ανατροπές που επισύρουν σταδιακά(;)  περισσότερο εργασιακό χρόνο, που θα κυμανθεί από 2-12 έτη ασφάλισης επί πλέον , ειδικά για τις μητέρες με ανήλικο παιδί.

Ένα άλλο σενάριο που επεξεργάζονται είναι νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων για τους ήδη συνταξιοδοτημένους, ποσοστιαία ανάλογα το χρόνο που απαιτείται για να συμπληρωθεί η ηλικία των 62 ετών έως  και 67ετών.

Γενικά : Τα όρια ηλικίας & και τα έτη ασφάλισης
              στο ΤΣΠΕΑΘ.

1.      Με 35ετία –χωρίς όριο  ηλικίας –για όσους ασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα ασφάλισης μέχρι 31/12/1982. 
2.      α) Ασφαλισμένοι από 1/1/1983-31/12/1992 με προϋποθέσεις 35ετίας και όρια ηλικίας από 58 έως 60 ετών.
Η 35ετία πρέπει να συμπληρώνεται έως το 2012, ώστε οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τη σύνταξη από 58 έως 60 ετών.
Όσοι συμπληρώνουν την 35ετία το 2011 και το 2012 θα πρέπει κατά την συνταξιοδότηση να έχουν 36 η 37 έτη ασφάλισης συνολικά, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν και μετά το 2013, χωρίς να επηρεαστούν τα όρια ηλικίας που έχουν κατοχυρώσει .
β)Ασφαλισμένοι   από 1/1/1993 και μετά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62 εφόσον στην ηλικία αυτή θα έχουν συμπληρώσει και 40 έτη ασφάλισης.
Με λιγότερο από 40 έτη το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι το 67ο  και για μειωμένη το 62ο.
γ)Οι μητέρες ασφαλισμένες στο ΤΣΠΕΑΘ πριν από το 1993, μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμη  και από τα 45 , εφόσον συμπληρώσουν 15 έτη ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί έως το 1997.
Από το 1998 έως το 2007 το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο, αλλά διατηρείται η προϋπόθεση εξόδου με ανήλικο παιδί στην15ετία.

Παραθέτουμε σχετικούς πίνακες :


ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
(Ά Δ/νση :ΤΣΠΕΑΘ)Για άντρες & γυναίκες με ασφάλιση μέχρι 31/12/1982
:35ετία ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας 


Για άνδρες & γυναίκες με ασφάλιση από το 1/1/1983 έως και 31/12/1992
Έτος που συμπληρώνουν 
35ετία
Συνολικά έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση
Ηλικία
Συνταξιοδότησης
2010
35
58
2011
36
58
2012
37
59
2013& 2014
40
62

Μητέρες με ανήλικο παιδί

Προϋποθέσεις κατοχύρωσης ορίου ηλικίας
Όριο ηλικίας συνταξιοδότησης
Πλήρης
Μειωμένη
Ανήλικο παιδί στα 15  έτη ασφάλισης
1998-2007
45,5-50
-
2008-2010
50
-
2011
52
50
2012
55
53
2013
67
62

 Συνάδελφοι/σες ,
 Ο αγώνας δεκάδων συναδέλφων στο Κλάδο μας συνεχίζεται παρά και ενάντια στις μεθοδεύσεις των «νενέκων-εργατοπατέρων» του Κλάδου.


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ –ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Νοέμβριος 2014
Η Συντονιστική Γραμματεία του: ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.