Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαρροές, δεν πλήρωσε ακόμη τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην “Αυγή” και “Στο Κόκκινο” από αύριο Παρασκευή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα όσα διοχετεύονται δεν πλήρωσε ακόμη τους μισθούς του Ιουλίου, ενω δόθηκε έναντι μόνο για το επίδομα αδείας.Οι εργαζόμενοι “Στο Κόκκινο” σημειώνουν στην απόφαση της γενικής συνέλευσης πως “Αντί για χρήματα στους λογαριασμούς μας, βλέπουμε δημοσιεύματα ότι τάχα “πληρώθηκε ένας μισθός”, ότι δήθεν “καταβλήθηκαν τα δεδεουλευμένα”, και διαρροές σχετικά με το ποιοι έδωσαν αυτά τα χρήματα”. Επαναλαμβάνουν επίσης την απόφαση τους να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες από την 1η Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στην Αυγή» σημειώνουν πως «χόρτασαν από μεγάλα λόγια».
Ολόκληρη η απόφαση της γ.σ “Στο Κόκκινο”
Η συνέλευση των εργαζομένων στον 105.5 Στο Κόκκινο (Αθήνα), στον 91.4 Στο Κόκκινο (Θεσσαλονίκη) και στον 107.7 Στο Κόκκινο (Πάτρα) που συγκλήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου με συμμετοχή των σωματείων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ΕΤΕΡΜΘ πήρε ομόφωνα την εξής απόφαση:
1. Μία εβδομάδα μετά τις δεσμεύσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ περί άμεσης καταβολής χρημάτων που αντιστοιχούν στο επίδομα αδείας μας και συγκεκριμένων κινήσεων για την καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών και την κανονικοποίηση της μισθοδοσίας μας, δεν έχουμε απολύτως κανένα νεώτερο από πουθενά.
2. Αντί για χρήματα στους λογαριασμούς μας, βλέπουμε δημοσιεύματα ότι τάχα «πληρώθηκε ένας μισθός», ότι δήθεν «καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα», και διαρροές σχετικά με το ποιοι έδωσαν αυτά τα χρήματα. Δηλώνουμε ρητά ότι ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ/ΕΣ για τους τελευταίους δύο μήνες και εξακολουθούμε να αναμένουμε την κατά τον νόμο υποχρεωτική εξόφληση του θερινού επιδόματος αδείας.
3. Όπως είχαμε προαναγγείλει, προχωρούμε από 1ης Σεπτεμβρίου σε νομικές κινήσεις για την διασφάλιση των δεδουλευμένων μας.
4. Οι εργαζόμενοι/ες Στο Κόκκινο έχουμε δουλέψει και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά υπό αντίξοες συνθήκες, στην υπηρεσία μιας κοινωνικής εναλλακτικής ενημέρωσης. Το κάνουμε από τη θέση μας, δημοσιογραφική, διοικητική ή τεχνική και ζούμε από τη δουλειά μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με εσωκομματικές διαμάχες, δεν μας απασχολούν και δεν επιθυμούμε να εργαλειοποιούμαστε σε αυτές.
5. Με το πέρας μίας εβδομάδας κατά την οποία ουδείς μας ενημέρωσε για κάτι, επανερχόμαστε σε κινητοποιήσεις, προκηρύσσοντας:
-Στάση εργασίας την Παρασκευή 30 Αυγούστου από τις 14:00 έως τις 18:00
-24ωρη απεργία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας το απεργιακό πρόγραμμα με τη συνδρομή των σωματείων μας.
Και η απόφαση της γ.σ. στην Αυγή
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Αυγής παραμένουμε απλήρωτοι ακόμα και σήμερα και παλεύουμε μόνοι μας, καθημερινά στη δουλειά μας, με έναν βασικό μέτοχο παντελώς απών, μια διοίκηση που αγνοείται και μια διεύθυνση που αδυνατεί να επιταχύνει μια διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που έχουν προκύψει στην καθημερινότητά μας από την ημέρα που με αισχρό τρόπο έκλεισε το καθημερινό φύλλο της ιστορικής Αυγής.
Παρά τα όσα ψευδώς διαδίδονται, το μόνο που έχουμε πληρωθεί είναι ένα έναντι επιδόματος αδείας και τίποτα άλλο, αλλά χορτάσαμε δημοσιεύματα που μας θέλουν πληρωμένους για να αποκτήσει πάλι ο βασικός μας μέτοχος την ταμπέλα του καλού εργοδότη και εμείς των πληρωμένων μα εντελώς απλήρωτων εργαζομένων.
Χορτάσαμε και ανακοινώσεις από την Πολιτική Γραμματεία περί σπουδαίου σχεδίου εξυγίανσης που θα επιλύει το «χρόνιο» ζήτημα των κομματικών μέσων και μέχρι σήμερα κανένα σχέδιο και καμία πρόταση δεν έχει απευθυνθεί στους εργαζόμενους/ες με το Βασικό Μέτοχο να εξακολουθεί να είναι εξαφανισμένος, τη διοίκηση να μην έχει τίποτα να απαντήσει και τη διεύθυνση να αδυνατεί να καταστρώσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες ένα απαραίτητο δημοσιογραφικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Όπως κάθε φορά έτσι και μέσα σε αυτή την εξευτελιστική για εμάς συνθήκη και εντελώς απλήρωτοι σχεδόν όλο το καλοκαίρι, είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι/ες της Αυγής και του Κόκκινου που τα κρατάμε ανοιχτά μαζί με όλους και όλες εσάς, τους αναγνώστες μας και τους ακροατές μας.
Αρνούμαστε να συναινέσουμε με τη σιωπή μας σε αυτή την απαξιωτική συνθήκη εργασίας που έφτιαξε για εμάς ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και κηρύσσουμε νέα 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για την Παρασκευή 30 Αυγούστου διεκδικώντας:
1️⃣ Να μπει τέλος σε αυτό το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και να μας καταβληθούν ο μισθός Ιουλίου, Αυγούστου και ολόκληρο το επίδομα αδείας, που δεν έχει κατατεθεί σε κανέναν και καμία από μας.
2️⃣ Ζητάμε την άμεση καταβολή όλων των παλαιών οφειλών σε όλες και όλους.
3️⃣ Ζητάμε από τον βασικό μέτοχο να καταθέσει άμεσα ένα συγκροτημένο βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα και να σταματήσει την ομηρία μας. Μια βδομάδα μετά την Πολιτική Γραμματεία και κανένα σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί, όπως και καμία ενημέρωση δεν υπάρχει σχετικά με την εξεύρεση πόρων και χρηματοδότησης για την οποία δεσμεύθηκε ο βασικός μέτοχος για να υπηρετηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης
4️⃣ Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση για την αναστολή του καθημερινού ημερήσιου φύλλου της ΑΥΓΗΣ.
🔺 Αυτή η απεργία είναι το προσωπικό μας όριο ως εργαζόμενοι. Συνεχίζουμε δυναμικά. Ενωμένοι.
#ΑΥΓΗ
#ΣτοΚόκκινο
#Ο_αγώνας_συνεχίζεται

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Θα δικαστούν οι δημοσιογράφοι που στηρίζουν τη γενοκτονία στη Γάζα;

Aναδημοσίευση από το info-war 
του Κρεγκ Μοκχίμπερ*, Πηγή: BDS Greece
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει μέρος του μηχανισμού της γενοκτονίας στη Γάζα, και υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για να λογοδοτήσουν.
Η αδίστακτη ισραηλινή πολεμική μηχανή που διεξάγει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και η άμεση συνενοχή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων δυτικών κυβερνήσεων είναι οι δύο βασικοί πυλώνες των θηριωδιών που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού (και των επιθέσεων εναντίων όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο).  Υπάρχει όμως και ένας ουσιαστικός τρίτος πυλώνας: ο ρόλος των συνένοχων δυτικών μέσων ενημέρωσης, που εν γνώσει τους διαδίδουν την ισραηλινή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απανθρωποποιώντας τους Παλαιστινίους, ενώ αποκρύπτουν πληροφορίες για τη γενοκτονία. Από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να υπόκεινται σε κυρώσεις. Και υπάρχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο.
Πριν από εβδομήντα έξι χρόνια, όταν οι αντιπρόσωποι συγκεντρώθηκαν στα νεοϊδρυθέντα Ηνωμένα Έθνη για να συντάξουν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR), η σημασία της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης ήταν στο επίκεντρο. Θα διακήρυτταν ότι «Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης- το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης χωρίς παρεμβάσεις και να αναζητά, να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο και ανεξαρτήτως συνόρων».
Όμως, στον απόηχο μισού αιώνα φρικιαστικών θηριωδιών, οι οποίες οφείλονταν σε σημαντικό βαθμό στην απανθρωποποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων με βάση τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή άλλη ιδιότητά τους, γνώριζαν όλοι πολύ καλά ότι ο δημόσιος λόγος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό όπλο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του δικαιώματος στη ζωή. Έτσι, στο ίδιο έγγραφο, ο ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν παρέχει στα μέσα ενημέρωσης ή σε οποιονδήποτε άλλον το δικαίωμα «να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή να εκτελούν οποιαδήποτε πράξη που αποσκοπεί στην καταπάτηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος και ελευθερίας».
Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΗΕ, συγκεντρώνονταν αντιπρόσωποι για να δημιουργήσουν μια νέα Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Και εκεί, οι συντάκτες είχαν επίγνωση του κινδύνου του δημόσιου λόγου που απανθρωποποιεί και υποκινεί σε βία. Η τελική σύμβαση θα ποινικοποιούσε όχι μόνο τη γενοκτονία, αλλά και την υποκίνηση σε γενοκτονία και τη συνενοχή σε γενοκτονία, απαγορεύσεις που θα ίσχυαν όχι μόνο για τα κράτη, αλλά και για τους ιδιώτες.
Οι συντάκτες και των δύο πράξεων γνώριζαν την καταδίκη του εκδότη Τζούλιους Στράιχερ από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, για υποκίνηση και «δίωξη για πολιτικούς και φυλετικούς λόγους». Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ταμπλόιντ εφημερίδα Der Sturmer του Στράιχερ συνέχιζε να δημοσιεύει άρθρα που περιλάμβαναν «υποκίνηση σε δολοφονία και εξόντωση», ενώ ο ίδιος γνώριζε τις φρικαλεότητες που διέπραττε η ναζιστική Γερμανία κατά των Εβραίων.
Πενήντα χρόνια αργότερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα (ICTR) θα καταδικάσει τρεις προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης για τον ρόλο τους στην υποκίνηση της γενοκτονίας στη Ρουάντα. Δύο εργάζονταν για τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό Mille Collines και ένας για την εφημερίδα Kangura. Και οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για υποκίνηση σε γενοκτονία (μεταξύ άλλων εγκλημάτων). Κατά τη διάρκεια της δίκης, η δικαστής του ICTR Ναβί Πιλλέι (σήμερα επίτροπος στη διεθνή επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των εγκλημάτων του Ισραήλ) προειδοποίησε τους δράστες: «Είχατε πλήρη επίγνωση της δύναμης των λέξεων και χρησιμοποιήσατε το… μέσο επικοινωνίας με την ευρύτερη δυνατή δημόσια εμβέλεια για να διαδώσετε το μίσος και τη βία… Χωρίς πυροβόλο όπλο, μαχαίρι ή οποιοδήποτε φυσικό όπλο, προκαλέσατε τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων».
Η εφημερίδα Der Sturmer ήξερε τι έκανε. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Mille Collines ήξερε τι έκανε. Και σήμερα, το CNN, το Fox, το BBC, οι New York Times και η Wall Street Journal ξέρουν τι κάνουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι τα σύγχρονα ισοδύναμα των Der Sturmer και Milles Collines (δεν είναι). Αλλά, όπως και αυτά τα ιστορικά παραδείγματα, έχουν ξεπεράσει απερίσκεπτα τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανόν να βρεθούν εκτεθειμένα και νομικά.
Μπροστά στην πρώτη γενοκτονία στην ιστορία που εκτυλίσσεται ζωντανά μπροστά στις οθόνες των ανθρώπων από τη Βοστώνη μέχρι τη Μποτσουάνα, το να υποδηλώνει κανείς ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και του τι κάνουν για να τη συσκοτίσουν, δεν γίνεται πιστευτό. Αντίθετα, έχουν κάνει συνειδητές επιλογές για να αποκρύψουν τη γενοκτονία από το κοινό τους, να απανθρωποποιήσουν συστηματικά τους Παλαιστίνιους και να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς δράστες από κάθε λογοδοσία.
Μετά το πόρισμα του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι οι κατηγορίες για γενοκτονία έχουν βάση, τη διαταγή έκδοσης προσωρινών μέτρων, το αίτημα του Εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης και την έκδοση διαδοχικών καταδικαστικών εκθέσεων για τη στάση του Ισραήλ από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να αναφερθούν εφ’ όλης της ύλης σ’ αυτές τις εξελίξεις, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απέκρυψαν τις σχετικές πληροφορίες και διπλασίασαν την κάλυψη υπέρ του Ισραήλ.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το κοινό-στόχος αυτών των μέσων ενημέρωσης δεν περιορίζεται σε αμέτοχους θεατές. Περιλαμβάνει επίσης δυτικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους συνυπεύθυνους για τη γενοκτονία μέσω της παροχής στρατιωτικής, οικονομικής, κατασκοπευτικής και διπλωματικής υποστήριξης στο Ισραήλ, καθώς και το εκλογικό κοινό που επιτρέπει αυτή την υποστήριξη. Περιλαμβάνει επίσης ένα σημαντικό αριθμό ισραηλινών με διπλή υπηκοότητα που πηγαινοέρχονται για να συμμετάσχουν στη δολοφονία. Η σύνδεση λοιπόν, της υποκίνησης μέσων ενημέρωσης και επιβλαβών ενεργειών είναι πιο άμεση απ’ όσο θα ήθελαν να παραδεχθούν τα μέσα ενημέρωσης.
Πράγματι, αν η μόνη πηγή πληροφόρησής σας είναι τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να μην έχετε ιδέα ότι το Ισραήλ δικάζεται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο ή ότι εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Είναι πιθανό να μην έχετε ακούσει ποτέ τις πολυάριθμες δηλώσεις παραδοχής από τον Ισραηλινό Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου και τους στρατιωτικούς διοικητές της γενοκτονίας.
Πιθανόν να εξακολουθείτε να πιστεύετε τις ιστορίες για τα αποκεφαλισμένα ισραηλινά μωρά (που έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό ότι είναι κατασκευασμένες) και να αγνοείτε τα πολλά παλαιστινιακά μωρά που έχουν πράγματι αποκεφαλιστεί. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα γνωρίζετε τη συστηματική δολοφονία Παλαιστινίων πολιτών, παιδιών, βρεφών, γυναικών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία και άλλων. Δεν θα γνωρίζετε για τα στρατόπεδα βασανιστηρίων, τους συστηματικούς βιασμούς κρατουμένων και τους ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές που στοχεύουν μικρά παιδιά στη Γάζα. Και ίσως να μην γνωρίζετε καν ότι το Ισραήλ κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ δολοφονίας δημοσιογράφων, εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αξιωματούχων του ΟΗΕ και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Αντίθετα, η ολοφάνερα ψευδής ισραηλινή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα δημοσιεύονται τακτικά και άκριτα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα πολέμου, να απανθρωποποιήσουν τους Παλαιστίνιους και να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τις θηριωδίες που διαπράττονται καθημερινά κατά την ισραηλινή εκστρατεία εξόντωσης. Οι ιστορίες που καλύπτουν τη γενοκτονία λογοκρίνονται. Οι φωνές των Παλαιστινίων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταστέλλονται.
Οι δημοσιογράφοι έχουν οδηγίες να μην αναφέρονται σε «κατεχόμενα εδάφη», «Παλαιστίνιους» ή «στρατόπεδα προσφύγων». Τα θύματα, Παλαιστίνιοι άμαχοι, όταν δεν διαγράφονται εντελώς υποβαθμίζονται σε «παράπλευρες απώλειες» ή «ανθρώπινες ασπίδες» στην καλύτερη περίπτωση, ή «τρομοκράτες» στη χειρότερη. Σε σφαγές επί σφαγών, οι Παλαιστίνιοι στους τίτλους των ειδήσεων δεν σκοτώνονται από το Ισραήλ, απλώς «πεθαίνουν».
Στο βιβλίο κανόνων των δυτικών μέσων ενημέρωσης, δεν υπάρχει γενοκτονία, παρά μόνο πόλεμος αυτοάμυνας. Και η ιστορία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Απουσιάζει οποιαδήποτε κάλυψη του πλαισίου 76 χρόνων εθνοκάθαρσης, διώξεων, μαζικών φυλακίσεων, σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαρτχάιντ.
Εν ολίγοις, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει μέρος του μηχανισμού της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη. Ελλείψει ουσιαστικής λογοδοσίας, αυτοί οι φορείς θα συνεχίσουν να καταχρώνται την επιρροή και την εξουσία τους, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε λαού βρίσκεται στη λάθος πλευρά.
Φυσικά, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Δύση που αντιτίθενται στην ισραηλινή γενοκτονία και το απαρτχάιντ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Καμία ομάδα στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει αντιμετωπίσει μεγαλύτερη θεσμική φίμωση ή δεν έχει ποινικοποιηθεί περισσότερο ο λόγος της από τις δυτικές κυβερνήσεις. Οι περιορισμοί του λόγου δεν επιβάλλονται ποτέ σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά εκείνους που στοχεύει η εκάστοτε εξουσία. Αυτή είναι η ώρα να στηρίξουμε την προστασία της ελευθερίας του λόγου, όχι να την υπονομεύσουμε.
Αλλά οι εγγυήσεις για την ελευθερία του λόγου δεν προστατεύουν την υποκίνηση σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Αυτές οι πράξεις μπορούν και πρέπει να υπόκεινται σε ποινική λογοδοσία. Τόσο η δυσφήμηση, όσο και η υποκίνηση είναι αξιόποινες πράξεις για τα αστικά δικαστήρια. Η δράση στα διεθνή δικαστήρια για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη έχει ήδη αρχίσει, και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Όπως ακριβώς στις περιπτώσεις των δικαστηρίων της Νυρεμβέργης και της Ρουάντα, το ενδεχόμενο ορισμένες εταιρείες ή άτομα των μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν πραγματική νομική ευθύνη, δεν είναι αδιανόητο.
Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις δικαστικές αίθουσες, είναι βέβαιο ότι αυτά τα μέσα ενημέρωσης θα λογοδοτήσουν τελικά στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους απανταχού ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη λογοδοσία της εξουσίας, αυτή η διαδικασία είναι επείγουσα. Και, στην πραγματικότητα, έχει ήδη αρχίσει. Το κύμα δημόσιας κριτικής που κορυφώνεται για την κραυγαλέα μεροληψία που επέδειξαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια αυτής της γενοκτονίας ανάγκασε ορισμένα μέσα να αρχίσουν να προσαρμόζουν, έστω και ελαφρώς, τις αναφορές τους. Αυτό αποδεικνύει ότι η αλλαγή μπορεί να συμβεί αν κινητοποιηθούν οι φορείς της αλλαγής. Ως πρώτο βήμα, όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αγνοήσουν τα μέσα (ενημέρωσης που υποστηρίζουν το Ισραήλ), τόσο τα έντυπα όσο και τα ραδιοτηλεοπτικά, να στραφούν σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να ενθαρρύνουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Για να παραθέσω και πάλι τα λόγια της δικαστού Ναβί Πιλλέι στην απόφαση για τη Ρουάντα: «Η δύναμη των μέσων ενημέρωσης να δημιουργούν και να καταστρέφουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη. Όσοι ελέγχουν τέτοια μέσα ενημέρωσης λογοδοτούν για τις συνέπειές τους». Το καθήκον της διασφάλισης αυτής της λογοδοσίας πέφτει, τελικά, σε όλους μας.
 Κρέγκ Μοκχίμπερ είναι Αμερικανός πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικός στο διεθνές δίκαιο. Στις 28 Οκτωβρίου 2023, ο Μοκχίμπερ παραιτήθηκε από διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στη Νέα Υόρκη, τέσσερις ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί. Στην τελευταία του επιστολή προς τον Ύπατο Αρμοστή Φόλκερ Τουρκ, άσκησε δριμεία κριτική στην αντίδραση του Οργανισμού για τον πόλεμο στη Γάζα, αποκαλώντας τη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ «γενοκτονία εγχειριδίου» και κατηγορώντας τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν ενήργησαν ως όφειλαν.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

60 οργανώσεις δημοσιογράφων-και η ΕΣΗΕΑ ανάμεσα τους- ζητούν αναστολή σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, κυρώσεις για τις δολοφονίες δημοσιογράφων

Με επιστολή τους στην “κυβέρνηση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6
0 παγκόσμιες οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα -μεταξύ αυτών και η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ- ζητούν από την ΕΕ άμεσες δράσεις εναντίον των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της ελευθερίας του Τύπου. Με την επείγουσα έκκληση τους οι υπογράφοντες ζητούν την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε υπεύθυνους Ισραηλινούς αξιωματούχους και σειρά άλλων δράσεων ενάντια στο Ισραήλ.
Η επιστολή τους
Αγαπητέ Ύπατη Εκπρόσωπε / Αντιπρόεδρε Borrell και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Dombrovskis,
Οι οργανώσεις μας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά της άνευ προηγουμένου δολοφονίας δημοσιογράφων από τις ισραηλινές αρχές και άλλων παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, παραβιάσεις του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ). Αυτές αποτελούν μέρος εκτεταμένων και συστηματικών καταχρήσεων που διαπράττουν οι ισραηλινές αρχές στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και αλλού, όπως τεκμηριώνεται ή αναγνωρίζεται από ισραηλινές, παλαιστινιακές και διεθνείς ΜΚΟ, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο και σε αίτημα εντάλματος σύλληψης από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αυτές οι παραβιάσεις θα πρέπει να πυροδοτήσουν την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις της ΕΕ κατά των υπευθύνων. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις της ΕΕ των 27 δεν έχουν ακόμη ομόφωνα αναγνωρίσει, αποδώσει και καταδικάσει τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα .
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές υπό την ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς πραγματοποίησαν πολυάριθμες και συντονισμένες επιθέσεις σε αμάχους στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει λάβει μια άνευ προηγουμένου σειρά μέτρων για να περιορίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση καθεστώτος λογοκρισίας. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης από τις ισραηλινές αρχές που απαιτούν επείγουσα δράση περιλαμβάνουν:
Πρωτοφανείς δολοφονίες δημοσιογράφων : Οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) έχουν καταγράψει τις δολοφονίες περισσότερων από 100 Παλαιστινίων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης  στη Γάζα , καθώς και δύο Ισραηλινούς και τρεις Λιβανέζους δημοσιογράφους, από τις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που την καθιστά την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους κατά τις δεκαετίες που αυτές οι οργανώσεις συγκεντρώνουν δεδομένα. Πολλοί από αυτούς τους δημοσιογράφους φορούσαν διακριτικά τύπου όταν σκοτώθηκαν. Ο αποδεκατισμός και ο εκτοπισμός του δημοσιογραφικού σώματος της Γάζας σημαίνει ότι έχουν απομείνει λιγότεροι ντόπιοι δημοσιογράφοι για να αναφέρουν τις εχθροπραξίες στη Γάζα.
Στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων : Η CPJ διαπίστωσε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στόχευσαν άμεσα και σκότωσαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους 1 , και η CPJ ερευνά τουλάχιστον 10 άλλους θανάτους που υποδηλώνουν πιθανή στόχευση των IDF 2 . Άλλοι οργανισμοί όπως η RSF πιστεύουν ότι ο αριθμός των στοχευμένων δολοφονιών μπορεί να είναι υψηλότερος . Η τεκμηρίωση και η επαλήθευση των λεπτομερειών που είναι απαραίτητες για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχει σημειωθεί στόχευση, ενώ η πρόσβαση στη Γάζα είναι περιορισμένη και οι συνθήκες αναφοράς παραμένουν άθλιες, είναι δύσκολη. Η στοχευμένη ή αδιάκριτη δολοφονία δημοσιογράφων, εάν διαπράττεται εσκεμμένα ή απερίσκεπτα, είναι έγκλημα πολέμου. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις, με χτύπημα τανκς του IDF σκότωσε τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdallah στο νότιο Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου, όπως τεκμηριώνεται από εκτεταμένες ανεξάρτητες έρευνες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης και υποστηρίζεται από εκτενή ιατροδικαστική ανάλυση βίντεο . 3
Απαγόρευση πρόσβασης ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα : Ενώ ορισμένοι περιορισμοί στο ρεπορτάζ είναι συνηθισμένοι στον πόλεμο, η αποτελεσματική πλήρης απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων στη Γάζα —τόσο ξένων υπηκόων όσο και Ισραηλινών και Παλαιστίνιων δημοσιογράφων— είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή. Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να αναφέρουν από την πρώτη γραμμή σχεδόν σε κάθε μεγάλη σύγκρουση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: από την Ουκρανία έως τη Ρουάντα. Συγκριτικά, παρά το γεγονός ότι το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης εξέδωσε διαπιστευτήρια μέσων σε περίπου 2.800 διεθνείς δημοσιογράφους για να εισέλθουν στο Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης, μόνο σε επιλεγμένους δημοσιογράφους επιτρεπόταν η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας — όλα υπό ισραηλινή στρατιωτική συνοδεία και με περιορισμούς στο ρεπορτάζ . 4 Κατά συνέπεια, περισσότερα από 70 ειδησεογραφικά μέσα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν πρόσφατα από το Ισραήλ να παραχωρήσει ανεξάρτητη πρόσβαση στη Γάζα.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Με δάνειο η αποπληρωμή μισθών, προϋπόθεση οι “εθελούσιες έξοδοι” σε “Αυγή” και “Στο Κόκκινο”

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα των κομματικών Μέσων ενημέρωσης δεν φώτισε επαρκώς το σχέδιο(;) βιωσιμότητας που υπάρχει. Η μόνη αναφορά είναι πως θα γίνει εθελούσια έξοδος για πολλούς εργαζόμενους σε “Αυγή” και “Στο Κόκκινο”. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ωστόσο είχαν συνάντηση με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως θα αποπληρώσει τους χρωστούμενους μισθούς Ιουλίου-Αυγούστου και το επίδομα άδειας και θα ληφθεί δάνειο. Θυμίζουμε
 ότι χθες Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο σταθμό εξέπεμψαν απεργιακό πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση.
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ 105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα τα Μέσα, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του 105.5 Στο Κόκκινο και της Αυγής κληθήκαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για τον σχεδιασμό και να εκθέσουμε τις θέσεις μας. Στη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί, μας ειπώθηκε ρητά ότι:
1. Υπήρξε εξουσιοδότηση προς το ΔΣ για τη σύναψη δανείου με σκοπό την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας και την πληρωμή των μισθολογικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος το χρόνου. 2. Ότι άμεσα θα ξεκινήσει διαδικασία σταδιακής εξόφλησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και του επιδόματος αδείας.
3. Ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση ή άλλη μονομερής ενέργεια στα Μέσα.
4. Ότι στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος εργαζομένων – ΔΣ για να προταθεί πρόγραμμα εθελούσιων αποχωρήσεων. Από τη μεριά μας αναμένουμε την τήρηση της δέσμευσης για αποπληρωμή, προκειμένου όπως έχουμε πει να συμμετάσχουμε σε διάλογο που δεν περιλαμβάνει ενδεχόμενο απολύσεων, μειώσεων ή άλλων μονομερών ενεργειών.
Θυμίζουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου προστίθεται ακόμα ένας μήνας καθυστέρησης και οι εργαζόμενες/οι έχουμε επιφυλαχθεί για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τις ακροάτριες και τους ακροατές για την απερίγραπτα συγκινητική ανταπόκρισή τους στο χθεσινό απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων.
Μετά την επιτυχημένη 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε χθες, παραμένουμε σε αγωνιστική εγρήγορση, αναμένοντας την τήρηση των χθεσινών δεσμεύσεων για εξόφληση των δεδουλευμένων.
Γιάννης Ανδρουλιδάκης, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος ΕΣΗΕΑ
Ηρώ Κουμεντάκου, συνδικαλιστική εκπρόσωπος ΕΠΗΕΑ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισάγει νέο εργοδοτικό χαρακτηρισμό για απολύσεις: Είναι αποδεσμεύσεις!

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη “συγκυβέρνηση” για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Ο χαρακτηρισμός των επικείμενων απολύσεων στα ΜΜΕ του κόμματος ως “αποδέσμευση προσωπικού” χρήζει εργοδοτικού βραβείου! Η πρόταση της εταιρείας Left media προς την πολιτκή Γραμματεία του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη στη 1.00 το μεσημέρι εισηγείται δέκα σημεία για τη “βιωσιμότητα” της “Αυγής” και “Στο Κόκκινο”. Ως πετυχημένοι μάνατζερ που θέλουν να λογίζονται τα στελέχη της κομματικής εταιρείας, έβαλαν κάτω τα νούμερα με βάση την πολιτική εντολή Κασσελάκη “Η βρίσκετε λεφτά και χορηγούς ή κλείστε τα” και κατέληξαν, μεταξύ άλλων: Στην αποδέσμευση προσωπικού, 30 αποδεσμευμένοι από “Αυγή”, 7 έως 10 από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους θα απαιτηθεί μέχρι τα τέλη του έτους ποσό ύψους 2.441.221 ευρώ και για αυτό προτείνουν έκδοση ομολογιακού δανείου, εκπομπές μόνο με χορηγούς που θα βρίσκουν οι εργαζόμενοι(;) και επανασύσταση εμπορικού τμήματος.
Σήμερα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης “Στο Κόκκινο” εκπέμπουν απεργιακό πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι του όπως και τη “Αυγής” παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς το επίδομα άδειας, ενέργεια σαφώς παράνομη ακόμα και με τους εργοδοτικούς νόμους της Ν.Δ.  Οι εργαζόμενοι στην «Αυγή» καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στο καθεστώς οικονομικής ομηρίας και να ανακαλέσει την απόφαση για αναστολή του καθημερινού ημερήσιου φύλλου. Οι εργαζόμενοι «Στο Κόκκινο» κάνουν λόγο για ένα κλίμα πλήρους εγκατάλειψης του σταθμού, μεγάλη αβεβαιότητα για τις πληρωμές, αλλά και απολύσεις/παραιτήσεις συναδέλφων τους.
Εκτός από τις αποδεσμεύσεις προσωπικού που κατά την εταιρεία θα μειώσουν τις “ζημιές”, η πρόταση περιλαμβάνει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 3.500.000 ευρώ, επταετούς (7) διάρκειας, σύσταση εμπορικού τμήματος από έμπειρα(;) πρόσωπα, αύξηση των εσόδων στο σταθμό τουλάχιστον 600.000 ευρώ ετησίως, α”ύξηση των εσόδων από την εμπορική διαφήμιση στην Αυγή”. Επίσης καμπάνια από το κόμμα για εγγραφή συνδρομητών με στόχο 10.000 με ετήσια συνδρομή 60 ευρώ.

 

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Η “κηλίδωση” της χειραγώγησης μέσω των ΜΜΕ

Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες μίντια που αναπαρήγαγαν χωρίς καμία ντροπή και φυσικά χωρίς κάποια ερώτηση την δικαιολογία της αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης ΝΔ να αντιμετωπίσει την καταστροφική πορεία της φωτιάς στο Βαρνάβα. Την δικαιολογία προσέφερε επιστήμονας, ένας μετεωρολόγος που άμεσα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ως αιτία της φωτιάς που πέρασε σε Σταμάτα, Δροσιά, Διόνυσο, Νέα Μάκρη, Χαλάνδρι…Ο πραγματικός φταίχτης είναι το “Φαινόμενο της κηλίδωσης”!
Την υποστήριξε μια νέα τηλεοπτική ειδικότητα οι “πυρομετεωρολόγοι” που βρήκαν πρόθυμα αυτιά στα τηλεοπτικά παράθυρα, την πήραν τα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής και φυσικά το Μαξίμου για τα non paper απαντήσεων προς τα ΜΜΕ. Την χρησιμοποιεί σε κάθε μετάδοση η ΕΡΤ,
Το “φαινόμενο της κηλίδωσης”, δηλαδή η δημιουργία νέων εστιών λόγω μεταφοράς καύσιμης ύλης, προστίθεται δικαίως στις δικαιολογίες των καταστροφικών πυρκαγιών την τελευταία 4ετία. Ο περίφημης “στρατηγός άνεμος” της δεκαετίας του ’90 φαντάζει πια ως γερασμένος φταίχτης…
Έχουμε λοιπόν κατά σειρά προπαγάνδας:
Τα φλεγόμενα κουκουνάρια και  το φαινόμενο της καμινάδας στις φωτιές του 2021
Το πυρονέφος νύχτας και το μικροκλίμα της φωτιάς στις φωτιές του 2022
Τον Υμηττό που είναι σαν μπακλαβάς και το “γεράκι εμπρηστής” για τις καταστροφικές φωτιές του 2023
και
– Το φαινόμενο της κηλίδωσης για την καταστροφή στην Αττική.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ο Κασσελάκης και τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ σε διακοπές, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι

Το “έκλεισαν” το μαγαζί και έφυγαν διακοπές αφήνοντας τους εργαζόμενους σε “Αυγή” και “Στο Κόκκινο” απλήρωτους για τον Ιούλιο. Η στάση πληρωμών που κήρυξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ του μετά τις 25 Ιουνίου όταν ανακοινώθηκε το λουκέτο στην ημερήσια “Αυγή” έχει την πιο αποκρουστική για πολιτικό κόμμα, συνέχεια. Δεν λέμε για αριστερό κόμμα γιατί μόνο αριστερά δεν είναι όλα αυτά. Σε επιστολή της διοίκησης της Left media προς τους εργαζόμενους “ζητείται ταπεινά συγγνώμη” που δεν θα πληρώσει τους μισθούς του Ιουλίου! “Δεν κατέστη δυνατόν η εύρεση του ποσού” λέει η επιστολή που υπογράφει ο Κ.Νικόλτσιος. “Δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του μηνός Ιουλίου”, προσθέτει.
Αυτά που λέει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες “σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο”, ακούγονται σαν κοροϊδία αφού ο πρόεδρος του κόμματος Στ. Κασσελάκης σε συνέντευξη του  στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι θα γίνει με τα ΜΜΕ του κόμματος, είναι “δεν είναι βιώσιμα”. Καμμία άλλα απάντηση δεν έδωσε ούτε για το σχέδιο που υποτίθεται θα δινόταν, ούτε για το φύλλο της Κυριακής, ούτε για το ραδιόφωνο. Ο ίδιος βρίσκεται σε διακοπές στη Μύκονο με τις φωτογραφίες του να κυκλοφορούν ευρέως σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και ούτε που νοιάζεται για τους εργαζόμενους που δεν έχουν να καλύψουν το νοίκι και τα έξοδα του μήνα.
Με τη στάση του επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι δεν θέλει τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε ως άλλος CEO πολυεθνικής εταιρείας “να βρουν χορηγό ή να τα κλείσουν”.
Πάντως όπως γράφει στο σελίδα του στο fb ο δημοσιογράφος Άγγελος Τσέκερης που διατέλεσε διευθυντής της “Αυγής” ως το 2022, “μαζεύτηκαν 700 ευρώ από τους βουλευτές”. Απίστευτα πράματα ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναδημοσιεύουμε τα όσα γράφει ο δημοσιογράφος:
🍅 Στις 25 Ιουνίου 2024 με αιφινίδια απόφαση της Κουμουνδούρου και χωρίς κανένα κομματικό όργανο να ερωτηθεί, έκλεισε το καθημερινό φύλλο της Αυγής. Το επιχείρημα ήταν ότι χρειαζόταν εξοικονόμηση πόρων.
🍅 Σήμερα η διοίκηση της εφημερίδας και του σταθμού ενημερώνει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μισθούς και επίδομα άδειας ούτε και ξέρει αν θα βρεθούν και πότε.
🍅 Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το κλείσιμο της καθημερινής Αυγής ούτε προϊόν κάποιας οικονομικής μελέτης ήταν, ούτε ενέργεια βασισμένη σε κάποιο σχέδιο βιωσιμότητας. Έτσι απλά την έκλεισαν. Προφανώς τσαντισμένοι από το άρθρο του Καρτερου την προηγούμενη Κυριακή. (23/6/2025 «ο ΣΥΡΙΖΑ “άντεξε”; Μπράβο, συνεχίστε τα ίδια..».
🍅 Έτσι λοιπόν χωρίς σχέδιο, χωρίς σκοπό, χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει, ο 7ος της Κουμουνδούρου έσφαξε ένα φύλλο που βγαίνει καθημερινά από το 1952, με εξαίρεση τη χούντα. Χωρίς κανένα όφελος – γιατί από τότε οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει ότι δεν είναι το καθημερινό φύλλο που επιβαρύνει οικονομικά την εφημερίδα. Έτσι, γιατί μπορούσε.
🍅 Αλλά προφανώς δεν μπορεί να περιμένει κανείς ιστορικές ευαισθησίες τέτοιου τύπου από ανθρώπους που έπεσαν με αλεξίπτωτο στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μήνα πριν τον πάρουν στα χέρια τους. Ή που τους φέραμε από το ΕΠΑΜ χωρίς να έχουν φύγει ποτέ από εκεί.
🍅 Συνεχίζω. Επειδή οι αντιδράσεις για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν έντονες, συστάθηκε μια οικονομική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή εισηγήθηκε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στις 16 Ιουλίου αποφάσισε ομόφωνα: 1) Αναδιοργάνωση των κομματικών ΜΜΕ με προϋπολογισμό το 45% της κομματικής επιχορήγησης. 2) Οι διευθύνσεις Αυγής και Κόκκινου να παρουσιάσουν βιώσιμη λύση μέχρι τέλος του μήνα. Και 3) οι αποφάσεις να ληφθούν με τους εργαζόμενους εξωφλημένους και όχι υπό ομηρία. Την άλλη μέρα, ως εκ θαύματος, εξοφλήθηκε ο Ιούνιος με καθυστέρηση 20 ημερών.
🍅 Έκτοτε δεν έχει ακουστεί τίποτα. Ο Κασσελάκης κινείται μεταξύ Μυκόνου και Σπετσών. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τον Ιούλιο και το επίδομα άδειας και τρέχει και ο Αύγουστος χωρίς καμία δέσμευση. Μαζί τρέχουν και οι υποχρεώσεις τους. Στο Κόκκινο απολύουν κόσμο (ο Λιγνάδης πρεπει να νοιώθει δικαιωμένος με την εκδίωξη της Ναταλί Χατζηαντωνίου) και οργιάζουν οι φήμες για «μουρατιδοποίηση» της απογευματινής ζώνης από Σεπτέμβριο. Προηγουμένως φρόντισαν να δυσφημίσουν την απογευματινή ζώνη με τον πιο απροκάλυπτο και τον πιο επίσημο τροπο.
🍅 Η διοίκηση της Αυγής και του σταθμού δηλώνει απερίφραστα ότι έχει υποβάλλει στην Κουμουνδούρου σχέδιο βιωσιμότητας, στην βάση της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας, από τις 25 Ιουλίου και δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση. Προφανώς γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε. Λογικό, κάνει και ζέστη.
(Δεν θα πω για ποδόλουτρα, γιατί δεν θέλω να ρίξω το επίπεδο, θα σημειώσω όμως ότι αυτός που τα εισήγαγε στην δημόσια συζήτηση ήταν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο συγχαίρω.)
🍅 Συμπερασματικά θα πω το εξης: Πρώτον, ο Στ. Κασσελάκης έχει κλείσει την Αυγή και έχει κάνει στάση πληρωμών στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ εργαλειακά. Έχει επιχειρήσει να φορτώσει την κρίση πότε στους εργαζόμενους (πάρτε την και δουλέψτε την), πότε στους βουλευτές του κόμματος (μάζεψαν μόνο 700 ευρώ) και πότε στον Τσίπρα (τα «μαύρα» και όλα αυτά). Θεωρεί ότι έτσι αυξάνει το γόητρό του στην βάση του δίευρου αλλά αυτή δεν πρόκειται να τον πάει πουθενά. Χώρια που πλέον αυτός ο κόσμος θέλει τον Πολάκη.
🍅 Δεύτερον: η γιαγιά μου έλεγε «τα κάνατε σαν τα μούτρα σας». Με αυτή την κατάσταση στην Αυγή και στο Κόκκινο, ο Κασσελάκης ούτε στην ΔΕΘ μπορεί να σταθεί – ότι και να πει, για αυτό θα τον ρωτάνε, άντε και για την δεξαμενή νερού – ούτε σε Συνέδριο μπορεί να πάει γιατί η άθλια κατάσταση στα κομματικά ΜΜΕ θα είναι βασικό θέμα, θέλει δεν θέλει.
🍅 (..Αλλά για το Συνέδριο έχω γενικότερες επιφυλάξεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να το κάνει, καθώς η Κουμουνδούρου από τον 6ο και κάτω είναι οργανωτικά ρευστοποιημένη, ενώ στο διαδίκτυο οι σαρκοβόρες ορδές του δίευρου περιφέρονται και κανιβαλίζουν πότε την Γεροβασίλη, πότε τον Σπίρτζη, πότε τον Φάμελο, πότε τη Λινού, πότε τον Γιαννούλη και τελευταία, ανοιχτά τον ίδιο τον Τσίπρα. Εξωστρέφεια…)

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Επίθεση στους εργαζόμενους “Στο Κόκκινο” από τη διοίκηση της Left, κουβέντα για πληρωμή μισθών

Σε επίθεση προς τους εργαζόμενους στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” προχώρησε η διοίκηση της Left Media εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της στον διευθυντή του Α. Γιαννίκο ο οποίος έχει αναλάβει την επιχείρηση συρρίκνωσης του προγράμματος και εισηγήθηκε τις απολύσεις. Στην μακροσκελή ανακοίνωση της Left media απάντησαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι στο σταθμό “Στο Κόκκινο” και στην εφημερίδα “Αυγή”. Οι εργαζόμενοι πάντως απεργούν και αύριο Παρασκευή.
Παρακάτω παραθέτουμε την ανακοίνωση και τις απαντήσεις των εκπροσώπων.
Με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της συνέλευσης των εργαζομένων (δημοσιογράφων και διοικητικών) στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», αλλά και δημοσιεύματα που τις συνοδεύουν, η Διοίκηση της Left Media Α.Ε. δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της μισθοδοσίας, η οποία προκύπτει από τη μείωση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τον βασικό μέτοχο της Εταιρείας, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με τη σειρά της σημαίνει αυτόματη συρρίκνωση των εσόδων της Εταιρείας.
Η Διοίκηση της Left Media Α.Ε. έχει καταθέσει σχέδιο βιωσιμότητας από τις 24 Ιουλίου 2024 για την εξυγίανση του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και συνολικά για την κατοχύρωση της βιωσιμότητας όλων των Κομματικών Μέσων Ενημέρωσης, μετά και τη σχετική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η Διοίκηση της Left Media Α.Ε. θεωρεί λάθος την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων, ότι δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι συζήτησης και να γίνει ένας έντιμος διάλογος, αν δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Ιουλίου 2024.
Η Διοίκηση της Left Media Α.Ε. απορρίπτει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον της και υπενθυμίζει ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του ρ/σ, παρουσία των Διευθυντών των δύο μέσων και μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, από την οποία οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ρ/σ και της εφημερίδας έφυγαν ικανοποιημένοι, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των δύο εταιρειών.
Η Διοίκηση της Left Media Α.Ε. δηλώνει την πλήρη εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Διευθυντή του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο». Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο κ. Αδάμ Γιαννίκος κάνει μεγάλες, επίπονες και αποτελεσματικές προσπάθειες, προκειμένου ο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» αφενός να αντέξει τους πολιτικούς κλυδωνισμούς μιας περιόδου συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και εσωκομματικών ανακατατάξεων, αφετέρου να συνεχίσει να παραμένει υψηλά στις προτιμήσεις του ακροαματικού κοινού, όπως και αναντίλεκτα συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πολλοί προφήτευαν την κατάρρευση των ποσοστών ακροαματικότητας του ρ/σ, οι μετρήσεις ακροαματικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουν κρατηθεί σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιλογές και αποφάσεις της Διεύθυνσης και στις προσπάθειες όλων των εργαζομένων.
Όλο αυτό το διάστημα η Διοίκηση της Left Media A.E. παρατηρεί με απορία και δυσφορία την εναντίωση που δέχεται ο Διευθυντής του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» από παράγοντες εντός και εκτός σταθμού, οι οποίοι, αφενός μεν με τις πράξεις και τις ενέργειες τους, συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό της συζήτησης από το ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η βιωσιμότητα του ρ/σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αφετέρου δε στοχευμένα προχωρούν στην δολοφονία χαρακτήρων με παραπολιτικού χαρακτήρα εκθέσεις-εισηγήσεις.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Μπαχτατζής “εκδότης” ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, δεν πληρώνει μισθούς, απαξιώνει τα ΜΜΕ του

Οι εργαζόμενοι “Στο Κόκκινο” που είχαν άλλη μια γενική συνέλευση και προχωρούν πάλι σε απεργία αύριο Πέμπτη και στάσεις εργασίας, έχουν απόλυτο δίκιο όταν σχολιάζουν πως η “εικόνα πλήρους εγκατάλειψης” στο ραδιόφωνο δεν έχει εμφανιστεί με τέτοια ένταση “ποτέ και πουθενά” στον Τύπο και πως “αυτή η συμπεριφορά είναι ανήκουστη, όχι μόνο σε αριστερό Μέσο, αλλά οπουδήποτε”.
Μετά την αναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πως υποβαθμίζει το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού “Στο Κόκκινο”, του μόνου ΜΜΕ που είχε εμβέλεια και επιρροή όχι μόνο στα μέλη του κόμματος, η ηγεσία και οι υπεύθυνοι απλώς εξαφανίστηκαν. Κι αυτό τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες πως ορισμένοι στην ηγεσία του κόμματος σκέφτονται την “επινοικίαση” ζωνών στο ραδιόφωνο! Επινοικίαση άραγε σαν αυτή που έχει ο Βελόπουλος σε πλειάδα τηλεοπτικών περιφερειακών καναλιών;  Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία και απαξίωση του σταθμού, απαιτούν το αυτονόητο, όχι μόνο για κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά για κάθε “εκδότη-ιδιοκτήτη ΜΜΕ”, την πληρωμή των δεδουλευμένων του Ιουλίου και των επιδομάτων άδειας. Καταγγέλλουν για μια ακόμη φορά τη στάση της διεύθυνσης που “βλέπει παντού συνωμοσίες” και έχει “σταθερά κακοποιητική συμπεριφορά”.
Η απόφαση της συνέλευσης των εργαζόμενων “Στο Κόκκινο”
Η συνέλευση των εργαζομένων στον 105.5 Στο Κόκκινο στην Αθήνα και στον 91.4 Στο Κόκκινο στη Θεσσαλονίκη (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΕΡΜΘ) που συνεδρίασε την Τρίτη 6 Αυγούστου, πήρε ομόφωνα την ακόλουθη απόφαση:
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον 105.5 Στο Κόκκινο στην Αθήνα και στον 91.4 Στο Κόκκινο στη Θεσσαλονίκη (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΕΡΜΘ) εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την απαράδεκτη, ανέντιμη και εκβιαστική στάση των υπευθύνων για τον σταθμό, που τον οδηγεί μαθηματικά στη συρρίκνωση και τον μαρασμό.
Ενώ εξακολουθεί να καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων μας για τον Ιούλιο και δεν έχουν αποπληρωθεί ως όφειλαν τα επιδόματα θερινής αδείας, βρισκόμαστε να βιώνουμε μια εικόνα πρωτοφανούς εγκατάλειψης και αδιαφορίας για τον σταθμό, που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα 18 χρόνια λειτουργίας του και η οποία ευθέως πλέον απειλεί την ύπαρξη του μοναδικού διαφορετικού, αριστερού ραδιοφώνου.
Πλέον, ο σταθμός λειτουργεί με αυτόματο πιλότο, καθώς η διεύθυνση αγνοεί ακόμα και το ποιος και πότε έχει εκπομπή, ενώ διοίκηση και βασικός μέτοχος δεν απαντούν πλέον –εκτός από τα αιτήματα των σωματείων μας για συνάντηση- ούτε στα τηλέφωνα.
Πρόκειται για μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης που ποτέ και πουθενά δεν έχουμε συναντήσει ως σήμερα στον Τύπο.
Οι υπεύθυνοι για αυτό έχουν όνομα:
-Είναι ο βασικός μέτοχος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που εξακολουθεί να σιωπά ως προς το ζήτημα της καταβολής των μισθών μας και να αρνείται να εισέλθει σε οποιονδήποτε διάλογο με τους/τις εργαζόμενους/ες και τα σωματεία τους, προκειμένου να βρεθεί λύση στο δικό του αίτημα για μείωση του κόστους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 11 και στις 16 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι/ες τόσο του Κόκκινου όσο και της Αυγής, βρεθήκαμε επί πέντε ώρες έξω από την Κουμουνδούρου, στους 45 βαθμούς και η Πολιτική Γραμματεία αρνήθηκε να δει έστω και για 5 λεπτά τους Συνδικαλιστικούς Εκπροσώπους των δύο μέσων ή ακόμα και να τους ενημερώσει απευθείας για τις αποφάσεις που αφορούσαν το μέλλον μας, τις οποίες έπρεπε να διαβάσουμε στις εφημερίδες και στα σάιτ!

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

H Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος καλεί την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα

Με επιστολή της προς την ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Άκρα του Τάφου Σιωπή» για τις επιθέσεις δημοσιογράφων στη Γάζα η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος ζητά από την ένωση δημοσιογράφων να πάρει θέση για τις συνεχείς επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ ενάντια σε δημοσιογράφους στη Γάζα και να καταδικάσει τις δολοφονίες. Η επιστολή εστάλη μετά και τις πρόσφατες δολοφονίες των δημοσιογράφων αλ Γουλ και αρ Ρέφι του Al Jazeera στην Γάζα. Η συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους έχει ήδη καταδειχθεί και καταγγελθεί από διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις. Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος  καλεί την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση και να καταδικάσει τις επιθέσεις και τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων.
Πηγή: The Press Project
Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ για τη «Συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους» εδώ 
Θυμίζουμε επιπλέον την έρευνα διεθνών οργανώσεων και ΜΜΕ για το Gaza project, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων εδώ  
Η επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Με βαθιά ανησυχία και απογοήτευση, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, όπου συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ασκώντας το καθήκον τους υπό εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Έως και σήμερα, έχουν αναφερθεί 165 θάνατοι δημοσιογράφων, ενώ δεκάδες άλλοι παραμένουν τραυματισμένοι, μαρτυρώντας την συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων και των οικογενειών τους καθώς και την απόπειρα αποσιώπησης της φωνής των Παλαιστινίων.
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και με αφορμή την πρόσφατη απώλεια δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera στην Γάζα, η ΕΣΗΕΑ δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση ή διαμαρτυρία για τα τραγικά αυτά γεγονότα. Η «Άκρα του Τάφου Σιωπή» και συνεπώς η έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ είναι ανησυχητική διότι υπονομεύει τον αγώνα για ελευθερία του Τύπου και αφήνει έκθετους τους συναδέλφους σας, οι οποίοι αναζητούν υποστήριξη σε μια εποχή όπου δέχονται σοβαρές απειλές.
Η ΕΣΗΕΑ, ως θεσμός που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους, επιτάσσεται να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και να προασπίζει την ασφάλεια και την ελευθερία τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Σε χαλεπούς καιρούς, όπως αυτή που βιώνουμε, η στήριξη και η προστασία των δημοσιογράφων είναι πιο απαραίτητες από ποτέ και η σιωπή απέναντι σε επιθέσεις και απειλές όχι μόνο αποδυναμώνει την ηθική υπόσταση, αλλά και ενθαρρύνει εκείνους που επιδιώκουν να φιμώσουν την ελευθερία του Τύπου και να εμποδίσουν την αλήθεια να φτάσει στο κοινό.
Ζητούμε άμεσα την έκδοση επίσημης δήλωσης από την ΕΣΗΕΑ, που να καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων στη Γάζα και να εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους συναδέλφους σας και στις οικογένειές τους. Επίσης, ζητούμε την ανάληψη δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμόδιων αρχών, καθώς και τη διεθνή συνεργασία για την προστασία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες.
Ευθύνη όλων μας είναι να υποστηρίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της πληροφόρησης και την ασφάλεια όσων την επιδιώκουν με θάρρος και αφοσίωση. Η ενεργή και δημόσια αντίδραση σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά καθήκον προς όλους εκείνους που με θάρρος και αφοσίωση εργάζονται για την αλήθεια και την ενημέρωση του κοινού.
Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος,
Ο Πρόεδρος
Μοχάμαντ Ελ Σαΐντ