Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου με δημοσιογραφική συναίνεση

Ματίνα Παπαχριστούδη στο
 ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Τον Αύγουστο του 2022 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “διόρισε” τα μέλη της Ομάδας Συντονισμού για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (Task Force), μέλη-εκπρόσωποι από δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, με έδρα λειτουργίας το Μαξίμου και επιβλέποντα τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης. Η Task Force ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Ν.Δ στις παρεμβάσεις της Κομισιόν για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων (Κουκάκης) με κατασκοπευτικά λογισμικά, των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσιογράφων μέσω κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων, στις καταγγελίες οργανώσεων για παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου (προσφυγικό- πανδημία Κόβιντ), τις διώξεις και τη φίμωση μέσω αγωγών. Οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι συναίνεσαν και συμμετείχαν στην κυβερνητική αυτή ντρίπλα έναντι των διεθνών καταγγελιών που έθεταν σε πρώτο πλάνο την καταπάτηση της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. 
Τον περασμένο Μάρτιο σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας παρά τη συμμετοχή συνδικαλιστών δημοσιογράφων στην ομάδα, η Task Force παρέδωσε την έκθεση της στην Κομισιόν, με μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα για την προστασία και ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η έκθεση δεν ανακοινώθηκε. Παράλληλα η Ομοσπονδία δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) ανακοίνωσε την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τις καταχρηστικές αγωγές slapps καλώντας τους δημοσιογράφους να καταγράψουν την περίπτωσή τους σε ειδική πλατφόρμα. Πριν λίγους μήνες ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη εξήγγειλε την ίδρυση “σχολής” για την προστασία -ασφάλεια των δημοσιογράφων. 
Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε το προσχέδιο της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στις χώρες της Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες “υψηλού κινδύνου” στην Ελευθερία του Τύπου. Αναγνωρίζεται πως υπάρχει “πλουραλισμός”, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή υπάρχουν αντιπολιτευτικές εφημερίδες, ανακοινώνεται πως στη χώρα θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο κατά των αγωγών slapps και σχολή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων! Σημειώνεται ωστόσο πως δεν έγιναν βήματα στο θέμα των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, για τον έλεγχο και παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου συνεχίζουν να σιωπούν επιβεβαιώνοντας την πλήρη υποταγή και συναίνεσή τους στον σφικτό έλεγχο της κυβέρνησης της ΝΔ στα ΜΜΕ, στην ποδηγέτηση της δημοσιογραφίας και στην τακτική φίμωσης όσων επιμένουν στην ενημέρωση. 
Στην έκθεση που παραδόθηκε στην Κομισιόν από την ελληνική Task Force αντέδρασε μια μόνο ένωση, αυτή της Ένωσης ανταποκριτών Ξένου Τύπου! Ουσιαστικά δηλώνει δημόσια πως καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν εγγράφως στην ομάδα συντονισμού και αφορά στη διαφάνεια ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, διαφάνεια στα κρατικά κονδύλια δεν ελήφθη, αποκλεισμός εταιρειών που καταθέτουν Slapps από δημόσιες συμβάσεις, κ.ά, δεν ελήφθησαν υπόψη. Καμία άλλη συνδικαλιστική ένωση δεν αντέδρασε.
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ στις 15-16 Ιουλίου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.