Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Μετά απο το ΝΑΙ σε όλα, έντεκα συνδικαλιστικές ενώσεις γκρινιάζουν για την προσφυγή των εκδοτών

Ολόμετωπη επίθεση των εργοδοτών κατά του ΕΔΟΕΑΠ
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ενέργεια εκ μέρους ιδιοκτητών ΜΜΕ (είτε μεμονωμένα, ως εκδοτικές επιχειρήσεις είτε συλλογικά ως ενώσεις ιδιοκτητών) να στραφούν με προσφυγή και αίτηση για έκδοση προσωρινής αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην υποχρέωση καταβολής του θεσμοθετημένου 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε εκδοτικής επιχείρησης ως έσοδο του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο έχει θεσπιστεί με το άρθρο 24 του ν. 4498/2017 και τον Κανονισμό Εσόδων του Οργανισμού/ ΦΕΚ 1582/2018) Αυτό το μεθοδικά καταστρωμένο χτύπημα, που εκδηλώθηκε από μερίδα επιχειρηματικών φορέων ΜΜΕ, με προεξάρχοντα τον εκδοτικό όμιλο συμφερόντων Φιλιππόπουλου, αποτελεί στρατηγικά ολομέτωπη επίθεση που έρχεται ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ – στην πιο αποφασιστική και σημαντική καμπή για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ –, οργανώνει και υλοποιεί επιτέλους την ασφαλιστική ενοποίηση του κλάδου.
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που ουσιαστικά, μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου τον Σεπτέμβριο του 2016 όχι μόνο δεν πλήρωναν για τον ασφαλιστικό φορέα όσων εργάζονται στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και με το πρόσχημα των δυσχερών οικονομικών συνθηκών όλα αυτά τα χρόνια, έχουν προβεί απροκάλυπτα και σε βάρος των συναδέλφων μας σε μαζικές απολύσεις, περικοπές σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, απλήρωτη και αδήλωτη υπερεργασία, υποχρεωτικές αργίες, καταστρατήγηση του αναφαίρετου συνδικαλιστικού δικαιώματος, κ.α.

Με την προαναφερόμενη προκλητική ενέργεια, ορισμένοι εκδότες αρνούνται να καταβάλουν το 2% το οποίο νομοθετήθηκε για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ και ουσιαστικά ισοσκελίζει τις προηγούμενες κατηργημένες εισφορές τους.
Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα ότι το συγκεκριμένο έσοδο, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, είναι βασικό για την επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ενδεχόμενη τελεσφόρηση της προσφυγής όχι μόνο θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον Οργανισμό, αλλά ουσιαστικά θα είναι η υπογραφή της καταδίκης του σε αφανισμό.
Οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου στηρίζουμε το 2%, κόντρα στις επιδιώξεις της ομάδας εργοδοτών που αντιδρά, και επισημαίνουμε πως το έσοδο αυτό όχι μόνο είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ/ ΕΤΑΣ, αλλά και για τη στήριξη του συνόλου των εργαζομένων στην Ενημέρωση και των ιδιοκτητών.
Οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση δεν αφήνουμε μόνο του τον ΕΔΟΕΑΠ. Παίρνουμε στα χέρια μας τη στήριξη και την ολοκλήρωση της διεύρυνσης του, όπως κάναμε όλο το διάστημα των σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα την ενότητα του κλάδου.
Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ με όλες μας τις δυνάμεις, συνεχίζουμε τον αγώνα για ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ με ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ και ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Τα Διοικητικά Συμβούλια
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΜΕ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ


ΥΓ: Aπόσπασμα απο ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΠΗΕΑ Μ.Γκανά. 
Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2017
ΕΔΟΕΑΠ: Ούτε Επαγγελματικό Ταμείο, ούτε έξω  οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να είναι το σπίτι όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Η ΕΠΗΕΑ έχοντας στόχο την επιβίωση του Ταμείου μας, πρωτοστάτησε  στις  διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας από την αρχή ότι τελικά θα νικήσουμε.
Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, αφού έπρεπε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να εξευρεθεί λύση βιώσιμη για το Ταμείο μας.
Μετά από ατελείωτες συζητήσεις, με εργοδότες και κυβέρνηση, οικονομικούς σχεδιασμούς με βάση αναλογιστικές μελέτες, καθώς και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα που ετίθεντο κυρίως από τους «θεσμούς», καταφέραμε, να έχουμε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, με παροχή περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα ΜΜΕ και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του για πολλά χρόνια.
Οι προτάσεις μας δίκαιες και τεκμηριωμένες, είχαν τον κύριο λόγο στις τελικές αποφάσεις, που οδήγησαν στη λύση.
Μάταια οι μειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων και του ΕΔΟΕΑΠ έσπερναν την ανασφάλεια στον κλάδο εκδίδοντας κάθε τόσο ανακοινώσεις, με τις οποίες κινδυνολογώντας, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα είχαν επιδοθεί σε κωλυσιεργίες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν και να εκτεθούν στα μέλη μας, τα προεδρεία των ενώσεων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αυτές.
Θέση δεν είχαν καμία, εκτός αν θεωρήσουμε ως θέση, την αντίθεσή τους με τα όσα προσπαθούσαν να επιτύχουν μέσω της διαπραγμάτευσης όσοι αγωνιζόντουσαν να βρουν μια λύση αποδεκτή από εργοδότες, Κυβέρνηση και θεσμούς που να εξασφάλιζε την συνέχιση της ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ με αναλλοίωτες τις ποιοτικές υπηρεσίες που αυτός προσέφερε και στους τρείς κλάδους του (Περίθαλψη, Επικούρηση και Πρόνοια.
Ή μήπως αποτελούσε θέση, ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει ως έχει και η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα από το «κούρεμα» των ομολόγων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.