Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ- Τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ, της ΕΠΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, «τελειώνουν» σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ.

Στο βάθος, καραδοκούν όλα τα «κοράκια» των οποίων έχει ανοίξει η όρεξη για τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
Μεγάλη βιασύνη, πολύ μεγάλη όμως, έχει καταλάβει το τελευταίο διάστημα διαφόρους «πρόθυμους» από τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ, της ΕΠΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, να «τελειώνουν» σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ, να «τελειώσουν» δηλαδή τη ζωή και την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων του Οργανισμού.
Ετσι, παρότι από το πρωί έως το βράδυ ορκίζονται ότι «παλεύουν για να σώσουν» τον ΕΔΟΕΑΠ, ευθυγραμμιζόμενοι, επί της ουσίας, με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, αφήνουν, στην καλύτερη περίπτωση, να διεξαχθεί μια μελέτη για την αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού, χωρίς καν να θέτουν στοιχειώδη ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, από την σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων.
Φυσικά «φρόντισαν» να μη διεξαχθεί η προηγούμενη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε οι εργαζόμενοι να μην πάρουν αποφάσεις, ενώ καλούν σε συνέλευση στις 2 Αυγούστου (!!!), ώστε τυπικά να «είναι εντάξει», ενώ γνωρίζουν τι κίνδυνοι ελλοχεύουν, τόσο από την άποψη της μαζικότητας της συμμετοχής των εργαζομένων, όσο και από την άποψη διολίσθησης της συνέλευσης σε μια διαδικασία όπου θα κυριαρχήσει ο εκφυλισμός και οι περισσότερο ή λιγότερο προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Το «κλειδί» στην υπόθεση αυτή, πέραν διαφόρων άλλων ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν, βρίσκεται στο ότι η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του ΕΔΟΕΑΠ στην εν λόγω μελέτη, στη βάση των συμπερασμάτων της οποίας θα εκπονηθεί στη συνέχεια αναλογιστική μελέτη, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο ΕΔΟΕΑΠ «δεν είναι βιώσιμος».
Εξάλλου, ανάλογη βιασύνη δείχνει και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος.Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ υπογραμμίζει ότι για τους εργαζόμενους δεν πρέπει να τίθεται κανένα ερώτημα για το αν ο ΕΔΟΕΑΠ είναι «βιώσιμος».
Το ερώτημα είναι: ΕΔΟΕΑΠ «βιώσιμος» για ποιον; 
Για τους εργαζόμενους ή για την εργοδοσία και το κεφάλαιο; 
Αυτό είναι το ένα και μοναδικό θέμα και η τοποθέτηση επ' αυτού αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι ΚΑΙ το θέμα του Ασφαλιστικού συνολικά είναι ζήτημα ταξικής σύγκρουσης.

Το κεφάλαιο, η εργοδοσία, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους έχουν κάθε συμφέρον, στηριζόμενοι και στη δήθεν «ουδετερότητα» διαφόρων μελετών να αποδείξουν ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν είναι «βιώσιμα», να αποδείξουν ότι το «κόστος» τους, δηλαδή η ζωή και η υγεία μας, είναι πολύ μεγάλο. Στην πραγματικότητα, εκείνο που λένε είναι πως η ζωή και η υγεία μας αποτελούν «βαρίδια» στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, λένε πως πρέπει να ζούμε με ψίχουλα που «πλουσιοπάροχα» μοιράζει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την «κοινωνική πολιτική», ώστε να διασφαλίζεται ίσα - ίσα το ότι θα στεκόμαστε στα πόδια μας.
Εξάλλου η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της του αστικού πολιτικού συστήματος ετοιμάζονται να κατοχυρώσουν και «συνταγματικά» τα «ψίχουλα». 
Στο βάθος, καραδοκούν όλα τα «κοράκια» των οποίων έχει ανοίξει η όρεξη για τη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ απευθυνόμενο στους εργαζόμενους όλου του Κλάδου, ανεξαρτήτως ειδικότητας, υπογραμμίζει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να γίνει δεκτό.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Ενόψει της σύγκλησης της ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ στις 2 Αυγούστου, το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καταθέτει ακόμα μια φορά τις προτάσεις του:
  • Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
  • Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
  • Σε ό,τι αφορά το Αγγελιόσημο, χωρίς να απεμπολούμε τον πόρο, επισημαίνουμε ότι λόγω της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιλογών της ονομαζόμενης «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου, ο πόρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ως εκ τούτου επισφαλής, δεν συνιστά εξασφαλισμένο έσοδο για τα Ταμεία. Γι' αυτό, η διατήρησή του πρέπει να συνοδεύεται και από εργοδοτική εισφορά και από κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση. Από το τελευταίο απορρέει και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα κρατικά ΜΜΕ.
  • Αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.
  • Η πάλη για την υπεράσπιση των Ταμείων πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να τείνει στην αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας.
  • Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων. Ενέργειες, όπως τα σεμινάρια, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τα αφεντικά και τρόπο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ.
  • Είναι άμεση ανάγκη οι καταστατικές αλλαγές τόσο στις Ενώσεις όσο και τα Ταμεία, ώστε το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» να είναι ελεύθερο, ο συνδικαλισμός πεδίο διεκδίκησης και όχι προϋπόθεση για απολαβή κοινωνικών παροχών.
Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.



Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ τονίζει ότι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα με το λαό στην εξουσία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε ότι παλεύοντας σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση, το κίνημα μπορεί να διατηρήσει κατακτήσεις και δικαιώματα, να αποσπάσει νέα, ανοίγοντας την ίδια στιγμή το δρόμο σε μια πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.