Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το «Βατερλώ» των ΜΜΕ

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών το Σάββατο 12/10/2013 (Ασύνταχτος Τύπος)
Οι συνδικαλιστικοί  εκπρόσωποι μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ,  ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ, αλλά και των ταμείων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, εκλήθησαν να συζητήσουν μαζί τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και να χαραχθεί κοινή πορεία υπεράσπισης των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που τόσο πλήττονται τις μέρες της  μνημονιακής διακυβέρνσης.
- Έντονος ήταν ο προβληματισμός για την κατάσταση «Βατερλώ» που βιώνουμε (όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά) και την ανάγκη να την υπερβούμε πριν..
εξαφανιστούμε,  επισημαίνοντας πως ο αγώνας μας είναι μονόδρομος.
- Άφθονη ήταν… η οργή για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις υφαρπαγής ακόμη περισσότερων, την επιθετική στάση των εργοδοτών, αλλά και την αρπαχτική  διάθεση των διαφημιστών και γι αυτό διατυπώθηκε η ανάγκη ενός διεκδικητικού πακέτου, σ’ αυτό το τρίπτυχο…στόχευσης.
- Ενώ παράλληλα, σημειωνόταν η ανάγκη εξορθολογισμού των λειτουργιών και διαδικασιών, τόσο στον συνδικαλιστικό όσο και τον ασφαλιστικό χώρο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τονίζοντας την προοπτική συνδικαλιστικής και ασφαλιστικής ενιαιοποίησης –ένα Συνδικάτο Τύπου, ένα Ασφαλιστικός φορέας.
Στο τέλος της συζήτησης (στοιχεία της οποίας παραθέτουμε παρακάτω), ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥΓ. Σαββίδης συνόψισε, λέγοντας πως το  διοικητικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του θα περιλάβει όλα όσα κατατέθηκαν στο πλαίσιο που θα διαμορφώσει η Ομοσπονδία, θα αποστείλει στις Ενώσεις και θα καλεί σε συσπείρωση αγώνα.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ
Στην αρχή της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 4 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους – θύματα του «μαύρου» στην ΕΡΤ (προχθές η αυτοκτονία της συναδέλφισας της ΕΡΤ3).
Ο πρόεδρος του δσ της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης αναφέρθηκε συνοπτικά στις ενέργειες και τη στάση που έχει κρατήσει η Ομοσπονδία στα μεγάλα ζητήματα των ημερών, όπως της ΕΡΤ ή των ασφαλιστικών ταμείων. Γι αυτό  το  λόγο  μάλιστα εκκλήθησαν σε αυτήν τη σύσκεψη και τα διοικητικά των δυο  ταμείων μας, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ που κινδυνεύει  άμεσα. Λόγω δε της κρισμότητας των καταστάσεων σε όλα τα μέτωπα, συγκλήθηκε αυτή  η συνάντηση ώστε να ακουστούν όλες οι Ενώσεις και  όλες οι φωνές. Να βγεί ένα κοινό πλαίσιο  για το πως θα κινηθούμε.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατατίθενται 4 εισηγήσεις από το διοικητικό  συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ:
- Η Μαρ. Μεϊντάνη αναφέρθηκε στη σημερινή τραγική κατάσταση με τα μέτρα τρόμου και κοινωνικής γενοκτονίας, διατυπώνοντας το αγωνιστικό πλαίσιο που θα κληθούν οι Ενώσεις να κινηθούν με αποφασιστικές ενέργειες. Σε συντονισμό της Ομοσπονδίας και συνεργασία με άλλους κλάδους, να προχωρήσουμε με συγκεριμένες διεκδικήσεις, χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης του αγώνα και πανελλαδική  κινητοποίηση διαρκείας.
- Η Αλ. Χριστακάκη κατέθεσε την πρόταση για την ΕΡΤ, που πέραν της καταδίκης του μορφώματος της ΔΤ, καλεί σε στήριξη της λειτουργίας της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και όλων των περιφερειακών ραδιοφώνων της ΕΡΤ. Περιλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης, όπως και των εκδηλώσεων που γίνονται ανά την Ελλάδα. Ενώ παράλληλα, προχωράει ενημερωτική εκστρατεία.
- Ο Δ. Κουμπιάς εισηγήθηκε την πρόταση για την ασφάλιση των απασχολουμένων με ΔΠΥ (μπλοκάκια), η οποία προτείνει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών αυτών, όχι στο  πρώην ΤΕΒΕ αλλά στα δικά μας ταμεία. Το ίδιο και με τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο, παράλληλα με την επιβολή  αγγελιόσημου στις διαφημίσεις των ιντερνετικών ΜΜΕ. Γι αυτό άμεση πρέπει να είναι η διεκδίκησή  τους από την κυβέρνηση.
- Ο Κ. Ντελέζος ανέλυσε τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν για το αγγελιόσημο, με τις προθέσεις των διαφημιστών να είναι η κατάργησή του και της κυβέρνησης το τσουβάλιασμα όλων στον ΕΟΠΥΥ. Το αγγελιόσημο παράγεται από  το  σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ και ανήκει σε όλους. Είναι η μόνο πηγή στήριξης της ασφάλισης, μέσα σε μιά κατάσταση χωρίς ΣΣΕ, με καθεστώς… παύσης πληρωμών και συνεχείς  τις απολύσεις που ανεβάζουν την ανεργία στον κλάδο στο 40%.

Η πρόεδρος  του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Γ.  Αντωνοπούλου είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα που ακούστηκαν στην τελευταία γσ του ΕΔΟΕΑΠ, όπως η μεταφορά πόρων από άλλες διευθύνσεις  του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Σόμπολος) ή δανεισμό από αυτές (Τσουπαρόπουλος). Γνωστοποίησε ότι θα γίνει αναλογιστική  μελέτη του  ταμείου, ενώ για την ασφάλιση όσων έχουν πάει στη ΔΤ,  είπε ότι  μέχρι τώρα δεν έχουν κατατεθεί μισθολογικές-ασφαλιστικές καταστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Π. Σόμπολος αναφέρθηκε στο έλλειμμα των 23 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα κλείσει το 2013, ενώ στο ταμείο μας έχουμε μόνο 12 εκατ.. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Καλούμαστε να δοαχειριστούμε ένα Βατερλώ. Πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδα, χωρίς να πειράξουμε την υγεία και την περίθαλψη. Μέτρα μπορούν να έιναι η περικοπή των δώρων των συνταξιούχων, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και ο  εξορθολογισμός. Να ενταχθούν τα μπλοκάκια,  αλλά όχι συλλήβδην. Ενώ πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία με την καταβολή του αγγελιόσημου  των κυριακάτικων στο ΤΑΙΣΥΤ  και όχι τα δικά μας  ταμεία.

Η πρόεδρος του ΤΥΠ του ΕΔΟΕΑΠ Π. Χριστοδουλίδου παρενέβη για να πεί  ότι όσα είπε ο προηγούμενος δεν είναι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ αλλά προσωπικές του απόψεις. Φαίνεται πως προσχώρησε κι αυτός στην άποψη κάποιων άλλων μελών του δσ.

Ο Γ. Αγγέλης, μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ, είπε ότι το ζήτημα είναι να μην μοιραστούμε τη φτώχεια που μας επιβάλουν. Δεν είναι συντεχνιασμός το να διεκδικούμε την εισροή νέων ασφαλιστικών πόρων. Οι περικοπές που προτείνονται από άλλα μέλη του δς, δεν σώζουν την κατάσταση. Η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στην κυβέρνηση κια όσα έκανε για να αφαιμάξει τα αποθεματικά μας. Αλλιώς εθελοτυφλούμε. Προοπτικά να πάμε σε ένα Συνδικάτο Τύπου και ένα Ασφαλστικό φορέα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Τσαλαπάτης επισήμανε τον κίνδυνο από την τελευταία πρόταση του προηγούμενου. Διαφωνώ με τις περικοπές. Μην ανοίξουμε ζήτημα της κατανομής των πόρων. Διαφωνώ με την πρόταση Κουμπιά για τα μπλοκάκια. Διέξοδος είναι τα έσοδα. Να συγκροτηθεί επιτροπή για την μελέτη του ασφαλιστικού. Η ΔΤ είναι… μία παράγκα του Καψή.

Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμας είπε  ότι η ΠΟΕΣΥ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της. Αν όχι τώρα ενοποίηση συνδικαλιστική και  ασφαλιστική.  Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα, όχι μόνο το πως θα σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, στο οποίο  δεν είναι ασφαλισμένοι όλοι οι δημμοσιογράφοι (τα μέλη των Ενώσεων, πλήν ΕΣΗΕΑ και  ΕΣΗΕΜΘ).

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός οργανωμένου αγώνα, με την ΠΟΕΣΥ να έχει τον συντονιστικό ρόλο. Η έκθεση ΟΟΣΑ ηχεί σαν καμπανάκι, με εργοδότες και διαφημιστές να απειλούν τα εργασιακ΄, ασφαλιστικάκαι συνδικαλιστικά  δικαιώματα. Όμως και  εμείς πρέπει να δούμε τις ανορθολογικές καταστάσεις στα ταμεία και  τις  παροχές τους. Προβληματίζομαι για τα ΔΠΥ, ναι στο αγγελιόσημο στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κ. Κορτέσης απηύθυνε έκκληση στην ΠΟΕΣΥ για το  χρόνο κήρυξης των απεργιών, με αποτέλεσμα οι  περιφερειακές ενώσεις να μην προλαβαίνουν να ακολουθήσουν. Είναι λάθος η ανακατανομή του  αγγελιόσημου.Παλιά κάποιοι -και εδώ μέσα- δεν μας ήθελαν στα ταμεία του ΤΣΠΕΑΘ (σήμερα α΄ διεύθυνση ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), σήμερα το σκέφτονται για να σωθούν. Και  φυσικά  συμφωνούμε με την πρόταση για ένα Συνδικάτο και ένα Ασφαλιστικό φορέα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΕ Γ. Πέτρου αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των δημοσιογράφων στην περιφέρεια,  οι οποίοι εκβιάζονται να εργαστούν με… απολαβές 200 και 400 ευρώ,  ενώ οι καθυστερήσεις φθάνουν τους 4-5 μήνες. Το κείμενο που κυκλοφόρησε χθες ως SOSεMMEείναι προβοκατόρικο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή του καταστατικού.

Ο Μπ. Μπίκας, μέλος δσ ΕΣΗΕΜΘ (Ασύνταχτος), είπε ότι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ απουσιάζουν (κάτι που έγινε θέμα στο γσ), ούτε ένας δεν κατέβηκε από την Θεσσαλονίκη, παρά μόνο εμείς οι δυο της αντιπολίτευσης, με τον Β. Κυριακούλη. Μπορώ να μεταφέρω όμως την επωδό του προέδρου Βοϊτσίδη, δηλαδή: τι να έρθουμε Αθήνα αφού δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό, ό,τι πεί η ΠΟΕΣΥ. Εμείς καταθέσαμε μία συνολική πρόταση για ψήφισμα που συνοψίζει τα μέτωπα και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε [παρατίθεται στην παρακάτω ανάρτηση στο ιστολόγιο]. Το δσ της ΠΟΕΣΥ να κινηθεί συγκεκριμένα, συντεταγμένα και αποφασιστικά, καλώντας τις Ενώσεις και τα μέλη να συστρατευθούν και να παλέψουμε. Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων προς κυβέρνηση και εργοδότες, όπως και το τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Να μη λένε άλλα και να κάνουν άλλα, όπως η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ που αυτές τις μέρες συζητάει να ξαναϋπογράψει ατομικές συμβάσεις στον Αγγελιοφόρο. Ή ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία  των απεργιών, όπως λέει η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ.
Αν δεν μπορούν οι διοικήσεις των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας, να δηλώσουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη, να παραιτηθούν και να πάμε σε εκλογές σε όλες τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία με έκτακτο συνέδριό της. Ή θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε ή θα θαφτούμε στα συντρίμμια. Να συνδέσουμε με τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις την παενυρωπαϊκή μέρα δράσης των δημοσιογράφων την 5η Νοεμβρίου υπό το σύνθημα: «Ξεσηκωμός για τη Δημοσιογραφία».

Η Ν. Νταουντάκη, μέλος του δσ της ΕΣΗΕΑ, είπε ότι το πρωτεύον είναι η ανεργία, όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λύση δεν είναι η ανακατανομή του αγγελιόσημου. Πρέπει να επιδιώξουμε: 1-την επέκταση του αγγελιόσημου, 2-η αύξηση των εσόδων, με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, 3-όχι στις περικοπές. Να αναπτύξουμε ένα αγωνιστικό πλαίσιο, αλλά δεν είμαστε όλοι μαζί, με κάποιους να είναι… μνημονιακοί. Το στοίχημα της ΕΡΤ πρέπει να συνεχιστεί να παλεύεται. Να μην πουλάμε τις απεργίες.

Ο Ν. Μπράτσος, μέλος γσ ΠΟΕΣΥ, είπε ότι πρέπει να δοθεί πολιτική βαρύτητα στις πρώτες δίκες διεκδίκησης αγωγών εργαζομένων της ΕΡΤ. Να τις μετατρέψουμε σε πολιτικά γεγονότα. Οι επιθέσεις στο ασφαλιστικό δεν ήρθαν από το πουθενά, αλλά αποτελεί συνέχεια των επιθέσεων που δέχεται ο κλάδος τα τελεταία χρόνια. Να επιδιωχθεί ο συντονισμός συνδικαλιστικών φορέων. Ζήτησε επίσης, την αποδικασία σε σχετικό ψήφισμα των διαδικασιών προσλήψεων στη ΔΤ, αλλά και την παραίτηση των ενεργών συνδικαλιστών που συμμετέχουν σ’  αυτήν. Κάτι που συζητήθηκε στη συνέχεια, με αναφορές στα ονόματα των Δραγώγια και Μποτώνη.

Ο Γ. Παυλόπουλος, μέλος γσ ΠΟΣΕΥ,
είπε ότι κανένανς δεν μας παίρνει στα σοβαρά. Παίζεται ένα θέατρο σκιών. Δεν έχουμε αντισταθεί και πετύχει σε τίποτε. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το τελευταίο που έχει μείνει…, με κάποιους να τον βλέπουν ακόμη ως δεξαμενή εκλογικής πελατείας. Στο μονόδρομό  τος, να βαδίσουμε το δικό μας. Να παλέψουμε. Ενιαίο Συνδικάτο Τύπου, με ενιαία Σύμβαση και ενιαίο Ασφαλσιτικό ταμείο.

Ο Γ. Ζαγγανάς, μέλος δσ ΠΟΕΣΥ
, αναφέρθηκε στα λόγια που λέγονται, αλλα το ζήτημα  είναι τι κάνουμε. ΄΄Εχουμε μείνει πολύ πίσω. Ξέραμε, βλέπαμε, αλλά  μοιρολατρικά δεν κάναμε τίποτε.  Π΄ρπει να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε. Εχθρός μαςείναι το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα μονοπώλια, η εργοδοσία και φυσικά οι κυβερνήσεις, με τη συνδικαλιστική  γραφειοκρατία και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα κλεμμένα κια  να στοχεύσουμε κατά της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά, όπως και στην υπογραφή ΣΣΕ. Καμμία περικοπή από τον ΕΔΟΕΑΠ, ούτε με δημοψήφισμα. Να συμμετάσχουμε στην απεργία της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Θ. Αλατάς, γεν. γραμ. δσ ΕΣΠΗΤ, ανέφερε ότι εμείς είχαμε αποσυνδέσει την συνδικαλιστική από την ασφαλιστική ιδιότητα. Η συμπεριφορά  της ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζεται ως αυυτοκρατορική. Τότε υπήρχε τρόπος, σήμερα κάποιοι το βλέπουν ως λύση. Να αρχίσουν οι  διαδικασίες για ένα ενιαίο Συνδικάτο Τύπου και Ασφάλισης. Καμμία περικοπή στις συντάξεις.

Ο Μ. Σιάχος, μέλος γσ ΠΟΕΣΥ,
είπε γι αυτούς που παρέλασαν, μας μετέφεραν την κυβερνητική γραμμή των περικοπών, αλλά  έφυγαν στη συνέχεια. Δεν είναι εξτρεμιστές όσοι δηλώνουν αντιμνημονιακοί. Να γίνει μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για την ΕΡΤ.

Ο Γ. Μπαζαίος, μέλος γσ ΠΟΕΣΥ, είπε ότι πρέπει να γίνει ένας οδικός χάρτης είσπραξης του αγγελιόσημου και να προχωρήσει μελέτη τι ισχύει σε εργασιακούς χώρους.

Η Ν. Κατσαμά, μέλος γσ ΠΟΕΣΥ, ανέφερε ότι η συνεδρίαση του γενικού  συμβουλίου έπρεπε να γίνει στην ΕΡΤ, όπως ζητήθηκε. Ενώ για την 5η Νοεμβρίου και τη δράση της ΕΟΔ, είπε να τη μετατρέψουμε σε: «Ξεσηκωμό για την ΕΡΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.