Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Ζητάει και τα ρέστα η ΕΡΤ για τα κομμένα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ 3

Η
 είδηση του λουκέτου των δελτίων ειδήσεων στην ΕΡΤ 3 από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου προκάλεσε όπως είναι φυσικό μεγάλες αντιδράσεις. Μέχρι και η ΕΣΗΕΜΘ και η ΠΟΕΣΥ έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης. Τι κάνει λοιπόν η διοίκηση της ΕΡΤ; Αλλάζει την απόφαση της και εντάσσει ένα μόνο δελτίο ειδήσεων το απογευματινό περιφερειακό, μειώνοντας το κατά ένα τέταρτο της ώρας και βγάζει οργίλη ανακοίνωση διάψευσης μιλώντας για “σκόπιμη παραπληροφόρηση”. Στο μεταξύ η πληροφόρηση προερχόταν από το ίδιο το πρόγραμμα της ΕΡΤ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (όπως βλέπετε και στην φωτό). Το μεσημεριανό γενικό δελτίο ειδήσεων γενικού και πανελλαδικού περιεχομένου παραγωγής της ενημερωτικής ομάδας στην ΕΡΤ 3 φαίνεται πως καταργείται εντελώς.
Στην δε οργισμένη ανακοίνωση της διοίκησης γίνεται λόγος για την “ενημέρωση” γενικά και τις ενημερωτικές εκπομπές που θα παράγονται στην ΕΡΤ 3 αλλά θα μεταδίδονται στην ERT News και όχι στην ΕΡΤ 3! Και επίσης θα είναι 20λέπτης διάρκειας με ειδήσεις από όλη την περιφέρεια. Πρακτικά και πίσω από την παραπλανητική αντίδραση της ΕΡΤ επιβεβαιώνεται απόλυτα πως ο έλεγχος της ειδησεογραφίας μετακομίζει κεντρικά στο news room των αρχισυντακτών στην Αγία Παρασκευή. Εκεί συγκεντρώνονται οι ειδήσεις και κοψο-ράβονται ανάλογα με την γραμμή Μαξίμου.
Εννοείται πως στην αέρα βγαίνουν μόνο οι απόλυτα ελεγχόμενοι που παπαγαλίζουν την κυβερνητική γραμμή, έστω και αν γίνονται ρεζίλι ή αν καταγράφονται ως “απάνθρωποι”. Όπως αυτή η παρουσιάστρια και η ρεπόρτερ εκπομπής της ΕΡΤ που υποστήριξε στον αέρα της κρατικής τηλεόρασης ότι οι μετανάστες που κάηκαν στον Έβρο…δεν είναι άνθρωποι.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ:
“Η ΕΡΤ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά τα διακινούμενα σενάρια περί δήθεν κατάργησης του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3, περί δήθεν υποβάθμισης του παραγόμενου δημοσιογραφικού έργου για την ελληνική περιφέρεια και του τάχα παροπλισμού του δημοσιογραφικού προσωπικού της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη.
Δεν υπάρχει τίποτα αναληθέστερο και η μόνη αλήθεια είναι η εξής: Η δημιουργία του ΕΡΤNEWS, του μόνου αμιγώς ενημερωτικού σταθμού στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, κινητοποιεί όλους τους πόρους της ΕΡΤ, όπου κι αν εδρεύουν και φυσικά στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτής της συνολικής προσπάθειας της ΕΡΤ, η Γ.Δ. ΕΡΤ3 αποκτά πλέον τον κομβικό ρόλο που ουδέποτε είχε στο παρελθόν, καθώς όλα τα ενημερωτικά προγράμματα που εστιάζουν στην ελληνική περιφέρεια, θα παράγονται εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Ο ρόλος αυτός όχι μόνον δεν εξαντλείται στις ανάγκες του ΕΡΤNEWS, αλλά έρχεται να ενισχύσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα και τη διαχρονική αποστολή της ΕΡΤ3 ως του δημόσιου τηλεοπτικού πυλώνα ενημέρωσης και προβολής της ελληνικής περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καθημερινή πρωινή εκπομπή «Μέρα με Χρώμα», που θα ασχολείται συστηματικά με τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Ταυτόχρονα, η ΕΡΤ3 επεκτείνει το επιτυχημένο περιφερειακό ενημερωτικό μαγκαζίνο «Περίμετρος» (ΕΡΤNEWS/ΕΡΤ3), το οποίο για πρώτη φορά θα μεταδίδεται από αυτή τη σεζόν και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή 365 μέρες τον χρόνο. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δύο δελτία ειδήσεων, τα οποία θα καλύπτουν κάθε πτυχή της επικαιρότητας στην ελληνική περιφέρεια και στα Βαλκάνια. Ο χώρος των Βαλκανίων, δε, θα αποτελέσει από αυτή τη σεζόν αντικείμενο ενασχόλησης διακριτής εβδομαδιαίας ενημερωτικής εκπομπής, παραγωγής της ΕΡΤ3. Εξυπακούεται, τέλος, ότι η ΕΡΤ3 θα παράγει εβδομαδιαίες πολιτικές εκπομπές προσφέροντας βήμα στο πολιτικό προσωπικό, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ελληνικής περιφέρειας.
Υπενθυμίζεται παρεμπιπτόντως ότι από το 2020 η ΕΡΤ3 για πρώτη φορά εξέπεμψε σε σήμα υψηλής ευκρίνειας (HD), ενίσχυσε το προσωπικό της με εξωτερικούς συνεργάτες (μεταξύ των οποίων και 14 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ), ενώ συνεχίζονται αδιαλείπτως οι προετοιμασίες -αδειοδοτήσεις, διαγωνισμός μελετών- με στόχο την ανέγερση στη Θεσσαλονίκη ενός εντελώς νέου Ραδιομεγάρου, που θα δώσει επιτέλους λύση στον χρόνιο πρόβλημα στέγασης της ΕΡΤ3.
Συνεπώς, κάθε συζήτηση περί δήθεν κατάργησης της ΕΡΤ3, υποβιβασμού της σε απλή διεύθυνση ή «ανταποκριτικό μηχανισμό της Αθήνας» ή υποβάθμισης του ενημερωτικού της ρόλου είναι όχι απλώς παραπλανητική, αλλά πιθανώς σκόπιμη και υποβολιμαία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.