Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Το Ισραήλ στοχεύει την ηγεσία της Χαμάς εν μέσω κατακραυγής για τους βομβαρδισμούς

Πράξη την απειλή για κλιμάκωση των βομβαρδισμών πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία έκανε την περασμένη νύχτα το Ισραήλ, στοχεύοντας την ηγεσία της Χαμάς, όπως είχε προειδοποιήσει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Ο δραματικός απολογισμός μέχρι στιγμής περισσότεροι από 180 Παλαιστίνιοι νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.200. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει δέκα ανθρώπινες απώλειες.
26 νεκροί σε μια νύχτα
Σε μια από τις πιο αιματηρές βραδιές από την ημέρα που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίσει τη Λωρίδα της Γάζας, οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. 
Το παλαιστινιακό υπουργείο κατήγγειλε ότι τα σημερινά πλήγματα είχαν στόχο δύο σπίτια, ενώ ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι μελετά τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 47 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι 1.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.
Χτύπημα στην ηγεσία της Χαμάς
Τα ξημερώματα της Κυριακής οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το σπίτι του αρχηγού της Χαμάς στη Γάζα, με την ισλαμιστική οργάνωση να απαντά με ένα ακόμη μπαράζ ρουκετών προς την πρωτεύουσα της χώρας. 
Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Χαμάς επέμειναν ότι θα συνεχίσουν την ανταλλαγή πυρών, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δειλές επαφές, με εξωτερική διαμεσολάβηση, για να βρεθεί η χρυσή τομή για εκεχειρία. 
Ο στρατός «επιτέθηκε στην οικία του Γιαχία Σίνουαρ και του αδελφού του, ενός τρομοκράτη», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Twitter, όπου δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.
Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το σπίτι του Σίνουαρ βομβαρδίστηκε.
Τον Μάρτιο είχε επανεκλεγεί στην προεδρία του πολιτικούς γραφείου της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, ενός θύλακα όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα. Ο Γιαχία Σίνουαρ, που κρατούνταν στο Ισραήλ επί περισσότερα από 20 χρόνια και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2017.
Σοκ και δέος από την επίθεση σε Associated Press και Al Jazeera
Όλα αυτά τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει γενικευμένη κατακραυγή για την ισοπέδωση του 12όροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ υποστήριξαν ότι επρόκειτο για σημαντικό στρατιωτικό στόχο, καθώς υπήρχαν στρατιωτικά γραφεία της Χαμάς. 
Το Associated Press, σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε στοιχεία από το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ καμία ένδειξη ότι η Χαμάς είχε παρουσία στο κτίριο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του δικτύου Al Jazeera έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα φίμωσης των μέσων ενημέρωσης. 
«Η καταστροφή των γραφείων του Al Jazeera και άλλων μέσων στον πύργο Αλ-Τζάλαα στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε ο Μοστάφα Σουάγκ προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ.
«Ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας», είπε.
Εκτός από τα δύο μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο κτίριο διέμεναν αρκετές οικογένειες Παλαιστινίων, οι οποίες έμειναν πλέον χωρίς στέγη. Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει προηγουμένως την εκκένωση του κτιρίου.
Οι στιγμή που πύραυλοι χτυπούν τον πύργο Αλ Τζαλάα, προκαλώντας την κατάρρευσή του σχεδόν αμέσως.
(Mahmud Hams /Pool Photo via AP)
Εκτός από την ισοπέδωση του πύργου Al Jalaa στη Γάζα που προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, πολλά άλλα περιστατικά καταγράφουν τη σφοδρότητα των εχθροπραξιών. Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης, ανάμεσα στα θύματα είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι.
Δειλή διπλωματία, ενώ οι ταραχές επεκτείνονται
Σε διπλωματικό επίπεδο τα βήματα παραμένουν μικρά και αμήχανα, καθώς τόσο ο ΟΗΕ όσο και αρκετές δυτικές χώρες έχουν κάνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, χωρίς να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες.
Πιο ενεργές σε αυτό το επίπεδο είναι οι ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, αλλά και τον πρόεδρο Μπάιντεν να δείχνουν πιο «ζεστοί» για διαμεσολάβηση, ακουλουθούμενες από την Αίγυπτο.
Το βασικό πρόβλημα της Δύσης, πάντως, είναι πως δεν έχει τρόπους απευθείας επαφών με τη Χαμάς, την οποία οι περισσότερες χώρες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα συνεχίσουν το σφυροκόπημα στη Γάζα προτού ξεκινήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις.
Η ένταση, πάντως, έχει επεκταθεί σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, όπου αραβικές και εβραϊκές κοινότητες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης και έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ξυλοδαρμών, βανδαλισμών καταστημάτων και θρησκευτικών κτιρίων.
Στην Δυτική Όχθη το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο με τουλάχιστον 12 Παλαιστινίους να έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.
Αναδημοσίευση:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.