Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει. Αλμπέρ Καμύ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Αγγελιοφόρος»: Και… τρίτο «χαστούκι» της Δικαιοσύνης στους αφερέγγυους μετόχους

Νέα, συντριπτική δικαστική ήττα υπέστησαν χτες, Πέμπτη, η οικογένεια του επιχειρηματία Αλέξανδρου κ. Μπακατσέλου και οι εξ Αθηνών εκδότες Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας, οι οποίο ελέγχουν το εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου».
Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε αργά το μεσημέρι το αίτημα των τριών αφερέγγυων συνεταίρων να τους χορηγηθεί προσωρινή δικαστική προστασία, έναντι των εκατοντάδων πιστωτών τους, προς τους οποίους εκκρεμούν συνολικές οφειλές 24,1 εκατ. ευρώ.
Το ζήτημα της έκδοσης προσωρινής διαταγής επανέφερε στο προσκήνιο η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» καταθέτοντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το  άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Οι εκπρόσωποι της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, που εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», όπως και σειρά άλλων εντύπων, υποστήριξαν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κατασχεθούν, λόγω συσσωρευμένων χρεών, περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας από τους πιστωτές της, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να συνεχίσει την εμπορική δραστηριότητά της.
«Μία πρότυπη επιχείρηση…»
Για το λόγο αυτό επέμεναν να τεθούν υπό δικαστική «ομπρέλα» για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ (8) μηνών, έως τις αρχές του 2016. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι, εάν δεν παρασχεθεί η προσωρινή διαταγή, τότε «θα καταρρεύσει μία πρότυπη επιχείρηση, χωρίς να της δοθεί η ευκαιρία να υλοποιήσει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό».
Ωστόσο, οι δικαστές του Δ΄ Τμήματος του Εφετείου Θεσσαλονίκης δεν πείστηκαν από την επιχειρηματολογία της εταιρίας και έκριναν πως δεν είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό σχέδιο που αυτή έχει εκπονήσει.
Έτσι, απέρριψαν το αίτημα για την αναστολή των ατομικών διώξεων σε βάρος της περιουσίας της, υποχρεώνοντας κατ΄ ουσίαν την εταιρία, που τώρα διοικείται από τον υπόδικο Βασίλειο Μπακατσέλο, υιό του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, να αναζητήσει επειγόντως άλλες λύσεις, για να ρυθμίσει τις οφειλές της.
Για τρίτη φορά! 

Είναι η τρίτη φορά που η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» ηττάται στο πεδίο αυτό. Το αίτημά της για την εξασφάλιση προσωρινής δικαστικής προστασίας, έναντι των πιστωτών της, έχει απορριφθεί άλλες δύο (2) φορές κατά το τελευταίους πέντε (5) μήνες, την πρώτη φορά στις αρχές Ιανουαρίου 2015 και τη δεύτερη φορά στο μέσον Φεβρουαρίου 2015. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαστικές αρχές δεν υιοθέτησαν τους ισχυρισμούς της ΕΒΕ ΑΕ.
Υπέρ της εξαίρεσης των εργαζομένων από την προσωρινή διαταγή τάχθηκαν χτες τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, αποδεχόμενα στα κύρια σημεία της τη σχετική δήλωση της ιδιοκτησίας των εφημερίδων κατά την έναρξη της συζήτησης στο ακροατήριο.
Αντιθέτως, την απόρριψη του αιτήματος για πολύμηνη δικαστική προστασία ζήτησαν έξι (6) δημοσιογράφοι του «Αγγελιοφόρου» και ο ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι άλλωστε άσκησαν κύρια παρέμβαση κατά της εταιρίας στην αρχική συζήτηση της αίτησης το Φεβρουάριο.
Στη συζήτηση δεν παρέστησαν και δεν εκπροσωπήθηκαν οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Attica.
Καταιγισμός ερωτήσεων 
Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΒΕ ΑΕ, Παναγιώτης Χασάπης, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από την έδρα του Εφετείου, η οποία επέμενε να λάβει σαφείς και πειστικές απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών της εταιρίας σε τράπεζες, στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία.
Μάλιστα, το δικαστήριο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση των αποζημιώσεων σε 43 εργαζόμενους που θα κληθούν να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο, εάν γίνει αποδεκτό το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης.
Στο ακροατήριο ήταν εμφανής η αδυναμία του κ. Χασάπη να δώσει αξιόπιστες διευκρινίσεις και δεσμευτικές απαντήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της οφειλέτριας εταιρίας κατά τα επόμενα χρόνια.
Οφειλές 5,5, μηνών 
Ο κ. Χασάπης αναγνώρισε ότι στους εργαζόμενους των δύο εφημερίδων οφείλονται  σήμερα μισθοί σχεδόν 5,5 μηνών. Έσπευσε όμως να προσθέσει πως, εφόσον η εταιρία υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99, οι αποδοχές του προσωπικού θα καταβάλλονται σε τακτική βάση κάθε μήνα.
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω… 
Ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» δεν καταβάλει κατά τους τελευταίους τις οφειλόμενες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων.
Για τις οφειλές προς το Δημόσιο ο ίδιος είπε ότι η εταιρία δεν έχει καταθέσει έως τώρα αίτηση επίσης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, επειδή δόθηκε… νέα παράταση.
Όσον αφορά στις τράπεζες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι διαβουλεύσεις με αντικείμενο το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας, έχουν καθυστερήσει, επειδή άλλαξαν πρόσφατα οι διοικήσεις τους.
Το… Δώρο Χριστουγέννων 
Η χτεσινή δικάσιμος ήταν απολύτως συγχρονισμένη με την καταβολή της μισθοδοσίας στο εξουθενωμένο προσωπικό του εκδοτικού ομίλου, που σήμερα αριθμεί 108 άτομα. Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και διαρκείς δικαιολογίες, η εργοδοσία αποφάσισε να εξοφλήσει πλήρως το… Δώρο Χριστουγέννων του 2014, αλλά αυτό το έπραξε μόλις 60 λεπτά της ώρας πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η έφεση της ΕΒΕ ΑΕ κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, έχει οριστεί να συζητηθεί σε οκτώ (8) μήνες από σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 2016.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
1. «Αγγελιοφόρος»: έφεση για το άρθρο 99, απαγορεύσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους
2. Κόλαφος για Μπακατσέλο: «χάνει» το άρθρο 99, ελέγχεται για αλλοιωμένους ισολογισμούς
3. Νέα αναδίπλωση Μπακατσέλου και απειλές κατά μαρτύρων στη δίκη για υπαγωγή στο άρθρο 99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.