Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

Παγκόσμιο θέ(α)μα ο εργασιακός μεσαίωνας στην Teleperformance in Greece

Το όνομα 
Teleperformance στη χώρα μας έχει συνδεθεί με την επιχείρηση λογοκρισίας στο facebook την περίοδο lockdown 2020-2021. Η λογοκριτική παρέμβαση της “ομάδας facebook” που είχε αναλάβει τον έλεγχο περιεχομένου της πλατφόρμας, έφτασε στη Βουλή μετά από τη μαζική εξαφάνιση αναρτήσεων για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξαναγκάζοντας το ίδιο το Facebook να εκδώσει ανακοίνωση. Η ίδια η Teleperformance δεν απάντησε ποτέ στις επίμονες ερωτήσεις που της τέθηκαν. Πολλοί επίσης θα θυμούνται ότι η εταιρεία αναφέρθηκε ως “συνεργάτης” της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανάληψη λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΠΥΥ.
Τρία χρόνια μετά η Teleperformance γίνεται πάλι διάσημη για ένα ακόμη λόγο. Για τον εργασιακό μεσαίωνα που ισχύει στην εταιρεία, για εκβιασμούς, απειλές, τρομοκρατία και απολύσεις συνδικαλιστών. Ο τίτλος στον Guardian πριν λίγες ημέρες είναι αποκαλυπτικός: “Δεν σε αφήνουν να πας στην τουαλέτα”.
 Καταγγέλλεται εργασιακός μεσαίωνας σε πολυεθνικό call center στην Ελλάδα”,γράφει η βρετανική εφημερίδα σε εκτενές ρεπορτάζ της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Απεργίες, δέκα συνολικά μέσα στο 2024, για τις οποίες στην Ελλάδα δεν ακούστηκε κιχ. Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών που μεταξύ άλλων υποστηρίζει πελάτες όπως η Apple, η Google ή το Netflix για όλο τον κόσμο, κατηγορείται για στοχευμένες απολύσεις συνδικαλιστών, εκφοβισμό και παρακολούθηση των εργαζόμενων της.
Εργασιακές σχέσεις: Κάντο όπως η …Amazon
Στα πρότυπα εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζει η Amazon στην οποία επίσης οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντέδρασαν στα εξαντλητικά ωράρια και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, η Teleperformance έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα μας το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων. Εξαντλητική πίεση, παρακολούθηση εργαζόμενων, καμία σύμβαση, χαμηλοί μισθοί, παρακράτηση μισθού για στέγη, απαγόρευση επισκέψεων σε νοικιασμένα σπίτια της εταιρείας, εκφοβισμός και απολύσεις συνδικαλιστών.
Στην εταιρεία εργάζονται περίπου 13.000 εργαζόμενοι που εξυπηρετούν πελάτες σε σχεδόν 140 αγορές σε όλο τον κόσμο, σε 43 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Προβάλλει ως ατού ότι διαθέτει επτά πολυγλωσσικούς κόμβους στην Ελλάδα – σε Αθήνα, Χανιά και Θεσσαλονίκη.
Το 2024 τιμήθηκε με το βραβείο «Best Remote Agent Program» σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή Digital Business Services, γράφει ο Guardian. Επισημαίνει ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Όμιλος Teleperformance λαμβάνει το κορυφαίο βραβείο για το πρόγραμμα απομακρυσμένης εργασίας των εργαζομένων σε αυτές τις περιοχές.
Η λάμψη των εταιρικών δημόσιων σχέσεων δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Η εταιρεία εφαρμόζει σκληρές, μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία παρακολουθεί συνεχώς το προσωπικό, τους αρνείται το δικαίωμα να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα, απασχολεί μόνο συμβάσεις έργου, παρακρατεί χρήματα για στέγη και φαγητό.
Μετά από διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, η εταιρεία προχώρησε σε στοχευμένες απολύσεις συνδικαλιστών, μεταξύ αυτών και μελών της διοίκησης του σωματείου ΣΕΤΕΠ.
Ο Νίκος Σπυρέλης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Teleperformance και πρόεδρος της ΣΕΤΕΠ, δηλώνει ότι η συνδικαλιστική δράση ξεκίνησε στις αρχές του 2024 ως απάντηση στην έλλειψη οποιασδήποτε αύξησης των μισθών για χρόνια και στην αυξανόμενη πίεση στην παραγωγή που ασκούν οι εργοδότες.
“Έχουν δεκάδες δείκτες παραγωγικότητας με βάση τους οποίους σε κρίνουν, και ανάλογα με το έργο, πρέπει να απαντήσεις σε πολλές κλήσεις. Αν θέλεις να πας τουαλέτα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν σου το επιτρέπουν”, καταγγέλλει. “Εάν κάποιος είναι άρρωστος ή απουσιάσει για οποιονδήποτε λόγο, αυτό λογίζεται ως αντιπαραγωγικό και ως λόγος για να μην ανανεωθεί η σύμβαση του”.  “Οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους παρακολουθούνται συνεχώς, στέλνονται μηνύματα πίεσης για να αυξηθεί η παραγωγή, επειδή εκείνη λαμβάνει μπόνους από πελάτες ανάλογα με το πόσες κλήσεις δέχονται”.
Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο είναι μετανάστες προερχόμενοι από δεκάδες χώρες του κόσμου, από Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια Αμερική αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αφαίρεση τμήματος του μισθού τους για στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Δεν τους επιτρέπεται να δέχονται φίλους στο σπίτι τους το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από ανθρώπους της εταιρείας.
“Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που έχουν δημιουργήσει”, δηλώνει ο Γιώργος Κρασαδάκης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Teleperformance στα Χανιά και πρόεδρος του τοπικού υποκαταστήματος ΣΕΤΕΠ που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους. “Ο κανονικός μισθός [ανά μήνα] θα ήταν περίπου 1.329 ευρώ, αλλά με τη στέγαση είναι 1.029 ευρώ και επιπλέον χρεώνουν λογαριασμό για το ρεύμα στο τετραπλάσιο από αυτό που θα χρέωνε μια τοπική εταιρεία”. Ο Γ. Κρασαδάκης σημειώνει ότι “αυτό είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση. Αν δεν ανανεωθεί μια σύμβαση, ο εργαζόμενους απολύεται και ουσιαστικά μένει άστεγος”. 
Οι μετανάστες εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και έντονες πιέσεις παραγωγικότητας. “Το άγχος γίνεται μέρος της ζωής σου”, λέει η Ράνια, μια μετανάστρια εργαζόμενη στην Teleperformance, στο Rest of World το 2021. “Είσαι σε κίνδυνο ακόμα και όταν έχεις συμβόλαιο έξι μηνών, γιατί μπορεί να απολυθείς στη μέση αυτής της σύμβασης. Τίποτα δεν χορηγείται, τίποτα δεν είναι εγγυημένο”.
Το σωματείο που εκπροσωπεί τους 1300 εργαζόμενους κάθε εθνικότητας, πιέζει για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, διεκδικεί υψηλότερους μισθούς, μέτρα ασφάλειας εργασίας για τους εργαζόμενους με βίζα και μείωση των ωρών εργασίας. Η Teleperformance από τη δική της πλευρά αρνείται κάθε διάλογο και μετά τις απεργίες του περασμένου Δεκεμβρίου προχώρησε σε απολύσεις συνδικαλιστών. “Έδειξαν τις προθέσεις τους από την αρχή. Θα κάνουν τα πάντα για να μην υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας”, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠ. Στην Επιθεώρηση εργασίας όπου προσέφυγε το σωματείο μετά τις απολύσεις συνδικαλιστών, η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν είναι “εταιρεία επικοινωνιών”, δεν είναι αυτή υπεύθυνη για τις συμβάσεις αλλά οι πελάτες της, ότι η εκπροσώπηση από το σωματείο δεν είναι νόμιμη. Μια εταιρία που δηλώνει ισολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνικών υπηρεσιών στον κόσμο και αρνείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεις και να συζητήσει τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν γίνει στις Επιθεωρήσεις Εργασίας όλης της χώρας, στο Υπουργείο Εργασίας και αλλά στο Κοινοβούλιο.
Ο Ghassen Ben Jannet, εργαζόμενος στην Teleperformance στην Ελλάδα από την Τυνησία και αντιπρόεδρος του σωματείου, είπε στη Le Monde τον περασμένο μήνα ότι ήταν ένας από τους συνδικαλιστές που απολύθηκε στοχευμένα. “Ο ανώτερός μου δικαιολόγησε την απόφαση λόγω της συμπεριφοράς μου. Αλλά εργάζομαι για την Teleperformance από το 2018, δεν είχα ποτέ πρόβλημα, οι πελάτες και οι ανώτεροί μου πάντα μου έδιναν θετικά σχόλια”, είπε στη Le Monde, προσθέτοντας ότι ένιωθε ότι η εταιρεία προσπαθεί να πιέσει άλλους εργαζόμενους να υποχωρήσουν, στο αίτημα του συνδικάτου.
Η Teleperformance που της ζητήθηκε να σχολιάσει για τον Guardian τις απολύσεις και τις απεργίες, δεν απάντησε ποτέ. Το Netflix, η Google και η Apple επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα της βρετανικής εφημερίδας για σχολιασμό.
Ωστόσο απάντησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου με ανακοίνωση της η οποία δημοσιεύθηκε αυτούσια σε πάρα πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Η εταιρεία δεν αποδέχεται τα όσα της καταλογίζονται με το διεθνές δημοσίευμα και δηλώνει ότι “προσφέρει μισθούς 25-30% υψηλότερους από τον εθνικό κατώτατο μισθό και επιπλέον παροχές για εργασία από απόσταση, στέγαση και έξοδα επικοινωνίας”. Για αυτό και διακρίθηκε στο θεσμό Best Workplaces το Work 2024. Σημειώνει επίσης ότι είναι “αφοσιωμένοι” στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος…
Πηγή: neostrategy.gr

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Ξαφνικές απολύσεις στον Αθήνα 9,84

πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84 άλλαξε εδώ και μήνες, αμέσως μετά την εγκατάσταση του Χάρη Δούκα στο δήμο Αθηναίων. Η νέα επιλεγμένη διεύθυνση εμπλούτισε το καθημερινό πρόγραμμα με πληθώρα πολιτικών εκπομπών και με νέους συνεργάτες, θέτοντας στόχο να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ειδησεογραφικού ραδιοφώνου. Στο τέλος του περασμένου έτους επίσης εγκρίθηκαν ο νέος προϋπολογισμός για το 2025 και το πρόγραμμα «ολοκληρωμένης δράσης».
Έτσι οι ξαφνικές απολύσεις τριών συμβασιούχων προκάλεσαν έκπληξη και όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλες αντιδράσεις. Δυο από τις δημοσιογράφους που απολύθηκαν εργάζονται στο σταθμό για 33 και 15 χρόνια, με ανανεούμενες διαδοχικές συμβάσεις έργου και με ελάχιστες απολαβές. Στη θέση των τριών απολυμένων δημοσιογράφων η διοίκηση παρουσίασε τρεις νέους συνεργάτες, παρά το γεγονός ότι η τυπική διαδικασία για την κάλυψη των 36 θέσεων συμβασιούχων δεν έχει ανοίξει και παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί προφορικά διαβεβαίωση ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις.
Ο «Αθήνα 9,84» διαχρονικά είναι η «φωνή» προπαγάνδας για την εκάστοτε δημοτική αρχή, ελέγχεται προγραμματικά και ενημερωτικά απόλυτα από αυτήν έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της εκάστοτε αντιπολίτευσης και χωρίς καμία σοβαρή αντίδραση από το δημοσιογραφικό κλάδο. Ο χαρακτήρας του θα όφειλε να είναι δημόσιος καθώς επιδοτείται από τον προϋπολογισμό του δήμου με περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κάθε δήμαρχος ωστόσο χρησιμοποιεί το ραδιόφωνο όπως ο ίδιος θέλει. Ο απερχόμενος Κώστας Μπακογιάννης πριμοδότησε το μουσικό προσανατολισμό, ο Χάρης Δούκας θέλει ένα πολιτικό ραδιόφωνο που να υπηρετεί και τις πολιτικές φιλοδοξίες του στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 4 χρόνια το κόστος λειτουργίας του σταθμού έχει σχεδόν διπλασιαστεί παρά τη μείωση του κόστους για τις αμοιβές των συμβασιούχων και χωρίς να έχει αυξηθεί το κόστος μισθοδοσίας για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Για το 2025 προβλέπονται έξοδα ύψους 7.336.741 εκατ. ευρώ με ισοσκελισμένα έσοδα, όταν η επιχορήγηση από το δήμο ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ. Για αμοιβές προσωπικού προβλέπεται κονδύλι 3.097.200 ευρώ και για άλλα έξοδα άλλα 4.148.869, μεταξύ αυτών είναι οι αποδοχές συμβασιούχων ύψους 550.000 ευρώ.
** Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, 11-12 Ιανουαρίου 2025

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Καταστολή στην πληροφόρηση, εκφοβισμός στην έρευνα

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2024, οι συνδικαλιστικές ενώσεις χαιρέτησαν με ανακούφιση μια δικαστική απόφαση με την οποία απορρίφθηκε μια σημαντική αγωγή Slapp εναντίον επτά δημοσιογράφων. Η κατηγορία αφορούσε είδηση σχετική με την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος του προέδρου των εκδοτών ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων (ΣΗΠΕ) ο οποίος, ισχυριζόμενος ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, απαιτούσε υπέργογκες αποζημιώσεις. Αναμένεται, επίσης, η απόφαση για την δεύτερη Slapp αγωγή του πρώην γ.γ του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, εναντίον δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο του Predator.
Δημοσιογράφοι και ΜΜΕ συνεχίζουν να σέρνονται στα δικαστήρια με αγωγές από ισχυρά πρόσωπα, οι οποίες λειτουργούν εκφοβιστικά. (Xαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες υποθέσεις εκφοβισμού στο Omnia TV και η καταστολή με την αναίτια σύλληψη και ανάκριση στη ΓΑΔΑ συνεργάτιδας του Τhe Untold). Θα μπορούσε, βεβαίως, να μπει φρένο σε αυτόν τον διαρκή εκφοβισμό, εάν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ με την οποία εισάγονται ελάχιστοι όροι προστασίας για δημοσιεύματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση, όμως, δεν το πράττει.
Κρατά στο συρτάρι τις ρυθμίσεις της αντί- Slapp νομοθεσίας, διατηρώντας το καθεστώς εκφοβισμού και χειραγώγησης Μέσων και δημοσιογράφων μέσω των καταχρηστικών αγωγών. Επιπλέον, στοχεύει σε περαιτέρω έλεγχο και καταστολή της πληροφόρησης που δεν ελέγχει απόλυτα. Η δημιουργία της πλατφόρμας ελέγχου ειδήσεων και πληροφοριών, με πρόσχημα την καταπολέμηση των «ψευδών ειδήσεων», εντάσσεται σε αυτόν ακριβώς το στόχο.
Η «ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης», η οποία χρηματοδοτείται με 4,2 εκατ. ευρώ και, όπως αποκάλυψε η στήλη, θα λειτουργήσει μέσα στο 2025, αναμένεται με συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η καινοτομία της, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των υπουργών, είναι η χρήση νέων εργαλείων – με πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης θα «ελέγχονται ολόκληρα νοήματα» σε ειδήσεις και πληροφορίες που χαρακτηρίζονται «οργανωμένη διακίνηση ψευδών ειδήσεων».
Αρχικά, ο έλεγχος θα αφορά σε δημοσιεύματα σε ψηφιακές πλατφόρμες, τα οποία θα κατεβαίνουν αυτόματα, αν κριθούν από την κυβερνητική πλατφόρμα ως fake news. Στη συνέχεια, βλέπουμε…

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

ΔΟΔ: 122 νεκροί εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, 516 υπό κράτηση

122 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν σε κάθε γωνιά της γης, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για το έτος που έφυγε
Εκατόν είκοσι δύο δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, εκ των οποίων 14 γυναίκες, σκοτώθηκαν το 2024, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια λίστα που δημοσίευσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), στις 31 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, το 2024 υπήρξε μια από τις πλέον θανατηφόρες χρονιές για τους δημοσιογράφους και η ΔΟΔ επαναλαμβάνει με αποφασιστικότητα το αίτημά της να υιοθετηθεί επειγόντως από τα Ηνωμένα Έθνη μια Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ΔΟΔ δημοσίευσε μια αρχική καταγραφή των δολοφονιών δημοσιογράφων κατά το 2024, σημειώνοντας 104 περιστατικά. Η ενημερωμένη λίστα της 31ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνει επιπλέον θανάτους στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο –εννέα ακόμη δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη και δύο στη Συρία– καθώς και άλλες δολοφονίες που τέθηκαν υπόψιν της Ομοσπονδίας.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: 77
Ο πόλεμος στη Γάζα και τον Λίβανο μας υπενθυμίζει τη σφαγή που υπέστησαν Παλαιστίνιοι (64), Λιβανέζοι (6) και Σύριοι (1) επαγγελματίες ΜΜΕ, οι οποίοι αποτελούν το 58% του συνόλου των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2024. Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους ανήλθε σε τουλάχιστον 147, καθιστώντας τη χώρα αυτή μια από τις πλέον επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στη σύγχρονη ιστορία.
Σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, η Ομοσπονδία καταμέτρησε το 2024 τρεις δολοφονίες επαγγελματιών ΜΜΕ στο Ιράκ, εκ των οποίων δύο γυναίκες στις 23 Αυγούστου. Επιπλέον, ένας φωτογράφος έχασε τη ζωή του στη Συρία στις 4 Δεκεμβρίου και δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία στις 19 Δεκεμβρίου.
ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ: 22
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η ΔΟΔ θρηνεί τον χαμό επτά δημοσιογράφων στο Πακιστάν, πέντε στο Μπαγκλαντές, τριών στην Ινδία, ενός στην Καμπότζη και ενός στις Φιλιππίνες. Επιπλέον, το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ συνεχίζει την καταδίωξη δημοσιογράφων με τρεις να χάνουν τη ζωή τους το 2024, ενώ σε Ινδονησία και Καζακστάν σημειώθηκε μία δολοφονία στην κάθε χώρα.
ΑΦΡΙΚΗ: 10
Είχαμε τις δολοφονίες 10 δημοσιογράφων στην Αφρική το 2024, ενώ είχαν σημειωθεί τέσσερις το 2022 και εννέα το 2023. Ωστόσο, ήταν το Σουδάν που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα με έξι θανάτους, ως αποτέλεσμα του αιματηρού πολέμου των στρατηγών. Επιπλέον, πέρυσι σκοτώθηκαν δύο Σομαλοί δημοσιογράφοι, ένας από το Τσαντ και ένας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
ΑΜΕΡΙΚΗ: 9
Το 2024, η ΔΟΔ μέτρησε 9 δολοφονίες στην Αμερική σε σύγκριση με 30 το 2022 και 6 το 2023, εκ των οποίων 5 Μεξικανών, 2 Κολομβιανών και 2 Αϊτινών. Όπως και στο παρελθόν, οι δημοσιογράφοι στην περιοχή έχουν υποστεί απειλές, εκφοβισμούς, απαγωγές και δολοφονίες, κυρίως λόγω των ρεπορτάζ τους με θέμα τη διακίνηση ναρκωτικών, η οποία μαστίζει το Μεξικό για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
ΕΥΡΩΠΗ: 4
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε και πάλι θύματα, με τέσσερις δημοσιογράφους να χάνουν τη ζωή τους το 2024, έναντι δεκατριών το 2022 και τεσσάρων το 2023. Παρά τις συγκρούσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, η Ευρώπη παραμένει η ασφαλέστερη ήπειρος στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ: 516
Στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η ΔΟΔ μέτρησε 516 δημοσιογράφους στη φυλακή, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το 2023 (427) και το 2022 (375). Με 135 δημοσιογράφους υπό κράτηση, η Κίνα μαζί με το Χονγκ Κονγκ, παραμένει η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, ξεπερνώντας το Ισραήλ (που έχει στη φυλακή 59 Παλαιστινίους δημοσιογράφους) και τη Μιανμάρ (44). Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχουμε 254 φυλακισμένους δημοσιογράφους, στην ευρύτερη Ευρώπη 142, στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο 102, στην Αφρική 17 και έναν στη Λατινική Αμερική.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ Anthony Bellanger δήλωσε: «Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των 122 εργαζομένων Μέσων Ενημέρωσης που σκοτώθηκαν φέτος. Πίσω από αυτόν τον υψηλό αριθμό, υπάρχουν 122 μοναδικές ιστορίες. Για να διασφαλίσουμε ότι οι θάνατοι δημοσιογράφων δεν θα μείνουν ατιμώρητοι και για να τερματιστεί οριστικά αυτή η μάστιγα, προτρέπουμε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μιας δεσμευτικής Σύμβασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Μια τέτοια Σύμβαση θα είχε ως στόχο τον τερματισμό των δολοφονιών και των τραυματισμών των δημοσιογράφων που δυστυχώς συμβαίνουν κάθε χρόνο».