Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Η καταχρηστική αγωγή Δημητριάδη, οι 12 υποψήφιοι της ΕΡΤ και τα νέα κονδύλια κρατικής διαφήμισης**

 ** Τα μικρά των ημερών στα μίντια
Μόλις πρόσφατα άλλαξε ο νόμος για την παραχώρηση των παραλιών (η παραχώρηση θα γίνεται από την Κτηματική Εταιρεία και όχι από τους δήμους). Και η κυβέρνηση ενέκρινε νέο διαφημιστικό πρόγραμμα για να “επικοινωνήσει” το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων στις παραλίες και τους νέους κανόνες που θα ισχύουν  για την κατάληψη τους από ομπρελοκαθίσματα. Για τα ΜΜΕ προβλέπεται να μοιραστούν 3,65 εκατ. ευρώ! Η διανομή λειτουργεί ως “επιβράβευση” στα μίντια που φιμώνουν τις αντιδράσεις των πολιτών ή αγνοούν τα προβλήματα που δημιουργεί η κατάληψη των παραλιών. Το πρόγραμμα αφορά στην “εκστρατεία ενημέρωσης για τους νέους κανόνες διαχείρισης των παραλιών, την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος”.
 
Καταχρηστικές αγωγές και με τη βούλα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (European Union Agency for Fundamental Rights) είναι οι αγωγές του Γρ. Δημητριάδη κατά των δημοσιογράφων της ανεξάρτητης ιστοσελίδας ReportersUnited και  της ΕφΣυν που ενέργειες με σκοπό τηείχαν σκοπό να φιμώσουν τη δημοσιογραφία. Ο χαρακτηρισμός περιλαμβάνεται στην ‘Εκθεση του Οργανισμού. Θυμίζουμε πως μετά την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ανιψιός του πρωθυπουργού κατέθεσε δύο αγωγές κατά της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών και κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Χριστόφορου Κάσδαγλη απαιτώντας αποζημίωση πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ. Οι υποθέσεις εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό.
“Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού κατέθεσε αρκετές αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση κατά μέσων ενημέρωσης που έκαναν ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκαλώντας ανησυχίες σε οργανώσεις προάσπισης των ΜΜΕ», αναφέρει ο FRA, προσθέτοντας: «Οι SLAPPs αποσκοπούν στον εκφοβισμό ακτιβιστ(ρι)ών και δημοσιογράφων και την απομάκρυνσή τους από το ρεπορτάζ μέσω της απειλής νομικών ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος».
 Συνολικά 12 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν για τη θέση του/ της διεύθυνουσας συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων , μέσω του ΑΣΕΠ έληγε στις 25 Ιουνίου και την μέρα εκείνη κατατέθηκαν οι 5 τελευταίες αιτήσεις. Οι εξετάσεις για τη θέση θα γίνουν στις 13 Ιουλίου στο ΟΤΕ Academy. Το ΔΣ της ΕΡΤ είναι προσωρινό καθώς η θητεία του προέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Ζούλα λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, όπως και του Νίνου Ελματζιόγλου και της Ιωάννας Στεφανάκη
Που πήγαν τα εκατομμύρια χρέη των παρόχων ενέργειας από το ανταποδοτικό τέλος που δεν αποδόθηκαν στην ΕΡΤ; Το ερώτημα έφερε στη Βουλή ο ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος με ερώτηση του στον αρμόδιο υφυπουργό Π. Μαρινάκη. Με τίτλο “Η ΕΡΤ χαρίζει εκατομμύρια ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος στους παρόχους ενέργειας;», ο βουλευτής ζητά να δοθούν απαντήσεις για το ποια  νομοθετικά και διοικητικά μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την ρευστοποίηση των απαιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί στην ΕΡΤ Α.Ε., έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος της ζημίας που έχει συσσωρευθεί από το 2019. Όπως σημειώνει σύμφωνα με τα ελεγκτικά ευρήματα του 2021 οι μη ρευστοποιημένες απαιτήσεις ανήλθαν σε 114,5 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία έφτασε στα 48,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2022 τα δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση με τους συγκεκριμένους δείκτες να διαμορφώνονται σε 122 και 51,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Με τα οικονομικά στοιχεία για τη λειτουργία των ΜΜΕ του κόμματος επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων της “Αυγής” που κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την άρση του λουκέτου στο καθημερινό φύλλο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία είναι σχεδόν ίδια με αυτά που είχε παρουσιάσει ο Δ. Τζανακόπουλος στην προηγούμενη κρίση της “Αυγής”. Τα ΜΜΕ του κόμματος κοστίζουν περί τα 2.5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η λύση που πρότεινε ο Στ. Κασσελάκης ήταν να αναλάβουν τη έκδοση της Αυγής οι εργαζόμενοι ή να μπει ιδιώτης στην εταιρεία. Φαίνεται πως για την τελευταία πρόταση υπάρχει ήδη υποψήφιος! Σήμερα πάντως ο Στ. Κασσελάκης πήγε το μεσημέρι στην “Αυγή” για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.