Αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει αμέτρητες φορές αλλά: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΗΤΤΗΜΈΝΟΙ;

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

ΕΔΟΕΑΠ: Συνεχίζεται η συνεργασία με τα Metropolitan – Τι θα ισχύσει με το Ερρίκος Ντυνάν

                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με τα θεραπευτήρια Metropolitan Φαλήρου και Metropolitan General, επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία, με προϋποθέσεις που ικανοποιούν τις θέσεις του Οργανισμού για σημαντικές εκπτώσεις.
Ως εκ τούτου, οι συμβάσεις με δύο Metropolitan παρατείνονται έως την υπογραφή νέων συμβάσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η οποία αφορά σε λεπτομέρειες που αναμένεται να συμφωνηθούν.
Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να συμβεί το ίδιο με το θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν, οι προτάσεις της διοίκησης του οποίου απέχουν πολύ από τις προσδοκίες και τις δυνατότητες του Οργανισμού μας. Η τρέχουσα σύμβαση με το Ντυνάν λήγει σήμερα 23/6/2023.
Ωστόσο, το Ντυνάν απεδέχθη την υπογραφή συμφωνίας με τον Οργανισμό μας που προβλέπει:
  • Την πλήρη κάλυψη από τον ΕΔΟΕΑΠ των ασφαλισμένων μας που πραγματοποιούν ή θα πραγματοποιήσουν στο μέλλον Χημειοθεραπείες, Ανοσοθεραπείες και Αιμοκαθάρσεις, χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.
  • Για τις λοιπές νοσηλείες θα γίνεται απευθείας τιμολόγηση του ΕΔΟΕΑΠ στο ποσό που αντιστοιχεί στο ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο) + 20% + τον αναλογούντα ΦΠΑ για τη νοσηλεία, καθώς και στις αμοιβές γιατρών (χειρουργού, βοηθού, αναισθησιολόγου), όπως αυτές έχουν καθορισθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ για κάθε περιστατικό (δηλαδή συνολικά σχεδόν 2,5 φορές περισσότερο από τον ΕΟΠΥΥ, που δίνει μόλις το 70% του ΚΕΝ). Το υπόλοιπο ποσό (επί του σημερινού τιμοκαταλόγου που παραμένει σε ισχύ) θα καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο ή, εφόσον υπάρχει, την ασφαλιστική του εταιρεία.
Επισημαίνεται ότι οι νοσηλείες που είναι σε εξέλιξη στο Ντυνάν ή έχει εκδοθεί εισιτήριο για αυτές θα καλυφθούν πλήρως από τον ΕΔΟΕΑΠ έως την ολοκλήρωσή τους.
 
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Σοκ από τις περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ)

Τέλος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ σε δύο από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, το Ερρίκος Ντυνάν και το Metropolitan. Οι περικοπές που ζητούσε η διοίκηση του Ταμείου των ΜΜΕ από τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία δεν έγιναν αποδεκτές και έτσι οι συμβάσεις σταματάνε. Ειδικά για το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο ουσιαστικά διατήρησε σε λειτουργία ο ΕΔΟΕΑΠ για να μην πτωχεύσει, το σοκ για πολλούς ασφαλισμένους που στήριξαν τη συμμαχία της διοίκησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές είναι μεγάλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ θα λαμβάνουν πλήρη νοσοκομειακή κάλυψη, εκτός των δημόσιων νοσοκομείων, που στο μεταξύ καταρρέουν με ευθύνη της κυβέρνησης, στην Ευρωκλινική-Ευρωκλινική Παίδων, στον Λευκό Σταυρό, στο Ευγενίδειο, στη Βιοκλινική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Θεραπευτήριο Αθηνών, στη Γενική Κλινική Υγείας Μέλαθρον ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας) και στο Therapis General. Το Ωνάσειο περιλαμβάνει μόνο τα καρδιολογικά περιστατικά. Στην ιστοσελίδα του edoeap.gr αναγράφονται όλες οι αλλαγές που ισχύουν.
Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο επίσης πλειοψηφία έχουν οι παρατάξεις που ελέγχουν το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), τέθηκε το ζήτημα από τις άλλες παρατάξεις, αλλά δεν συζητήθηκε. Στον κλάδο εκδηλώθηκε πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στις περικοπές.
Αναδημοσίευση:typologies

Tη νόμιμη παρακολούθηση δημοσιογράφων με κατασκοπευτικά λογισμικά ζήτησε και πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Τσεχίας, Ολλανδίας και Λοξεμβούργου ζήτησαν και πέτυχαν να είναι “νόμιμη” η παρακολούθηση των δημοσιογράφων και με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού! Την αποκάλυψη έκαναν πριν δυο ημέρας δημοσιογράφοι του reportersunited.gr (εδώ θα διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ).
Η Ευριδίκη Μπερσή και ο Alexander Fanta φέρνουν στη δημοσιότητα τα έγγραφα που καταδεικνύουν το πως οι αυταρχικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ τους και η κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκη, κατάφεραν να εξαιρεθεί η παρακολούθηση δημοσιογράφων από τον ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία του Τύπου. Με το ιστορικό των παρακολουθήσεων μέσω κατασκοπευτικών λογισμικών στη χώρα μας, ανάμεσα τους και δημοσιογράφοι όπως ο Θανάσης Κουκάκης, γίνεται κατανοητό πως η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκεται πλέον υπό διωγμό σε όλη τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναδημοσιεύουμε μέρος του σημαντικού ρεπορτάζ των δυο δημοσιογράφων και αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα υπάρξουν δημοσιογραφικές αντιδράσεις σε επίπεδο Ομοσπονδιών και ενώσεων στη χώρα μας, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ήδη αντέδρασε. 
<<Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το λεγόμενο European Media Freedom Act, την πρότασή νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ελευθερία του τύπου. Όμως, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων, το προσχέδιο του Κανονισμού (7 Ιουνίου 2023) συμπεριέλαβε εξαίρεση που κατοχυρώνει το δικαίωμα των κρατών να παρακολουθούν δημοσιογράφους με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, ακόμη και με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα εμπόδιζαν την κρατική αυθαιρεσία δεν περιλαμβάνονται.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Η κρίση στο Documento “έδειξε” τις επερχόμενες αλλαγές στα media

Κοινό μυστικό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης αποτελούν οι αλλαγές που έρχονται μετεκλογικά, με τον προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον των έντυπων εκδόσεων να κυριαρχεί. Οι εφημερίδες κινδυνεύουν με λουκέτο, τουλάχιστον οι καθημερινές εκδόσεις τους, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ρίχνουν περισσότερο βάρος στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά Μέσα και δεν φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης των εντύπων. 
Η κρίση των επτά ημερών στην εφημερίδα Documento, που άρχισε μετά την απόλυση μιας εργαζόμενης και την αντίδραση των δημοσιογράφων για αυτήν και κορυφώθηκε με τη δημόσια δήλωση του εκδότη διευθυντή Κώστα Βαξεβάνη ότι θα την κλείσει, προωθώντας ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, σχετίζεται άμεσα με αυτές τις εξελίξεις. Η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Μέσα που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στηρίζονταν από αυτό, ήταν ήδη σκληρή και πριν την κατάρρευση ων ποσοστών του στις εκλογές της 21ης Μάη. Οι δε εκτιμήσεις και πληροφορίες ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές στην οικονομική και εκδοτική στήριξη των μίντια μετά τις εκλογές έπαιξε ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις.
Η ενσωμάτωση, εξάλλου, της πλειονότητας των συστημικών ΜΜΕ στην κυρίαρχη προπαγάνδα και κατευθυνόμενη πληροφόρηση κράτους και κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή τους.

- από κείμενο στο mediatvnews.gr

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Η Bild ετοιμάζεται να αντικαταστήσει δημοσιογράφους με τεχνητή νοημοσύνη

Εκατοντάδες απολύσεις αναμένονται στην Bild αφού στο προσωπικό ότι ορισμένοι ρόλοι «δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα». Η γερμανική ταμπλόιντ Bild, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, πρόκειται να αντικαταστήσει μια σειρά από θέσεις εργασίας συντακτών με τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπής δαπανών ύψους 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.
Σύμφωνα με τον Guardian: Η εφημερίδα «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από τεχνητή νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες», ανέφερε ο ιδιοκτήτης της, ο μεγαλύτερος εκδότης μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, η εταιρεία Axel Springer, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό.
Ανέφερε ότι οι ρόλοι των «συντακτών, του προσωπικού παραγωγής εντύπων, των επιμελητών, των διορθωτών και των επιμελητών φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα», σύμφωνα με το email, το οποίο είδε η ανταγωνίστρια εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).
Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους ανθρώπους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι μόνο οι εκδότες που θα μπορούν να δημιουργήσουν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο» - όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και τα πρωτότυπα σχόλια - θα επιβιώσουν.
Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) επέκρινε τα σχέδια της μιντιακής εταιρείας Springer, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας στην Bild.
Το μήνυμα ακολουθεί την ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου, Mathias Döpfner, τον Φεβρουάριο ότι ο εκδότης θα γίνει «μια αμιγώς ψηφιακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης». Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν «να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ό,τι ήταν ποτέ - ή να την αντικαταστήσουν», δήλωσε.
Αναδημοσίευση:zoornalistas

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Κλειστά μάτια, βουλωμένα αυτιά

«Να πιέσουμε την Ευρώπη για να αλλάξει πολιτική στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού». Ωραία πρόταση. Να πιέσουμε λοιπόν. Πώς; Με δηλώσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες. Εχουν γίνει και θα υπάρξει συνέχεια. Ωστόσο, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα. 
Οι κυβερνήσεις να πιέσουν; Μα οι περισσότερες, για να μην πούμε όλες, βολεύονται μια χαρά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σκεπάζουν το πρόβλημα, πιστεύοντας ανοήτως ότι σύντομα θα εξομαλυνθούν τα πράγματα. Αδιαφορούν για τις αιτίες που παράγουν το φαινόμενο κυρίως γιατί ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στο πολιτικό προσωπικό που διοικούσε στο παρελθόν και διοικεί σήμερα τις συγκεκριμένες χώρες. Στο όνομα της δημοκρατίας μετέτρεψαν τις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε ερείπια. Η λέξη αυτοκριτική έχει εξοριστεί από το λεξιλόγιο των συστημάτων εξουσίας. Δεν θέλουν ν’ αλλάξει η γραμμή στο μεταναστευτικό-προσφυγικό γιατί αν συμβεί αυτό θα υποχρεωθούν να δεχθούν στις περιοχές τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ποιοι να πιέσουν; Οι πολίτες γενικώς; Τους απασχολούν άλλα θέματα, περισσότερο σοβαρά κατά την κρίση τους. Στις εκλογές επιλέγουν δεξιά κόμματα γιατί νομίζουν ότι θα τους προσφέρουν ασφάλεια.
Τα κόμματα της Αριστεράς να πιέσουν; Πιέζουν αλλά η πολιτική τους δεν επιβραβεύεται από τα εκλογικά σώματα. Αντιθέτως η επιρροή τους υποχωρεί και καταγγέλλονται από τους πολιτικούς αντιπάλους τους ότι είναι «εθνική εξαίρεση».
Τα κινήματα αλληλεγγύης να πιέσουν; Κάνουν ό,τι μπορούν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντί για ευγνωμοσύνη εισπράττουν κατηγορίες ότι βάζουν πλάτη στους διακινητές.

Κι αυτό δεν το θέλουν επικαλούμενες διάφορα επιχειρήματα του τύπου «απειλείται η συνοχή των κοινωνιών», «κινδυνεύουμε από την αύξηση της εγκληματικότητας», «θα χαθούν θέσεις εργασίας για τους υπηκόους μας» και άλλα τέτοιου περιεχομένου συνθήματα που τσαλακώνουν το πνεύμα του Διαφωτισμού το οποίο υποτίθεται πως υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είτε είναι της Δεξιάς είτε της εξημερωμένης σοσιαλδημοκρατίας.

Προβάλλουν επίσης και μια άλλη δικαιολογία που φαντάζει πολύ σοβαρή. Λένε ότι αν δεν αντισταθούμε σθεναρά και με όλα τα μέσα (εν ανάγκη ακόμη και μ’ αυτά που είναι σκληρά και έξω από τον πολιτικό πολιτισμό μας), αν επιτρέψουμε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση από τμήματα της κοινωνίας τα οποία στην απελπισία τους θα αναζητήσουν διέξοδο στα κόμματα της άκρας Δεξιάς. Τα σχήματα αυτά καραδοκούν για να διεισδύσουν στα φοβισμένα ακροατήρια. Δηλητηριάζουν τη δημόσια συζήτηση με ρατσισμό, εθνικισμό και μισαλλοδοξία. Υιοθετώντας όμως την ατζέντα της άκρας Δεξιάς νομιμοποιούν την πολιτική παρουσία της. Είναι πια μια κανονικότητα σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Αλλού είναι στην εξουσία ως βασικός εταίρος συμμαχικών μοντέλων, αλλού είναι στο κατώφλι της διακυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις των χωρών πρώτης υποδοχής, δηλαδή της Ελλάδας και της Ιταλίας (κυρίαρχη η Δεξιά και στις δύο), δεν έχουν καμία διάθεση να το κάνουν, κι ας λένε καμιά κουβέντα παραπάνω όταν έχουμε τραγικά γεγονότα σαν αυτό στην Πύλο. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν οι άλλες χώρες. Βλέπουν ότι οι συνήθεις ύποπτες κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας δεν έχουν καμιά συνέπεια εφαρμόζοντας ακραίες πολιτικές στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αντιθέτως διευκολύνονται από την υποτίθεται αυστηρή σε θέματα ανθρωπισμού ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Οπότε γιατί να αντιδράσουν πιο επιθετικά οι κυβερνήσεις των χωρών πρώτης υποδοχής; Δεν έχει νόημα. Χαμένος κόπος. Παίρνουν τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις αποτροπής, στήνουν φράχτες και πουλάνε πατριωτισμό στους πολίτες τους, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις και η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Εκτός από τις ζωές εκείνων που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας. Καλύτερα εκεί παρά να λιάζονται στις πλατείες μας.

Τάσος Παππάς
Eφημερίδα των Συντακτών (19.6.2023)

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Καταγγελία ΕΦΕ: Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά στα πρόσωπο φωτογράφου!

               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά το τέλος της  συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθηνάς  στις 15 Ιουνίου, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και ενώ τα μικρής διάρκειας επεισόδια είχαν σταματήσει, συνάδελφος μας φωτορεπορτερ, μέλος της ΕΦΕ, χωρίς κανένα λόγο, αναίτια και ανεξήγητα δέχθηκε απο μικρή απόσταση στο πρόσωπο του απο Αστυνομικό διμοιρίας ΜΑΤ, το γνωστο  χημικό.
Το περιστατικό πέραν βέβαια του ότι δεν μπορεί να  δικαιολογηθεί ακόμη και στην περίπτωση που εκτυλίσσονται επεισόδια, ο συνάδελφος μας  την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στο σημείο που δέχθηκε την απρόκλητη και επικίνδυνη για την σωματική του ακεραιότητα εκτόξευση χημικού,  βρίσκονταν μαζί με ολιγάριθμη ομάδα συναδέλφων φωτορεπόρτερ  που παρέμεναν  μέχρι την οριστική λήξη της διαδήλωσης.
Είναι λοιπόν  ακατανόητη αφ΄ενός μεν η αίτια ή  η αφορμή που δέχθηκε το επικίνδυνο αυτό χημικό στο πρόσωπο, αφετέρου το πώς ένας φωτορεπόρτερ με τον κατάλληλο και διακριτό εξοπλισμό που έφερε,  γίνεται στόχος για μια ακόμη φορά αστυνομικών δυνάμεων και μάλιστα με την συγκεκριμένη μέθοδο και πρακτική της εκτόξευσης  χημικού με στόχο αποκλειστικά  το πρόσωπο, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει ακομη και απώλεια της όρασης ή θα επιφέρει μεγάλες  δυσκολίες στο αναπνευστικό σύστημα ακόμη και   στην αίσθηση της όσφρησης.
Διαμαρτυρόμαστε για πολλοστή φορά,
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ  –ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ-ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΦΡΑΓΜΟ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Μόλις 19% εμπιστεύεται τις ειδήσεις ΜΜΕ στην Ελλάδα!

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας του Reuters Institute for the Study of Journalism στην ετήσια έκθεση του για τα Μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη. Στις 46 χώρες που ερευνώνται ο δείκτης εμπιστοσύνης είναι γενικά χαμηλός για τα παραδοσιακά media, για την Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος μόλις 19%.
Διαβάζοντας την έκθεση για την Ελλάδα από τον  Dr Antonis Kalogeropoulos εδώ https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/digital-news-report/2023/greece
διαπιστώνουμε πως καταγράφεται μεγάλη πτώση εμπιστοσύνης ακόμη και σε αυτούς που επιλέγουν συγκεκριμένες ειδήσεις και συγκεκριμένο ΜΜΕ. Γενικά τις ειδήσεις εμπιστεύεται το 19% των πολιτών, ενώ 24% εμπιστεύεται τις ειδήσεις που χρησιμοποιεί για την ενημέρωση του σε όλα τα media. Σύμφωνα με την έρευνα η “εμπιστοσύνη στις ειδήσεις” μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, εν μέρει λόγω της έντονης συζήτησης σχετικά με την πολιτική και επιχειρηματική επιρροή στα μέσα ενημέρωσηςΌπως επισημαίνεται τα τοπικά-περιφερειακά ειδησεογραφικά μέσα χαίρουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, ενώ οι εμπορικοί εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και οι ταμπλόιντ εφημερίδες ή οι ψηφιακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδεςτύπου ταμπλόιντ είναι λιγότερο αξιόπιστοι.
Η συζήτηση γύρω από την ελευθερία του Τύπου εντάθηκε τον Μάιο του 2022, γράφει η έκθεση, αφού ο ετήσιος δείκτης ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) έβαλε την Ελλάδα στην 108η θέση (κάτω 38 θέσεις από το 2021), κάτω από πολλές μη δημοκρατικές χώρες. Η αντιπολίτευση απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι περιορίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, επικαλούμενη την επιλογή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων να αναφέρει τη θέση της Ελλάδας στο άρθρο του. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επέκρινε την έκθεση, με τον Πρωθυπουργό να την αποκαλεί δημοσίως «χαζή», προκαλώντας την έντονη αντίδραση των RSF. Όταν ο Πρωθυπουργός κλήθηκε από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο να τη σχολιάσει, έδειξε τα πρωτοσέλιδα των αντικυβερνητικών εφημερίδων ως απόδειξη ότι δεν υπάρχει έλλειψη πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η έκθεση του RSF για το 2023 τοποθετεί την Ελλάδα σε παρόμοια θέση με πέρυσι (107η θέση).
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η απόφαση ειδικού δικαστηρίου να καταδικάσει τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης για παράνομη παρέμβαση στη δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών το 2016 –μαζί με επιχειρηματία που συμμετείχε στη διαδικασία– επιδείνωσε τις υπάρχουσες αντιλήψεις περί αδικαιολόγητων πολιτικών και επιχειρηματική επιρροή στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, η περίοδος που ακολούθησε το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Μάρτιο του 2023 (μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς μας) χαρακτηρίστηκε επίσης από δημόσια οργή και συγκεντρώσεις ενάντια στα κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Έντονη κριτική εκφράστηκε για ορισμένους εμπορικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και διάσημους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, οι οποίοι θεωρήθηκαν προκατειλημμένοι υπέρ της κυβέρνησης όταν απέδιδαν την ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Σημειώνεται ακόμη πως η αγορά ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά κατακερματισμένη, με τους Έλληνες ερωτηθέντες να χρησιμοποιούν πολύ μεγάλο αριθμό ειδησεογραφικών πηγών την εβδομάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ο κατακερματισμός της προσοχής στο διαδίκτυο οφείλεται εν μέρει στον μεγάλο αριθμό ψηφιακών ειδησεογραφικών μέσων που λειτουργούν, αλλά και στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook για ειδήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση ειδήσεων είναι πιο περιστασιακή και τυχαία. Εκτός από το Facebook, οι νέοι Έλληνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Instagram και το TikTok για να λαμβάνουν ενημερώσεις ειδήσεων από ειδησεογραφικούς οργανισμούς ή πολιτικούς παράγοντες επιρροής/ακτιβιστές. Ωστόσο, ο κατακερματισμός του οικοσυστήματος των ελληνικών μέσων ενημέρωσης εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα ψηφιακά μέσα.

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ο Άγνωστος Ψηφιακός Πόλεμος χειραγώγησης και προπαγάνδας

Γράφει στο ΠΡΙΝ ο Έκτωρ-Ξαβιέ Δελαστίκ
αναδημοσίευση αποσπασμάτων από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο ολόκληρο διαβάζετε εδω
Ο δεξιός ηγέτης και οι απείρως δημοφιλέστεροι διαδικτυακοί του φίλοι
Μελετώντας τις αναφορές στο παγκόσμιο Twitter για την κρίση στον Έβρο το 2020, ένα από τα λιγότερο σημαντικά αλλά περισσότερο διασκεδαστικά στοιχεία που προέκυψαν ήταν το εξής: οι επίσημοι λογαριασμοί των ελληνικών κυβερνητικών στελεχών είχαν επιρροή τριτο-τέταρτης κατηγορίας σε σχέση με βραχύβιους λογαριασμούς  (burner accounts) της ελληνικής ακροδεξιάς στη συζήτηση, παρά το ότι κινούνταν στους ίδιους κύκλους
Το ζήτημα των Μ.Κ.Δ. ταλαιπωρεί την αριστερά περίπου από την αρχή της δημοφιλίας τους. Στα πλαίσια του παρόντος άρθρου θα εξετάσουμε τη γεωμετρία τους, την εμπειρία χρήσης που αυτή παράγει και θα καταλήξουμε σε μια σειρά τακτικούς και στρατηγικούς κανόνες για την οργανωτική αξιοποίησή τους.
Οι ισχυροί ακολουθούν τους ισχυρότερους: η λυδία λίθος κάθε Μ.Κ.Δ.
Η διαφορά δυναμικής από την οποία ξεκινήσαμε δεν αφήνεται στην τύχη της: ενισχύεται στοχευμένα από τις επιλογές χαρακτηριστικών των Μ.Κ.Δ., οι οποίες σχεδιάζονται για να αυξήσουν την «κίνηση» εντός τους προς όφελος της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Πολύ απλοϊκά, οι λογαριασμοί με εκατοντάδες ακόλουθους τείνουν δυσανάλογα συχνά να ακολουθούν λογαριασμούς με χιλιάδες ακόλουθους και αυτοί με τη σειρά τους ακολουθούν δυσανάλογα συχνά λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες [6]. Τα κίνητρα που δίνει η κάθε εταιρία διαφέρουν, αλλά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: έναν ιμάντα συνεχούς αναπαραγωγής περιεχομένου από τα πάνω προς τους κόμβους και από τους κόμβους προς τους καταναλωτές. Για τις εταιρίες αυτές, η συνεχής λειτουργία του ιμάντα αυτού παράγει το βασικό τους προϊόν: προσωπικά δεδομένα χρηστών προς εμπορία [7].
Εάν όμως αυτή η δομή κάνει το προπαγανδιστικό μέρος του εαυτού σας να σηκώνει το φρύδι, έχετε δίκιο. Αυτή η ιεραρχική δομή σφράγισε την πανδημία του SARS-CoV-2, όπου το 73% της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας στα πλαίσια του Facebook είχε ως τελική πηγή 12 (!) αντιεμβολιαστικούς λογαριασμούς πρώτης γραμμής [8] [9]. Σε οριακα πιο αθώα εκδοχή, οι διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών multi-level marketing όπως η Herbalife αξιοποιούν τα Μ.Κ.Δ. από τη σκοπιά του ότι η διαφήμιση κινείται και οριζόντια, προερχόμενη φαινομενικά από πρόσωπα που γνωρίζει και εμπιστεύεται κανείς. Η τεχνογνωσία αυτή βρίσκει κρατική εφαρμογή με ανάγλυφο τρόπο στην ευρεία χορήγηση δωρεάν ταξιδιών σε influencers προς (μεταξύ άλλων) Η.Π.Α., Σαουδική Αραβία και Πακιστάν [10]. Η διαφήμιση που δημιουργείται και αναπαράγεται με αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα χρήσιμο και στοχευμένο σουλούπωμα της διεθνούς εικόνας κρατών με συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πόλεμος της πληροφορίας: πεδίο μάχης των Μ.Κ.Δ.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Οι εργαζόμενοι γύρισαν μόνοι τους το «γρανάζι» της ΕΡΤ

Γράφει στο ΠΡΙΝ ο Νάσος Μπράτσος
Μία δεκαετία πέρασε από το λουκέτο στην ΕΡΤ, αλλά και από τον μεγάλο αγώνα που ξεκίνησε τη στιγμή που έπεφτε το «μαύρο». Χωρίς ρεύμα, νερό, αναλώσιμα, μισθό (πολλοί δούλευαν από το σπίτι για να μην έχουν τις δαπάνες μετακίνησης, ειδικά όσοι έμεναν σε μακρινές περιοχές από το Ραδιομέγαρο), «ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο με κάτι ναύτες τρελούς πειρατές», που λέει και το τραγούδι, ξεκίνησε ένα διετές ταξίδι που όμοιό του δεν υπήρχε μέχρι τότε.
Παρά τις μέχρι τότε αδυναμίες ανθρώπων αλλά και πολιτικών συγκροτήσεων, που πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν ήταν προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράστηκε ένα άλλο είδος δημοσιογραφίας και πολιτισμού. Με χαρακτηριστικό το σμίξιμο τμημάτων της κοινωνίας με τους εργαζόμενους των ΜΜΕ (δεν ήταν μόνο οι ΕΡΤικοί, αλλά και όσοι/ες ήρθαν από άλλα ΜΜΕ για βοήθεια που ήταν πολύτιμη). 
Ακόμα και όταν τα ΜΑΤ «πήραν» το Ραδιομέγαρο, σημεία όπως η ΕΡΤ-3, η ΕΡΤ Πάτρας στο θρυλικό «δασύλλιο», τα σπίτια μας, αλλά και τοπικά ΜΜΕ που μας φιλοξένησαν και σε οργανωτικές μας λειτουργίες, έγιναν κάστρα αγώνα. Δημιουργήθηκαν δεσμοί επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και όχι «δεσμοί» προϊσταμένων σε τομείς ενημέρωσης με non paper και συστημικούς-κομματικούς Γκρούεζες των γραφείων Τύπου και των κομματικών επιτελείων, όπως ήταν μέχρι τότε η κυρίαρχη εκδοχή, που έχει επανέλθει αναβαθμισμένη στις μέρες μας, αφού το σύστημα πήρε το μάθημά του, κάτι που δεν μπορώ να πω ότι ισχύει και για όλους όσους αγωνιστήκαμε μέσα και έξω από την ΕΡΤ.
Στο διάστημα αυτό της διετίας 2013-15, εκφράστηκαν σε κάποια σημεία καμπής αποστρατείες που πρόσθεσαν δυσκολίες. Αυτες ήταν: Η έναρξη της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ και η απόρριψη των αιτήσεων ενός αριθμού εργαζομένων που όσο βρισκόμασταν στο Ραδιομέγαρο συμμετείχε προσδοκώντας άμεση πτώση της ΝΔ, που όμως δεν ήρθε. Οι ευρωεκλογές το 2014 με το βλακώδες σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψηφίζουμε την Κυριακή και τη Δευτέρα φεύγουν, που απογοήτευσαν όσους περίμεναν συντριπτικό αποτέλεσμα που θα δημιουργούσε άμεσες εξελίξεις. Τέλος, η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι να ξανανοίξει την ΕΡΤ πέρασε ένα ιδιαίτερα ψυχοφθόρο εξάμηνο, όπου έπρεπε να την κρατάμε ανοιχτή, αλλιώς κανείς δεν ήξερε ποια μπορεί να ήταν η εξέλιξη.
Νικήσαμε όμως και περίπου 2.300 εργαζόμενοι ξαναγύρισαν στη δουλειά τους, ανεξάρτητα από το τοπίο που δημιουργήθηκε μετά, με τις αλληλοσπαραζόμενες φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ από το 2015 έως και το 2019, αλλά και την εργασιακή απορρύθμιση που έφεραν οι «άριστοι» της ΝΔ στις εργολαβίες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απευθείας αναθέσεις. Πάνω από όλα, φάνηκε ότι χωρίς τους εργαζόμενους (και στα ΜΜΕ), γρανάζι δεν γυρνά και μια χαρά περάσαμε συλλογικά και αυτοοργανωμένα χωρίς αφεντικά.
Πηγή αναδημοσίευσης prin.gr