Αποζημιώνουν τη Digea λόγω 5G
Από τις Τυπολογίες
Σε 1.910.639 ευρώ υπολογίζεται η αποζημίωση της εταιρείας παρόχου Digea για την απώλεια της μίας από τις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες που δόθηκαν το 2014. Η απώλεια των τηλεοπτικών συχνοτήτων στα 700MHz, δηλαδή από την 50ή ως και την 60ή στα UHF, που θα δοθούν στις τηλεπικοινωνίες για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G, φέρνει αποζημίωση για την Digea. Οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Στέλιος Πέτσας υπογράφουν την υπουργική απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης και το μεταβατικό διάστημα της ψηφιακής μετακίνησης των δύο παρόχων δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης (ΕΡΤ και Digea).
H υποχρεωτική μετακίνηση αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι τότε είναι αδύνατον να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες 5G, κάτι που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας την αποκάλυψη της στήλης την περασμένη Κυριακή για τις καθυστερήσεις στο 5G, που προβλέπεται να δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης στην Digea, η οποία είναι το 25% του συνόλου των συχνοτήτων που της είχαν δοθεί το 2014. Επιβεβαιώνεται επίσης η αποκάλυψη της στήλης πως αιτία της αποζημίωσης είναι ότι οι δύο πάροχοι δικτύου δεν προχώρησαν στη νέα ψηφιακή τεχνολογία DVB-T2. Σε περίπτωση που το είχαν κάνει δεν θα υπήρχε ζήτημα αποζημίωσης, γιατί όλα τα τηλεοπτικά κανάλια-πελάτες της Digea θα χωρούσαν στο μειωμένο τηλεοπτικό φάσμα.
Για την καταβολή της αποζημίωσης στην Digea εφαρμόζεται μεικτό σύστημα. Το ποσό των 681.389 ευρώ καταβάλλεται άμεσα στην ιδιωτική εταιρεία, ενώ το ποσό το 1.229.250 ευρώ θα συμψηφισθεί με τις μελλοντικές πληρωμές της εταιρείας στο Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 409.750 ευρώ ανά έτος, που είναι προγραμματισμένες για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
Πρακτικά, δηλαδή, η Digea δεν θα πληρώσει τις επόμενες τρεις δόσεις για την κατοχή του συνόλου των τηλεοπτικών συχνοτήτων που έλαβε το 2014 έναντι ποσού 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει χρήματα εντός του έτους. Στην ίδια απόφαση πάντως ορίζεται πως υπάρχει ενδεχόμενο και άλλης αποζημίωσης, ειδικά για τα περιφερειακά κανάλια, ποσό που θα καθοριστεί σύμφωνα με την εισήγηση της ΕΕΤΤ ανά περιφερειακή ζώνη. Επί της ουσίας, επειδή η Digea δεν θα εκπέμπει σε DVB-T2, θα μπορεί να μειώνει την ποιότητα του ψηφιακού σήματος στα περιφερειακά κανάλια που δεν θα χωράνε και θα αποζημιωθεί γι’ αυτό ανά περιφερειακή ζώνη.
Στην ίδια απόφαση ορίζεται πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί το DVB-T2 σε συγκεκριμένα κέντρα εκπομπής, όπως, π.χ., Ακαρνανικά, Αίνος, Κυκλάδες-2, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κυκλάδες-1, τότε η Digea θα πρέπει να επιστρέψει στην ΕΕΤΤ αναλογικά το ποσό της αποζημίωσης που έλαβε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.