tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Σάββατο 10 Μαΐου 2025

Human Rights Watch: Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης από το κακό στο χειρότερο

Στη νέα έκθεσή της για τις απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με τίτλο “Από το κακό στο χειρότερο”, η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch αναφέρει όλα τα πρόσφατα γεγονόταν που αποδεικνύουν το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει χωρίς προστασία τους ερευνητικούς δημοσιογράφους ερευνούν.

Από το κακό στο χειρότερο
Η Επιδείνωση της Ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα
https://www.hrw.org/
Η Human Rights Watch,  σημειώνει σε μια ακόμη έκθεση καταπέλτη για την Ελευθερία του Τύπου, ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, ενώ με τον κυβερνητικό έλεγχο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και την αυτολογοκρισία από δημοσιογράφους και συντάκτες, υπάρχουν “τρομερές συνέπειες για τη δημοκρατία και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση στην Ελλάδα”. Η οργάνωση ζήτησε και την άποψη της κυβέρνησης αλλά όπως σημειώνει οι ισχυρισμοί της έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της. “Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ισχυρισμοί για παρενόχληση κατά δημοσιογράφων είναι υπερβολικοί και δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων διεξάγεται πάντα νόμιμα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα”. 
Αναδεικνύει επίσης τις αγωγές Slapps και το πώς διεθνείς οργανώσεις έχουν καταδικάσει τις αγωγές Δημητριάδη κατά του Reporters United και της Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και των ρεπόρτερ Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρογιάννη,Κάσδαγλη Χριστόφορο και Θανάση Κουκάκη ως καταχρηστικές, ως «αγωγές που κατατίθενται από ισχυρά πρόσωπα με σκοπό να φιμώσουν την αξιόπιστη δημοσιογραφία».
Απαντώντας για αυτό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι οι καταχρηστικές αγωγές δεν είναι «σοβαρό πρόβλημα» στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι ένας μικρός αριθμός αγωγών κατά δημοσιογράφων γίνεται τελικά δεκτός από τα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.