tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τις δολοφονίες δημοσιογράφων από το Ισραήλ

“Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους δημοσιογράφους που στοχοποιήθηκαν από το Ισραήλ παρά τα ισχυρά στοιχεία που υπάρχουν ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου”. 
Αυτά σημειώνει η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων CPJ στον έναν χρόνο από την 13η Οκτωβρίου, όταν σε μια στοχευμένη επίθεση ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δύο οβίδες αρμάτων μάχης με διαφορά 37 δευτερολέπτων στο νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdallah και τραυματίζοντας άλλους έξι δημοσιογράφους. Οι επτά δημοσιογράφοι βρίσκονταν στην κορυφή ενός λόφου περίπου ένα μίλι μακριά από τις πλησιέστερες εχθροπραξίες, φορώντας ξεκάθαρα γιλέκα τύπου «Press» και έκαναν ρεπορτάζ δίπλα σε ένα αυτοκίνητο με την ένδειξη «TV». Από την  ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκε ακαριαία ο Issam Abdallah του Reuters, βετεράνος βιντεοδημοσιογράφος με εκτενή εμπειρία στην κάλυψη συγκρούσεων στη γενέτειρά του Λίβανο, αλλά και στη Συρία, το Ιράκ και την Ουκρανία. Η φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Christina Assi, επίσης από τον Λίβανο, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Πέντε άλλοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν επίσης: ο Dylan Collins του AFP, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Carmen Joukhadar του Al Jazeera και ο Elie Brakhya, επίσης από τον Λίβανο. και οι Thaer Al-Sudani του Reuters και Maher Nazeh, από το Ιράκ.
Ένα χρόνο μετά από αυτές τις καταγγελίες, το Ισραήλ δεν έχει καν ολοκληρώσει μια προκαταρκτική έρευνα για τις επιθέσεις. Κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ή θεωρηθεί υπεύθυνος για κανέναν από αυτούς τους θανάτους, και το IDF δεν έχει αποκαλύψει εάν έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα για φόνο δημοσιογράφου.
Ο συνολικός αριθμός των στοχευόμενων δημοσιογράφων είναι πιθανότατα υπομετρημένος εν μέσω μυριάδων προκλήσεων για την τεκμηρίωση ενός πολέμου που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 128 δημοσιογράφους, 126 από αυτούς από ισραηλινά πυρά . Ο αριθμός και ο ρυθμός των δολοφονιών δημοσιογράφων, η μεγάλης κλίμακας καταστροφή της υποδομής των μέσων ενημέρωσης, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος και η έλλειψη ανεξάρτητης πρόσβασης στη Γάζα για τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν θέσει εμπόδια στην αξιολόγηση της εσκεμμένης στόχευσης δημοσιογράφων για τη δουλειά τους. Το CPJ έχει επίσης τεκμηριώσει ένα μοτίβο για μέλη οικογενειών δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν μετά από απειλές που αυτοί δέχθηκαν. Τον Μάιο του 2023, η CPJ δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε ποτέ καταλογίσει ευθύνες στο στρατό για 20 δολοφονίες δημοσιογράφων τα τελευταία 22 χρόνια.
Καταλήγοντας η Επιτροπή προστασίας υπογραμμίζει πως η ατιμωρησία στις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, δείχνει πως ο ισραηλινός στρατός έχει την άδεια να συνεχίσει αυτό το θανατηφόρο μοτίβο.
Τον Μάρτιο του 2024, μια έρευνα από την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ισραηλινό τανκ στόχευε «σαφώς αναγνωρίσιμους» δημοσιογράφους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τέσσερις πρόσθετες έρευνες — απότο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων , τη Διεθνή Αμνηστία , το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Reuters — κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: το Ισραήλ διεξήγαγε σκόπιμη επίθεση σε δημοσιογράφους. Μια εσκεμμένη επίθεση κατά αμάχων συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σημειώνει η CPJ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.