tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Έρευνα του Assiociated Press αποκαλύπτει πως το Ισραήλ σκοτώνει στοχευμένα ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από την έρευνα του AP για τις παλαιστινιακές οικογένειες που αποδεκατίστηκαν ως σήμερα στη Γάζα από το στρατό του Ισραήλ.
 «Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας. Στην ιστοσελίδα των ειδήσεων του πρακτορείου η Sarah El Deeb γράφει από τη Βηρυτό, το ρεπορτάζ για τις στοχευμένες δολοφονίες. ( Πηγή της φωτογραφίας apnews). <<Σε βαθμό που δεν έχει ξαναδεί, η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα σκοτώνει ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων . Μερικές φορές τέσσερις γενιές από την ίδια οικογένεια, έχουν χαθεί σε μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές ή σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών με στόχο τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Συχνά δεν υπάρχει προειδοποίηση. Η έρευνα του Associated Press εντόπισε τουλάχιστον 60 παλαιστινιακές οικογένειες, όπου 25 ή περισσότερα μέλη τους σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου>>. 
Πολλές οικογένειες δεν έχουν σχεδόν κανέναν να τεκμηριώσει τον απολογισμό των νεκρών και χιλιάδες δεν μπορούν να μιλήσουν για όλους τους νεκρούς τους επειδή εκατοντάδες πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Η ανασκόπηση του AP περιελάμβανε αρχεία θυμάτων που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας μέχρι τον Μάρτιο, διαδικτυακές ειδοποιήσεις θανάτου, σελίδες και υπολογιστικά φύλλα κοινωνικής δικτύωσης οικογένειας και γειτονιάς, λογαριασμούς μαρτύρων και επιζώντων, καθώς και δεδομένα από την Airwars, μια εταιρεία παρακολούθησης συγκρούσεων με έδρα το Λονδίνο. Το AP εντόπισε επίσης και ανέλυσε 10 ισραηλινά χτυπήματα, από τα πιο θανατηφόρα στον πόλεμο, μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 24 Δεκεμβρίου. Αυτοί οι βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους.
Μεταξύ των σκληρότερων χτυπημάτων είναι η οικογένεια Μουγκράμπι: περισσότεροι από 70 σκοτώθηκαν σε μία μόνο ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Δεκέμβριο. Οι Abu Najas: πάνω από 50 σκοτώθηκαν στις επιδρομές του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο εγκύων γυναικών. Η μεγάλη φυλή Doghmush έχασε τουλάχιστον 44 μέλη σε μια επίθεση σε τζαμί και το σύνολο εκτινάχθηκε στα ύψη 100 εβδομάδες αργότερα. Μέχρι την άνοιξη, περισσότερα από 80 μέλη της οικογένειας Abu al-Qumssan είχαν σκοτωθεί.
Η Γάζα ήταν υπό πολιορκία πριν από τον πόλεμο, αλλά από τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν αποκλείσει εντελώς την πρόσβαση σε εξωτερικές ομάδες αναφοράς ή ανεξάρτητους ερευνητές. Εκατοντάδες ντόπιοι ρεπόρτερ έκαναν ταχυδακτυλουργίες καλύπτοντας τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς – 6.000 τις πρώτες πέντε ημέρες του πολέμου – ενώ έτρεχαν για τη ζωή τους και αναζητούσαν καταφύγιο για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Τον πρώτο μήνα μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 300 οικογένειες Παλαιστινίων έχασαν πάνω από 10 μέλη. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου 51 ημερών του 2014.
Οι 10 βομβαρδισμοί που αναλύθηκαν από το AP έπληξαν κυρίως κτίρια κατοικιών, σπίτια και καταφύγια όπου γονείς, παιδιά, παππούδες ήταν μαζεμένοι μαζί για ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προφανής στρατιωτικός στόχος ή άμεση προειδοποίηση προς όσους βρίσκονταν μέσα. Η οικογένεια Σάλεμ έχει χάσει συνολικά τουλάχιστον 270 μέλη. Σε μια επίθεση στον πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya στη βόρεια Γάζα, οι ισραηλινές βόμβες διέγραψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο κτιρίων. Σχεδόν 40 μέλη της οικογένειας Abu al-Qumssan σκοτώθηκαν, ενώ ο απολογισμός για εκείνη την επίθεση της 31ης Οκτωβρίου παραμένει άγνωστος.
Γιατί είναι μέρος των εγκλημάτων πολέμου και των υποθέσεων γενοκτονίας
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι λαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των ζημιώ νσε άμαχους [πολίτες. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, συχνά προειδοποιούσε απευθείας τους αμάχους ότι θα στοχοποιηθούν. Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σπάνια, αντικαθίσταται από εντολές εκκένωσης για ολόκληρες περιοχές που δεν μπορούν ή δεν θα υπακούσουν όλοι. Το ανώτατο δικαστήριο του κόσμου, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η δολοφονία οικογενειών από γενιά σε γενιά είναι βασικό μέρος της υπόθεσης .
Ξεχωριστά, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητά εντάλματα σύλληψης για δύο Ισραηλινούς ηγέτες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκ προθέσεως δολοφονίας αμάχων, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ολόκληρο τομ ρεπορτάζ του Apnews τo διαβάζετε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.