tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Από τη λογοκρισία στην καταστολή

Ματίνα Παπαχριστούδη στο 
ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Το επιχείρησαν ήδη: Να περάσει χωρίς να το καταλάβει κανείς ο έλεγχος και η τιμωρία για κάθε είδους περιεχόμενο στο διαδίκτυο με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου. Το επιχείρησαν με δόλια τακτική, γνώριμη πάντως για την κρατική εξουσία. Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου (νόμος πλέον από χθες) όπου ενσωματώνεται η Τηλεοπτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία δεν δόθηκε δυνατότητα διαβούλευσης, πρόσθεσαν μία πρόταση ως δεύτερη παράγραφο. Τη «δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος», με βάση την ελληνική νομοθεσία.
Την κυβερνητική λαθροχειρία αποκάλυψε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και εντός δυο ημερών υπήρξε ξεσηκωμός στον κόσμο της τέχνης. Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση, η ουσία είναι πάντως ότι η δόλια ρύθμιση δεν αφορούσε μόνο τους καλλιτέχνες. Η απειλή αποκάλυψης των προθέσεων καταστολής οδήγησε στην απάλειψη της συγκεκριμένης παραγράφου. Η πρόθεση δεν παύει να υπάρχει. Όπως δεν θα πάψουν και οι απόπειρες να τη θεσμοθετήσουν. 
Το σύστημα ελέγχου της ενημέρωσης-πληροφόρησης στα παραδοσιακά μίντια και τους δημοσιογράφους δεν αρκεί στην κρατική εξουσία. Αποδείχθηκε περίτρανα στην υπόθεση της Ικαρίας. Με την εφαρμογή των διατάξεων του αντιτρομοκρατικού και του Ποινικού Κώδικα για «προγράμματα-υπηρεσίες- βίντεο» στο διαδίκτυο, ο έλεγχος και η τιμωρία ξεφεύγουν από τα συνήθη όργανα και διαδικασίες του κράτους, όπως το ΕΣΡ ή η δικαιοσύνη. Εισάγεται η ευθεία καταστολή, με απειλή κάθειρξης για οτιδήποτε θα χαρακτηριζόταν «προτροπή».
Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό πως η κρατική εξουσία αναζητά τρόπους να θεσμοθετήσει την καταστολή της αντίθετης άποψης στο διαδίκτυο. Τα παραδείγματα σε επίπεδο ΕΕ είναι πολλά και αποκαλυπτικά. Οι κυβερνήσεις έχουν στόχο να βάλουν στο χέρι το διαδίκτυο, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν εκεί τη ροή και διακίνηση πληροφοριών, ειδήσεων, ιδεών και δράσεων. Περισσότερα από δυο χρόνια διαρκεί η συζήτηση για μέτρα ελέγχου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πάμπολλες είναι οι προσπάθειες να «παταχθούν» οι υποτιθέμενες ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση. Με αυτόν τον μανδύα, κυρίως, επιχειρείται να θεσμοθετηθεί η καταστολή της διαφορετικής άποψης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.