tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

“Τους ενοχλεί η καταγραφή της αστυνομικής βίας και μας φιμώνουν”

Γράφει η Μάρθα Κίσκιλα. Αναδημοσίευση από το
 tvxs.gr
Το σχέδιο για την… «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις για την «ασφάλειά» τους σε περίπτωση επεισοδίων, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με αυτό, οι δημοσιογράφοι θα «οριοθετούνται» σε χώρο επιλογής της αστυνομίας, με την οποία θα «επικοινωνούν» μέσω αξιωματικού που θα έχει τον ρόλο «συνδέσμου» μέχρι να λήξει η «συνάθροιση».  Για το σχέδιο Χρυσοχοϊδη, που θέτει επί της ουσίας εκτός διαδηλώσεων τους δημοσιογράφους, μίλησαν στο tvxs.gr η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη και η Ματίνα Παπαχριστούδη, μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή».
«Η δουλειά η δική μας, η καταγραφή δηλαδή του γεγονότος δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως. Και το γεγονός ότι θα γίνει για την δική μας προστασία είναι καθαρά προσχηματικό. Γιατί μέχρι τώρα όσες επιθέσεις έχουμε δεχτεί, τουλάχιστον οι φωτορεπόρτερ, τις έχουμε δεχτεί ενώ δεν συμβαίνει κανένα περιστατικό. Και ο τραυματισμός ο δικός μου και ο τραυματισμός του Μάριου Λώλου και άλλων συναδέλφων, συνέβησαν όταν δεν γινόντουσαν επεισόδια. Απλά ήταν περίοδος εκτεταμένων επεισοδίων και κυρίως επιθέσεων σε διαδηλωτές, που η αστυνομική βία είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της κι επειδή η καταγραφή “ενοχλούσε” , δεχτήκαμε κι αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τατιάνα Μπόλαρη.
Και προσθέτει: «Αυτό που κατά τη γνώμη μου θέλουν να κάνουν είναι να μην υπάρχει καταγραφή των επιχειρήσεων της αστυνομίας. Και θεωρώ ότι το επόμενο βήμα θα είναι αυτό που προσπάθησαν να περάσουν στη Γαλλία αλλά δεν τα κατάφεραν, να μας απαγορεύουν δηλαδή να τραβάμε δημόσιες επιχειρήσεις της αστυνομίας. Δηλαδή κάνει επιχείρηση η αστυνομία για κατάληψη χώρου, θα είμαστε στα 100 μέτρα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καταγράψουμε πως και με ποιον τρόπο θα γίνεται η σύλληψη και η προσαγωγή. Ουσιαστικά αυτό που θέλουν είναι να μας απομακρύνουν από το σημείο του συμβάντος για να μην καταγράφεται. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον καθιερώνεται στις πορείες αστυνομικός από διμοιρία των ΜΑΤ με κάμερα να δίνει Live εικόνα του τι συμβαίνει».
«Αυτό που λένε ότι γίνεται για την δική μας προστασία είναι “εντυπωσιακό”. Γιατί όσες φορές έχουμε δεχθεί επιθέσεις από αστυνομικούς τις έχουμε δεχτεί, μαζί με απειλές. Άρα ποια δική μας προστασία; Να είμαστε πίσω τους, οπότε να μην μπορούν να μας βαράνε; Όπως λέω κάθε φορά, αν τους ενοχλεί η καταγραφή αυτών που κάνουν, να μην τα κάνουν. Είναι τόσο απλό.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό. Καταργούν τη δουλειά μας επί της ουσίας. Είμαστε τα μάτια του κόσμου για το τι συμβαίνει, έχουν αποδείξει κι έχουμε αποκαλύψει πολλές υποθέσεις αδικημάτων που δεν υπήρχαν και αυτό το φοβούνται. Μόνο αυτό μπορώ να υποθέσω», κατέληξε η Τατιάνα Μπόλαρη.
Από τη μεριά της και η Ματίνα Παπαχριστούδη, σχολίασε το σχέδιο Χρυσοχοϊδη, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ευθεία κατασταλτική παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και απόπειρα φίμωσης της ενημέρωσης. Το πρόσχημα της “προστασίας” των δημοσιογράφων είναι γελοίο όταν τα περισσότερα “θύματα” εργαζομένων στα ΜΜΕ προέρχονται από την αστυνομική καταστολή».
Συμπληρώνει μάλιστα ότι «στόχος είναι αυτό που ομολογείται στη δεύτερη παράγραφο, με την επιτήρηση δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ από υπεύθυνο αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Το πλέον επικίνδυνο για την ελευθεροτυπία ωστόσο είναι η παραδοχή πως θα λειτουργεί “επικοινωνιακό κέντρο” των αστυνομικών δυνάμεων που θα κάνει χρήση εικόνων από κάμερες τις οποίες θα φέρουν οι αστυνομικοί και από τα drones που θα φέρουν επίσης κάμερες για να καταγράφουν τους διαδηλωτές. Όταν στη Γαλλία το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το σχέδιο της αστυνομίας να χρησιμοποιεί εικόνες από drones στις διαδηλώσεις, το υπουργείο του Μ.Χρυσοχοϊδη, επαίρεται για τη χρήση τους, χωρίς να υπάρχει κάν νόμιμη διαδικασία για τη χρήση τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.