tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ελευθερία του Τύπου: στα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσεται η χώρα μας σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΕ

Στις δημοκρατίες δυτικού τύπου, όπως η ελληνική, σπανίως γίνονται καταγγελίες για λογοκρισία στον Τύπο. Πριν τη λογοκρισία τα μιντιακά συστήματα έχουν άλλους μηχανισμούς ελέγχου της ειδησεογραφίας, όπως η.. αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων, η απόκρυψη ειδήσεων, η υποβάθμιση (σημαντικών) ειδήσεων, η αλλοίωσή τους. Επειδή σπανίως γίνονται καταγγελίες για λογοκρισία, γι’ αυτό, όταν γίνονται, έχουν βάρος και προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις.
Περιστατικά όπως αυτό εναντίον της Έλενας Ακρίτα, κινήσεις λογοκρισίας που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου καταγράφονται από τις διεθνείς οργανώσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία, όπως εν προκειμένω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, εκδίδουν κάθε χρόνο τη λίστα για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα βρισκόταν πολύ ψηλά στον Πίνακα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα τα χρόνια προ της κρίσης. Περίπου στη θέση 30 παγκοσμίως. Με την επιβολή των Μνημονίων το 2010, η Ελλάδα άρχισε να κατρακυλάει, όμως η χαριστική βολή που την έφερε στα τάρταρα ήταν το 2013 με το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Από το 2017 άρχισε να ανεβαίνει σιγά - σιγά, έως το 2019, οπότε μέτρησε αρνητικά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έθεσε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, όπως επίσηςοι επιθέσεις εναντίον φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις και η επίθεση στα γραφεία της Athens Voice.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΣΗΕΑ προτίθεται να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και να γνωστοποιήσει το κρούσμα λογοκρισίας εναντίον της Έλενας Ακρίτα.
Για την κατάρτιση της λίστας για τον βαθμό ελευθερίας του Τύπου σε κάθε χώρα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας σε κάθε χώρα (από πολιτικά, επιχειρηματικά, θρησκευτικά ή άλλα συμφέροντα), η ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες περιοχές, σε συρράξεις, διαδηλώσεις κ.α. και η δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμά τους, ο προπηλακισμός ή η κακοποίηση των δημοσιογράφων, καθώς και δείκτες που αφορούν τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μέσων και της δημοσιογραφίας σε κάθε χώρα.
- πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.