tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

«Χαστούκι» στον Μητσοτάκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ενα ηχηρό «όχι» ήταν η απάντηση των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην απόπειρα της κυβέρνησης να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας διά χειρός μάλιστα της ίδιας της αστυνομίας.
Το «όχι» αφορά όλο το πακέτο των σκληρών μέτρων που έσπευσε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σχετικά με την «προστασία» των.. Πανεπιστημίων όχι μόνο από ακραία περιστατικά παραβατικότητας, αλλά και από το «παρακράτος» και τον «φασισμό της Αριστεράς», όπως ο ίδιος προσδιόρισε και ονόμασε τον «εχθρό».
Η σύνοδος των πρυτάνεων απέρριψε τη δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση άμεση ή έμμεση με την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης (π.χ. είσοδος με χρήση καρτών) παρά μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες. Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.
Η έκτακτη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των πρυτανικών αρχών μετά τις προχθεσινές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε πάνω από 4 ώρες και οδήγησε σ’ ένα αδιαμφισβήτητα «συναινετικό κείμενο», όπως επισήμαιναν εμφατικά οι πρυτάνεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξαν ορισμένες μειοψηφικές προτάσεις για πιο σκληρά πρωτόκολλα φύλαξης και φρούρησης, αλλά ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε συναίνεση στην ουσία των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Πανεπιστημίων.
Αυτό που χρειάζονται λοιπόν τα Πανεπιστήμια είναι: όχι αστυνόμευση, αλλά «η φύλαξη που τους λείπει», όχι ασφυκτικό έλεγχο και κυκλώματα παρακολούθησης, αλλά έλεγχο εισόδου σε ευαίσθητες υποδομές που τα ίδια τα Ιδρύματα θα προσδιορίσουν. Επιπλέον δεν εντοπίζεται καμία ανάγκη αυστηρότερων μέτρων και θεσμικού πλαισίου, αλλά η εφαρμογή του υπάρχοντος που θεωρείται αρκετό.
Οι πρυτάνεις που φέρονται να υποστήριξαν με μεγαλύτερη θέρμη το «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τα αυστηρότερα μέτρα είναι ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρύτανης του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, και οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Κρήτης. Αξιοσημείωτο ότι ο πρύτανης του ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντώνης, που δέχτηκε την απαράδεκτη επίθεση-διαπόμπευση την περασμένη εβδομάδα η οποία χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, επέλεξε να κρατήσει ήπια στάση.
Προτάσεις
Βασική παράμετρος στην πολύωρη συζήτηση ήταν η φυσιογνωμία των Ιδρυμάτων ως Πανεπιστημίων, ο ρόλος και η θέση τους στην κοινωνία και, τέλος, η διαφορετικότητα μεταξύ τους, κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τη Δευτέρα.
Ακόμα και στον ορισμό των μελών της επιτροπής που θα αναλάβει να συντάξει προτάσεις, ύστερα από πρόταση να συγκληθεί μόνο από εκπροσώπους των τριών κεντρικών Πανεπιστημίων τα οποία παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ), υπήρξαν ενστάσεις και εν τέλει συμφωνία ότι δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή που συγκροτείται να περιλαμβάνει μέλη από περισσότερα Πανεπιστήμια.
Αναμένεται η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν ζήτησε την άποψη αλλά προτάσεις επί των ανακοινώσεών του, δηλαδή των (προ)αποφασισμένων μέτρων που έκρινε εκείνος και όχι τα ίδια τα Πανεπιστήμια ως απαραίτητα για την ασφάλειά τους. Μετά το μέτωπο της Νίκης Κεραμέως με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει ένα νέο με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ της χώρας, επιβάλλοντας μέτρα αστυνόμευσης που κρίνονται ανεπιθύμητα;



Αννα Ανδριτσάκη / ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.