tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Οι υγειονομικοί στην αντεπίθεση, ξανά στο δρόμο στις 12 Μάη

COVID19, Ελλάδα : Στην παράταση με λειψή και εξαντλημένη ομάδα …
Ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση

Στις 12 Μάη ξανά στις πύλες και τα προαύλια των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας – διεκδικούμε να γίνουν πράξεις τα αιτήματά μας
Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή
«Ελληνικό θαύμα» όσον αφορά την πανδημία ; Σίγουρα όχι «θαύμα» και σίγουρα όχι μόνο Ελληνικό, αφού παρόμοια κατάσταση επικρατεί στα υπόλοιπα Βαλκάνια αλλά και σε όλη σχεδόν την Ανατολική Ευρώπη. Κι επειδή όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν την τύχη να … «κυβερνώνται από τεχνοκράτες Μητσοτάκηδες», η αλήθεια πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά από κοινά τους χαρακτηριστικά, όπως π.χ. στην χαμηλότερη συγκριτικά με τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες μαζική βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα, στην μικρότερη διεθνή αεροπορική και σιδηροδρομική συνδεσιμότητα αλλά πιθανά και σε άλλες καθαρά ιατρικού επιδημιολογικού τύπου παραμέτρους που είναι υπό επιστημονική διερεύνηση.
Το σύστημα «ΟΛΟΙ ΑΜΥΝΑ – ΜΑΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΠΙΤΙ» απέδωσε στην πρώτη φάση της κρίσης COVID19 καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε ένα χαμηλό επίπεδο διάδοσης του ιού και των απωλειών μέσα στον πληθυσμό. Έχοντας επίγνωση της μεγάλης καταστροφής που οι διαρκείς μνημονιακές αντιμεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταφύγει στο lockdown και, επίσης, ο πληθυσμός έδειξε ένα υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής πειθαρχίας, διαισθανόμενος τον κίνδυνο που διέτρεχε. Στην πραγματικότητα, η άμεση εφαρμογή της τυφλής καραντίνας και του lockdown είναι η άρρητη ομολογία ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν ανεπαρκές.
Πέρα από φτηνούς κακόγουστους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς από ποδηγετημένα και πλήρως οικονομικά εξαρτώμενα από το κράτος καθεστωτικά ΜΜΕ, η απλή αλήθεια όσον αφορά την χώρα μας είναι ο πληθυσμός με την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση του επί δύο ολόκληρους μήνες, έδωσε στην κυβέρνηση τον  χρόνο που η ίδια είχε ζητήσει ως αναγκαίο για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης. Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες όσον αφορά την αξιοποίηση αυτού του χρόνου ; 
– Ήδη πριν την επιδημία οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΚΥ και στο ΕΚΑΒ ήταν πάνω από 5000 σύμφωνα με τα (ακόμα ισχύοντα) «πετσοκομμένα» μνημονιακά οργανογράμματα του 2012 και πάνω από 8500 πάνω από τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες. Αντίστοιχα σε νοσηλευτές – τεχνολόγους – βοηθητικό υγειονομικό τα κενά ήταν 25000 σύμφωνα με τα οργανογράμματα και πάνω από 35000 σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Τελικά όλο αυτό το τελευταίο δίμηνο (σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η κυβέρνηση) προσλήφθηκαν μόνο 400 γιατροί (όλοι επικουρικοί) και 2700 λοιπό προσωπικό (επίσης επικουρικό στο σύνολό του και μάλιστα και αυτός ο αριθμός αμφισβητείται με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ανά νοσοκομείο). Μάλιστα πριν μόλις λίγες μέρες (την Δευτέρα του Πάσχα) ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δήλωνε δημόσια πως και αυτό το λίγο επικουρικό προσωπικό τελικά … «δεν πολυχρειαζόταν».
Επιπρόσθετα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαρτίου «έκλεινε το μάτι» σε όλους τους επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτές κλπ πως «αν συμβάλουν τώρα στην μάχη ενάντια στην πανδημία, θα μείνουν μόνιμα στο δημόσιο» τώρα η κυβέρνηση υπαναχωρεί από αυτήν της την δέσμευση.- Ήδη πριν την επιδημία οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ήταν το 1/6 από τις αναγκαίες για την «συνήθη νοσηρότητα»: αντί για 2000 κλίνες ΜΕΘ + 1500 κλίνες ΜΑΦ (σύνολο 3500) που έπρεπε να λειτουργούν, είχαμε μόνο 560 κλίνες συνολικά. Σήμερα μετά από δυο μήνες έχουμε περίπου 700 λειτουργούσες κλίνες.
Το να εκτοξεύουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης αλλά και κάποιοι κυβερνητικοί αναρμόδιοι (μεταξύ των οποίων μάλιστα και οι κ.κ. Πέτσας και Χαρδαλιάς που την παραμικρή σχέση δεν έχουν με το υπουργείο Υγείας) διάφορα νούμερα άλλοτε άλλα και άλλοτε διαφορετικά ο ένας από τον άλλον πότε προσμετρώντας όλες τις κλίνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πότε κλίνες που «ΘΑ» αναπτυχθούν με βάση κάποιες «δωρεές», ΔΕΝ αλλάζει την σκληρή πραγματικότητα.
– Η κτιριακή υποδομή κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (δηλαδή όσον αφορά πάνω από τον μισό πληθυσμό και πάνω από τις μισές νοσοκομειακές κλίνες της χώρας) παραμένει σε ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση. Χώροι ΤΕΠ και νοσηλείας τριτοκοσμικοί όπου η αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού μπορεί να γίνεται μόνο χάρη στις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών.
– Ο ΕΟΔΥ και οι «επιτροπές εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου Υγείας όσον αφορά πρακτικά θέματα περίθαλψης σχετικά με τα νοσοκομεία, τα ΚΥ αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές κάθε άλλο παρά πρέπει να πανηγυρίζουν για τον ρόλο τους. Από το «η Ιταλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι ασφαλείς χώρες, δεν χρειάζονται έλεγχοι και περιορισμοί για τους ταξιδιώτες» μετά πήγαμε στο «αν έχετε συμπτώματα μείνετε σπίτι χωρίς τεστ και κάντε τον γιατρό στον εαυτό σας», στην συνέχεια στο «υγειονομικό προσωπικό με συμπτώματα μόνο καραντίνα στο σπίτι, δεν χρειάζεται τεστ» και στο «καμία οδηγία για αιμοκαθαιρόμενους, χημειοθεραπευόμενους κλπ» αλλά και στο «δεν χρειάζονται μάσκες ΥΑΠ στην ΜΕΘ COVID».
Γενικά είχαμε πολλά δείγματα υποταγής της επιστήμης σε τρέχουσες πολιτικές κυβερνητικές πολιτικές σκοπιμότητες και ευτυχώς που σε πάρα πολλά νοσοκομεία οι ίδιοι οι υγειονομικοί πήραν αποφασιστικά την κατάσταση στα χέρια τους και όσον αφορά το καθαρά επιστημονικό μέρος χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.- Η χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας παρέμεινε καθηλωμένη. Ανάμεσα σε 24 χώρες που αξιολογούνται από τον WHO (ΠΟΥ) για τις πρόσθετες δαπάνες που έχουν καταβάλει με αφορμή την εμφάνιση της πανδημίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την … προτελευταία θέση. Και μάλιστα όπως επισημαίνεται οι περισσότερες πρόσθετες δαπάνες λόγω κορoνοϊού στη χώρα μας, προήλθαν από δωρεές ιδιωτών!
– Η δημόσια ΠΦΥ αντί να ενισχυθεί αποδυναμώθηκε ακόμα παραπέρα με μετακινήσεις προσωπικού από ΚΥ και ΠΠΙ προς νοσοκομεία αντί για τις προσλήψεις που δεν έγιναν. Έτσι το “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” ακόμα και με συμπτώματα όπως ήταν η επίσημη κρατική οδηγία, έγινε στην πράξη “ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” καθώς δεν υπήρχαν γιατροί ΠΦΥ για να παρακολουθούν τους συμπτωματικούς ασθενείς. Και τώρα είναι σε εξέλιξη κυβερνητικό σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ με διάφορες μεθοδεύσεις.
– Η κυβέρνηση δεν όχι μόνο δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σε  μονιμοποιήσεις συμβασιούχων σε κανένα νοσοκομείο, αλλά τώρα που λήγουν ατομικές συμβάσεις προσωπικού φύλαξης  και καθαριότητας  και το ΑΣΕΠ δεν λειτουργεί, η φαεινή τους ιδέα είναι να απολυθούν όλοι και με ανάθεση έργου να επιστρέψει το καθεστώς των ιδιωτών εργολάβων. Κι αυτό σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι ξαναρχίζει η τακτική λειτουργία των νοσοκομείων και που επαρκές αριθμητικά και έμπειρο προσωπικό φύλαξης είναι τελείως απαραίτητο για την τήρηση της υγειονομικής ασφάλειας και την αποτροπή ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Πρόκειται για συμβασιούχους σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας και είναι ξεκάθαρο πως  πρόκειται για ξεδιάντροπη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης και επαναφοράς εργασιακών  – μισθολογικών συνθηκών γαλέρας.  Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση και τους ίδιους υπουργούς Υγείας που με ΠΝΠ περνούσαν ότι ήθελαν και τώρα δηλώνουν ότι για την ανανέωση των συμβάσεων ή έστω μια παράταση τα χέρια τους είναι δεμένα… 
Ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις (π.χ. «Άγιος Σάββας) για να μην απολυθεί το προσωπικό φύλαξης.  Με αυτά και με αυτά φτάνουμε χωρίς … «βαρύ σκορ» στην σημερινή φάση. Στην καλύτερη περίπτωση ας υποθέσουμε πως ισχύει ο ανομολόγητος επιδημιολογικός πόθος όλων των αρμοδίων σε όλες τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου, δηλαδή πως η ίωση έχει εποχικά χαρακτηριστικά λόγω μείωσης του ιικού φορτίου στο περιβάλλον με την καλοκαιρία και πως τώρα που «πιάσαμε τον Μάη» είναι ώρα «άρσης του lockdown» και «επανεκκίνησης της (καπιταλιστικής) οικονομίας». Στην περίπτωση αυτή η σημερινή φάση είναι «παράταση στο πρώτο ματς» ενόψει του «ματς ρεβάνς» που θα έχουμε τον επόμενο χειμώνα (και όχι απλά ανάπαυλα ημιχρόνου αν τελικά η ίωση ΔΕΝ έχει εποχικά χαρακτηριστικά). Πως είμαστε λοιπόν στην «παράταση» ; ας δούμε πάλι όλες τις παραμέτρους της «ομάδας».- Παίχτες (υγειονομικοί): λίγοι, γερασμένοι και εξαντλημένοι, ενίσχυση μόνο με προσωρινές «μεταγραφές Σαββατοκύριακου».- Υποδομές (ΤΕΠ, ΜΕΘ, κτίρια, ΠΦΥ): τραγική κατάσταση- Εκτίμηση αντιπάλου : συνεχίζουμε στα τυφλά με πολύ μικρό αριθμό τεστ, δεν έχουμε ιδέα για τον πραγματικό επιπολασμό της επιδημίας στον πληθυσμό- Τεχνική ηγεσία (ΕΟΔΥ, «εμπειρογνώμονες» κλπ) : ό,τι πει η διοίκηση και όχι ό,τι χρειάζεται η ομάδα- Διοίκηση (κυβέρνηση) : αξιοποίηση της κρισιμότητας του ματς και της ίδιας της ομάδας για διάφορες μπίζνες και για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την ουσία.
Επειδή όμως δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο αλλά για ανθρώπινες ζωές, για την υγεία του λαού, το  υγειονομικό κίνημα θα κλιμακώσει την αγωνιστική του δράση το επόμενο διάστημα. Το σύνολο του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία αποδείχθηκε πολύτιμος φύλακας της ζωής του απλού κόσμου. Η μακροχρόνια σκληρή αντίσταση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις και το σπάσιμο του σιωπητηρίου από τις μαζικές κινητοποιήσεις στις 7 και στις 28 Απρίλη, αποδείχθηκε την ώρα της επικίνδυνης υγειονομικής κρίσης ότι έχει διατηρήσει μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ένα δυναμικό γνώσης, αυτοθυσίας, αντίστασης και ανυπακοής πολύτιμο για την κοινωνική πλειοψηφία. Σε αντίθεση με τον πολυδιαφημισμένο ιδιωτικό τομέα που είτε λούφαξε, είτε αποδείχθηκε επικίνδυνος (με τους Ταξιάρχες του και τις Κασταλίες του…).
Σε αυτήν την πρώτη φάση ήδη επιτεύχθηκε μια συντριπτική ιδεολογικοπολιτική νίκη που είναι η αφετηρία μας : το δημόσιο σύστημα περίθαλψης χάρη στην αυτοθυσία των λειτουργών του ΑΝΤΕΞΕ και ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ. Και αυτό καταγράφεται ανεξίτηλα στην λαϊκή συνείδηση. Πήγαν στα σκουπίδια οι νεοφιλελεύθερες κραυγές που μέχρι πριν λίγους μήνες έσκουζαν υπέρ της διάλυσης και της πλήρους ιδιωτικοποίησης. 

Για να ξαναγυρίζουμε σε ποδοσφαιρική ορολογία, ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΓΗΠΕΔΟ. Και τώρα λοιπόν δεν είναι ώρα για άμυνα, αλλά για φουλ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Με το σύνολο των αιτημάτων του κινήματος. –        Απαιτούμε ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, επαρκή και κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους υγειονομικούς, ένταξη στα ΒΑΕ. –        Απαιτούμε ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ πρώτης ανάγκης – μάσκες, γάντια, ρόμπες, γάζες. Είναι απαράδεκτο το 2020 να έχουν ελλείψεις τα νοσοκομεία αλλά και οι χώρες (όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό) σε αυτά. Δεν είναι δα τίποτα σύνθετα υλικά παραγωγής ή προϊόν ειδικής τεχνογνωσίας. Τα εκχωρούν στους επιχειρηματίες τύπου Λάρισας , τα υπερτιμολογούν και καλούν τον κόσμο να πάει να αγοράσει είτε πανιά είτε να αγοράζει μάσκες με φουσκωμένες τιμές, βάζοντας τους μάλιστα με υψηλά πρόστιμα για μια απλή χειρουργική μάσκα που έπρεπε να διανέμεται δωρεάν στον πληθυσμό όπως ήδη γίνεται σε μια σειρά χώρες. –        ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΤΑ ΠΑΝΤΑ τα σχετικά με σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν, καθολική και πλήρη περίθαλψη (μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων, υποδομές, τεστ, ενίσχυση δημόσιου χαρακτήρα, κατάργηση κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης, πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους, πραγματικά πλήρης και πραγματικά δημόσια ΠΦΥ, τέρμα στην επιστημονική κυριαρχία ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων και ιδιοτελών αρχικαθηγητάδων, εκπαίδευση, δικαιώματα νέων γιατρών κλπ, κλπ, κλπ …) Γιατί έγινε ευρύτερα κατανοητό πως ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ μπορεί ο λαός να σώζει τον λαό.Και μόνο έτσι μπορεί να συνεχίζει να τον σώζει.Σαν Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καλούμε όλους τους υγειονομικούς να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ που έκλεισαν τα μάτια στις αισχρούς αντεργατικούς νόμους και στις χιλιάδες απολύσεις, που έμειναν εκκωφαντικά αδρανείς και γενικά αλλά και ιδιαίτερα όλο το προηγούμενο κρίσιμο δίμηνο μπροστά στην μεγάλη ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΚΥ και στο ΕΚΑΒ και  τώρα με την πανδημία  μας καλούσαν αποκλειστικά να “ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” δηλαδή να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ και να μην αγωνιζόμαστε ούτε καν ενάντια στις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας μας, υπηρετώντας έτσι την “εθνική ενότητα Μητσοτάκη – Χαρδαλιά” μαζί με τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και την εργοδοσία. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά, η επιδημία ήταν απλά ένα πρόσχημα για την στάση τους : το ίδιο έκαναν και επί προηγούμενων κυβερνήσεων Τσίπρα – Σαμαρά όταν θεσμοθετούνταν κρίσιμα αντιδραστικά αντεργατικά και αντιαπεργιακά μέτρα.Γι’ αυτό θα βγούμε ξανά μαχητικά στα προαύλια των νοσοκομείων πάλι στις 12 Μάη την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή μαζί με τα σωματεία μας !ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !!!! ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ !!
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.