tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Οι τράπεζες φρόντισαν για τη… δόση τους από το Mega

Οι τράπεζες που έχουν δεσμευμένους τους λογαριασμούς του Μega φρόντισαν να κρατήσουν το ποσοστό της τηλεοπτικής εταιρείας στην Digea! Με ποιον τρόπο; Αποδέσμευσαν από τα έσοδα του καναλιού ποσό ύψους 250 χιλ. ευρώ προκειμένου να δοθεί στην Digea, όπου η τηλεοπτική εταιρεία χρωστάει ήδη περί τις 880 χιλ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό διατηρούν τον τηλεοπτικό σταθμό εν ζωή, επιτρέποντας τη μετάδοση του σήματος.
Την ίδια ώρα παραμένουν αρνούνται την αποδέσμευση οποιουδήποτε ποσού από τους εταιρικούς λογαριασμούς της Τηλέτυπος προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων ή να καλυφθούν κάποια βασικά έξοδα λειτουργίας του καναλιού. Δεν είχαν όμως κανένα πρόβλημα να αποδεσμεύσουν χρήματα για την εταιρική συμμετοχή της Τηλέτυπος σε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία. Η εξήγηση είναι απλή. H Tηλέτυπος, εκτός από πελάτης του παρόχου δικτύου, είναι και μέτοχος της Digea με ποσοστό 16,04%. Η συμμετοχή αυτή ήταν ενεχυριασμένη στις τράπεζες για ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ. Μέχρι η Τηλέτυπος να βάλει λουκέτο, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς οι μέτοχοί της δηλώνουν πως το κανάλι θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο οι τράπεζες δεν βγάζουν στο σφυρί το κανάλι, παραμένει μέτοχος στην Digea. Και αυτή τη συμμετοχή φαίνεται να υπολογίζουν πολύ οι συστημικές τράπεζες, γι’ αυτό και ενέκριναν την αποδέσμευση του ποσού.
Πάντως από τη συγκέντρωση των ποσών επί των διαφημίσεων στους δεσμευμένους λογαριασμούς πληρώθηκαν οι τόκοι αλλά και κεφάλαιο του δανεισμού. Επιπλέον, αποπληρώθηκαν οι λογαριασμοί factoring σε Eurobank και Alpha Bank, ενώ παραμένει ένα μικρό ποσό στην Εθνική Τράπεζα.
Οι ευθύνες των μετόχων είναι σημαντικές, καθώς άφησαν το κανάλι να βρεθεί σε αυτήν κατάσταση, με τους εργαζόμενους, που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται διαρκώς από 40% έως και 70%, να παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Η βασική σκέψη που κυριάρχησε ήταν πως οι μέτοχοι δεν ήθελαν να βάλουν περισσότερα χρήματα. «Κάτσε να δούμε αν θα πάρουμε άδεια και μετά βάζουμε τα λεφτά», φέρεται να είπε σε ένα από τα ΔΣ ένας εκ των μετόχων και ενώ είχε αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός πάντως παραμένει ζωντανός, αφού υπάρχει μια ικανή αριθμητικά ομάδα που τον λειτουργεί. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στον ενημερωτικό τομέα, μετά την επίσχεση εργασίας των δημοσιογράφων, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση από τη στιγμή που μέτοχοι και τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα.
Αναδημοσίευση:typologies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.