tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Οκτώ οι απλήρωτοι μισθοί στην εφημερίδα Μακεδονία

vivliosinergatikiergasiasΜεγαλώνει η ψαλίδα των απλήρωτων μισθών στην εφημερίδα «Μακεδονία«. Στην τρέχουσα περίοδο οι 75 εργαζόμενοι του συγκροτήματος της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ”,  πληρώνονται τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου του 2015! Επίσης το επίδομα αδείας του 2015 παραμένει, στο συντριπτικό του μέρος, απλήρωτο και σύντομα θα χρεωθεί και το επίδομα του 2016 καθώς θα αρχίσουν να τρέχουν και οι νέες καλοκαιρινές άδειες. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται «έναντι» με ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 50% ή 60% των μισθών τους, οι οποίοι ήδη έχουν μειωθεί κατά 30%, βάσει των ατομικών συμβάσεων που έχουν επιβληθεί από την εργοδοσία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα τα απλήρωτα δεδουλευμένα αυξάνονται.
Οι οκτώ απλήρωτοι μισθοί είναι ένα συμβολικό όριο – σημείο για το χώρο της Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη καθώς ιστορικά έχει αποδειχθεί μοιραίο. Τόσα είναι τα απλήρωτα δεδουλευμένα των απολυμένων των «Σπορ του Βορρά» που δεν έχουν πάρει ούτε τις αποζημιώσεις τους. Οκτώ ήταν και οι απλήρωτοι μισθοί των εργαζομένων του Αγγελιοφόρου μετά του λουκέτο των Μπακατσέλου – Ψυχάρη – Μπόμπολα. Το βάρος των 8 απλήρωτων μισθών έχει δημιουργήσει κατάσταση έκρηξης στο συγκρότημα. Ήδη τρεις εργαζόμενοι, δυο δημοσιογράφοι και μία υπάλληλος του εμπορικού βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα ενδέχεται κι άλλοι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο ενώ κάποιοι εργαζόμενοι προετοιμάζονται να αντιδράσουν με προσφυγή σε νομικές, θεσμικές και διοικητικές διαδικασίες.
Συνδικαλιστικό σαβουαρ βιβρ
Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΜΘ σταθερά ποιεί τη νήσσα, κοινώς παρακολουθεί εξ αποστάσεως, με… περισσή ευγένεια και κόσμια συμπεριφορά, τις εξελίξεις. Δεν αντέδρασε ούτε όταν καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας ενός εκ των τριών εργασιακών εκπροσώπων, του Κ. Κεκελιάδη, που όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωση της απολύθηκε «ενώ βρισκόταν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του». Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΣΥ, «παρουσιάζει μάλιστα την άρνησή του να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς να έχει εξοφληθεί ως… παραίτηση, στερώντας του έτσι την αποζημίωση και το δικαίωμά του σε επίδομα ανεργίας». Ανάλογη ευγενική στάση είχε ακολουθήσει η ΕΣΗΜΕΘ και στα λουκέτα των «Σπόρ του Βορρά» και του «Αγγελιοφόρου» και στο μαύρο της ΕΡΤ3.
Αυτή λοιπόν η στάση της παράταξης που διοικεί την ΕΣΗΕΜΘ εδώ και αρκετές διετίες, στις πρόσφατες εκλογές επιβραβεύθηκε με πανηγυρικό τρόπο από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και Θράκης: κατέλαβε τις 7 από τις 9 έδρες του δ.σ.. Πολλοί από τους ψηφοφόρους της εργάζονται στο συγκρότημα της «Μακεδονίας». Την ίδια στάση γενικά… πουλερικής αντίληψης ακολουθούν και τα σωματεία τεχνικών και υπαλλήλων αλλά και η ΠΟΕΣΥ.
Τι μπορεί να κάνει η ΕΣΗΕΜΘ; Πολλά, πάρα πολλά. Αν θέλει. Όμως δεν θέλει διότι θεωρεί ότι το μείζον είναι να επιβιώσει η επιχείρηση με κάθε τρόπο, κι ας εξαθλιωθούν και εξοντωθούν οικονομικά και κοινωνικά οι εργαζόμενοι – μέλη της. Στην ίδια γραμμή είναι και η διευθυντική ομάδα της εφημερίδας και φυσικά η εργοδοσία, η οποία να σημειωθεί έχει επιχορηγηθεί από το ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 10,2 εκατομμύρια ευρώ! Ο διευθυντικός και φιλεργοδοτικός συνδικαλισμός στο απόγειο του.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Η ΕΣΗΜΕΘ λοιπόν μπορεί αν θέλει:
  • Να κάνει αρχικά μόνο φασαρία, δηλαδή να απαιτήσει εξηγήσεις και πλάνο αποπληρωμής των δεδουλευμένων και να προχωρήσει σε καταγγελίες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας, έκδοση υλικού, συγκεντρώσεις, πορείες κ.α.
  • Να κινηθεί πολιτικά και να ζητήσει την αρωγή συνδικάτων και κομμάτων και να κινητοποιήσει τους βουλευτές της πόλης ώστε το θέμα να αναδειχθεί στη Βουλή και στην κοινωνία της πόλης που εν πολλοίς το αγνοεί.
  • Να πάρει πρωτοβουλίες νομικού χαρακτήρα και να στηρίξει μέσω των ίδιων των μελών της αγωγές ή ασφαλιστικά μέτρα και γενικώς προσφυγές προ τη δικαιοσύνη, την Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας, αλλά και να προσβάλει την προπτωχευτική διαδικασία στην οποία έχει ενταχθεί η εταιρία κ.α.
  • Τέλος μπορεί να περάσει σε αγωνιστική τροχιά και να σχεδιάσει ένα απεργιακό αγώνα με στοχευμένες αρχικά κινητοποιήσεις που σταδιακά θα κλιμακωθούν σε απεργία διαρκείας ή να στηρίξει μία μαζική προσφυγή σε επίσχεση εργασίας.
Οι επιλογές λοιπόν εκ των πραγμάτων είναι πολλές, πάρα πολλές και η ΕΣΗΕΜΘ αν θέλει να λέγεται και να είναι συνδικαλιστικό σωματείο και όχι σύλλογος φίλων δημοσιογράφων, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και άμεσα. Ο χρόνος πλέον μετράει καταστροφικά…
Aναδημοσίευση:zoormalistas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.