tabs

ΕΔΟΕΑΠ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Το non paper της TV το …κάγκελο και στη μέση οι εργαζόμενοι

Σε αυτό τον σφοδρό πόλεμο που άνοιξε για τις τηλεοπτικές άδειες, πρώτα από όλα, πριν την περίφημη κοινή γνώμη, βομβαρδίζονται οι δημοσιογράφοι. Με σχεδόν καθημερινά non paper από τις δυο πλευρές των χατρακωμάτων.Non paper του αρμόδιου υπουργείου με στοιχεία υπέρ των 4 τηλεοπτικών αδειών, non paper απάντηση από την ΕΙΤΗΣΕΕ που το απαντά point to point. Και οι δημοσιογράφοι καλούνται να βγάλουν άκρη σε έναν πόλεμο συμφερόντων, ξεκινώντας από το συμφέρον του Μέσου τους πριν από όλα. Το σημερινό επεισόδιο μάχης ωστόσο έχει μια ξεχωριστή σημασία. Γιατί αναφέρεται στον αριθμό των εργαζομένων. Το άτυπο σημείωμα του υπουργείου Επικρατείας προκειμένου να απαντήσει σε μια αρλούμπα που ακούστηκε στο E TV(!), βρήκε την ευκαιρία κι έβγαλε στον αέρα τον πολύ συγκεκριμένο αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και εκεί αποκαλύπτεται πως έχουν δίκιο να φωνάζουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις, κυρίως των τεχνικών, πως σε ένα σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, τα 400 άτομα που ορίζει ο νόμος είναι πολύ λίγα! Γιατί σήμερα το Mega φαίνεται να απασχολεί 540 άτομα, ο Alpha 537, ο ΑΝΤ1 509, κ.λ.π (όλα τα στοιχεία παρακάτω). Συνολικά σύμφωνα με το υπουργείο ο αριθμός των εργαζομένων είναι 2.639 άτομα. Σε 8 πανελλαδικούς ιδιωτικούς σταθμούς. Σε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα το κατώτερο να είναι 1.600. Ευκαιρία λοιπόν βρήκε η ΕΙΤΗΣΕΕ (επίσης παρακάτω τι υποστηρίζουν πηγές από την ένωση ιδιοκτητών), για να επιτεθεί πάλι στον Νίκο Παππά με την κατηγορία ότι ψεύδεται και συκοφαντεί.
Διαβάστε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:
Πηγές κυβέρνησης:
Ισως το πιο «πολυφορεμένο» επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους». Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα.
Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι. Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας, ανά τηλεοπτικό σταθμό:

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) *
MEGA 540
ALPHA 537
ΑΝΤ1 509
STAR 387
ΣΚΑΪ 340
Ε TV 206
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 61
ART 59
ΣΥΝΟΛΟ 2.639
πηγή: σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»
Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και –εν τέλει- καμία σοβαρότητα.
Μάλιστα, από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια).
Πηγές ΕΙΤΗΣΕΕ: 
  • Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ τηρούν τους νόμους και την εργατική νομοθεσία και είναι ψευδές ότι διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι “ευέλικτες” μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».
  • Η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις τις εφαρμόζουν εκεί που χρειάζεται. Ευέλικτες μορφές εργασίας εφαρμόζονται ευρέως και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι μορφές αυτές είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση κάτω από το 5% του απασχολούμενου προσωπικού.
  • Το προσωπικό που απασχολείται στην τηλεοπτική βιομηχανία προφανώς δεν είναι μόνο το μόνιμο προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών, στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Προσωπικό απασχολείται στις εταιρίες παραγωγής που παράγουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, είναι οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί κλπ.
  • Σήμερα παράγεται περιεχόμενο για 8 τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας. Εάν ο αριθμός των σταθμών μειωθεί κατά 50%, είναι προφανές ότι θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο. Η παραγωγή του περιεχομένου απαιτεί προσωπικό. Άρα το συμπέρασμα είναι απλό.
  • Το επιχείρημα ότι αυξάνει το υποχρεωτικό προσωπικό ανά σταθμό σε 400 άτομα είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Εάν αυξηθεί το προσωπικό σε έναν σταθμό, μειώνεται από μία εταιρεία παραγωγής. Το συνολικό προσωπικό, για να παραχθεί το περιεχόμενο, είναι πάντα σταθερό!
  • Αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Ότι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας; 
Aναδημοσίευση:Media tv news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.